A+ A A-

S. Zajimović: Vakufi u BiH u veoma lošem stanju

Vakufi u Bosni i Hercegovini su danas u veoma lošem stanju, prije svega zahvaljujući različitim političkim sistemima koji su bili na vlasti u BiH. Oko 85 posto vakufa je oduzeto, a samo između pet i deset posto je u rukama Islamske zajednice BiH.

dani-vakufa-naucni-skup-bosn-institut-juni-2011

Ovo je jučer (22.06) novinarima u Sarajevu izjavio direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović, pred početak naučnog skupa "Vakufi u BiH" koji održan u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Naučni skup je organiziran u sklopu manifestacije "Dani vakufa u BiH", a na njemu je govorilo desetak eminentnih stručnjaka predstaviti svoje naučne radove vezano za pitanja vakufa.

Zajimović kaže da je manifestacija "Dani vakufa" organizirana prije svega s ciljem da animira javnost o vakufima, zadužbinama, koje su veliki ljudi i dobročinitelji ostavili u amanet ne samo bošnjačkom narodu nego cijeloj BiH.

"Ona ima za cilj da podsjeti na te velike ljude i velike objekte od kojih je narod oduvijek imao koristi. Želimo da podsjetimo javnost, ali i vlasti u BiH da ti vakufi i zadužbine trebaju da budu u funkciji u korist građana BiH", rekao je on.

Samo u Sarajevu, neki od takvih objekata su Gazi Husrev-begova palača, hotel Central, zatim veliki broj parcela, kao Musala na kojoj je zgrada Predsjedništva BiH, Vlada Kantona Sarajevo i drugo.

"Ukoliko postoji politička volja, mislim da se to može vratiti. Naravno, do nas je najmanje", naglašava Zajimović.

Po njegovim riječima, vjerske zajednice pokušavaju da dopru do svijesti političara, da ih animiraju da urade ono što je osnovno kada se preuzme vlast - da vratiš svakome što je njegovo, a tek onda da gradiš državu.

(FENA)