A+ A A-

Hatme i završni ispiti u džematu Bare kod Srebrenika

U džematu Bare, Medžlis IZ-e Srebrenik, u subotu 18. juna 2011. godine, uz mevludski program upriličena je još jedna svečanost. Naime, pred velikim brojem prisutnih džematlija, petnaest kandidata iz ovog džemata, na svečan način je dobilo diplome o završenom hatmenskom ispitu.

hatme-bare-srebrenik-juni-2011-1

Isti ispit su, pred vjersko- prosvjetnom komisijom Medžlisa islamske zajednice Srebrenik, u sastavu Refik-ef Hodžić glavni imam, hfz Esmir-ef Selimović i hfz Damir-ef Jahić, ranije uspješno položili.

Na samom početku, nakon klanjanja podne-namaza i proučenog ašereta prisutnima se obratio  imam ovog džemata Muhamed ef Bašić koji je poselamio veliki skup i uputio riječi dobrodošlice ,nakon čega su  imami Medžlisa IZ-e Srebrenik i okolnih Medžlisa  proučili tradicionalni Mevlud, te su svršenici hatmi proučili nekoliko odlomaka iz Kur'ana i nekoliko ilahija i kasida.

Poslije proučenog mevluda i ilahija prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik-ef Hodžić, koji je poselamio prisutne, čestitao roditeljima  svršenicima hatmi, kao i džematu. Poslije glavnog imama prisutne je nadahnuo svojim govorom muftija tuzlanski Husein-ef Kavazović, koji je izrazio svoje zadovoljstvo što se nalazi danas u ovom džematu. Čestitao je djeci, roditeljima, muallimu Muhamed-ef Bašiću, kao i džematu, te zamolio Allaha da djecu sačuva izazova kojih danas ima puno. Muftija je ukazao na važnost obrazovanja, spas je u znanju a ne u neznanju. Ukazao je također i na važnost škole, pa je rekao: "Škole su najveće svjetlo koje razgone tamu". Muftija je na kraju zamolio djecu da slijede ispravan put, da budu čestiti, da slijede Kur'anske upute i kao takvi biće sretni.                         

Na kraju ovog dijela programa uručene su diplome o završenom hatmenskom ispitu a dobili su ih:

  1. Hasanović Emir
  2. Kešetović Emir
  3. Moranjkić Jasmin
  4. Mašić Agan
  5. Dorić Anela
  6. Dorić Elvedina
  7. Nukić Naida
  8. Nukić Ajla
  9. Salihbašić Emina
  10. Moranjkić Asja
  11. Junuzović Elma
  12. Kešetović Rabija
  13. Ferizović Dževida
  14. Močić Arnela
  15. Hasanbašić Lejla

Muhamed-ef je istaknuo da je hor džemata Bare snimio DVD ilahija i kasida i da će se promocija održati u četvrtak u 18h u Domu kulture Srebrenik. Imena članova hora:

  1. Bašić Medina
  2. Mujkanović Mirela
  3. Mehmedović Fatima
  4. Hodžić Amira
  5. Salihbašić Ramiza
  6. Bašić Amina
  7. Hasanović Berisa

hatme-bare-srebrenik-juni-2011-2

Svim kandidatima uručeni su i prigodni pokloni od strane džemata Špionica kao i od   Medžlisa islamske zajednice. Na kraju je hfz Esmir-ef Selimović proučio dovu, čime je program i formalno završen. Vrijedno je za istaknuti kako je prostor ove džamije još jednom bio jako mali da primi sve one koji su željeli prisustvovati ovoj svečanosti. Uručene su i vakufname za rahmetli Duranović Naila i Lejlu koju je primio sin i otac Almir te vakufnama Duranović hadži Hanka, koji su napravili fontanu koju su otvorili poslije mevludske svečanosti, a dovu je proučio Muftija.

hatme-bare-srebrenik-juni-2011-3

Moleći Allaha dž.š. da trud ovih učenika bude obilato nagrađen, upućujemo iskrene čestitke njima, njihovim roditeljima i muallimu, Muhamed-ef Bašiću, na uloženom trudu i postignutom uspjehu.

Babajić ef. Damir