A+ A A-

Likovna kolonija Klik "Džafići 2011."

Pedesetak umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, pa čak i daleke Indije, 18. i 19. juna 2011. godine, učestvovalo je na prvoj likovnoj koloniji u  Džafićima, općina Kalesija. Kolonija pod nazivom Klik "Džafići 2011." održana je u organizaciji BZK „Preporod" Kalesija i JU BKC „Alija Izetbegović" Kalesija. Kao lokacija realizacije kolonije odabrano je imanje mještanina Rasima Hamidovića koji je u svojstvu domaćina, zajedno sa ostalim mještanima, iskazao srdačno gostoprimstvo.

likovna-kolonija-kalesija-juni-2011-1

Učesnici ove likovne kolonije bili su: Admir Mujkić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH, Sead Emrić, Amna Sofić, Fikret Jahić - Vršanin, Mediha Selman, Meliha Družić, Amira-Emina Pašalić, Mirsada Čajlaković, Refka Čajić, Sejfulah Imamović, Amir Muminović, Dževad Hamzić, Mersada Nuruddina Agović, Suzana Šoškić, Avdo Kalesić, Gita Taneja i mnogi drugi.

likovna-kolonija-kalesija-juni-2011-4

Mjesto održavanja likovne kolonije bilo je prirodno okruženje pogodno za rad umjetnika koji su svoju inspiraciju mogli naći u starim bosanskim kućama, baščama, mirisu pokošene trave, obližnjoj dječijoj graji... što je posebno oduševilo umjetnicu iz Indije Gitu Taneju. Jedan broj umjetnika je slikao po slobodnom izboru, pravio crteže i ispisivao kaligrafiju, a drugi su radili na temu "Stara Bosna" jer je ova likovna kolonija na svoj način nastavak likovne kolonije "Stara Bosna" koja je održana na Vranduku kod Zenice 2009. godine.

likovna-kolonija-kalesija-juni-2011-2

Likovnu koloniju otvorio je načelnik općine Kalesija Rasim Omerović, a također  gostoprimstvo umjetnicima su iskazali i Fadil Hujdurević, direktor JU BKC "Alija Izetbegović" Kalesija,  Nermin Bukvar, predsjednik BKZ "Preporod"' Kalesija, Rasim Hamidović i dr.  Svečanost je upotpunjena i folklornim nastupom madih uz izvorno bošnjačko kolo. Za vrijeme trajanja likovne kolonije upriličene su i promocije knjiga "Leksikon tradicionalnih bosanskih termina'' Sejfulaha Imamovića i "Školstvo u Zenici i njenoj okolini'' mr. Mirsade Čajlaković.

likovna-kolonija-kalesija-juni-2011-3

U razgovoru se nije mogla zaobići i aktuelna tema osnivanja Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU). "Očekujemo da BANU u skorije vrijeme realizira neki veći projekat, kako bi pokazala opravdanost svog postojanja!'' - mišljenja je član izvršnog odbora BZK "Preporod" Kalesija  Fahrudin Sinanović. "U svakom slučaju, podržavamo osnivanje Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU)!" - kazao je Nermin Bukvar, predsjednik BZK "Preporod".

N.A.