A+ A A-

Nastavak aktivnosti u okviru "501. Ajvatovice"

Festivalske dane 501. Ajvatovice proteklih dana obilježili su vjerski i kulturno-umjetnički događaji u Bugojnu, Travniku, Gornjem Vakufu, Busovači i Donjem Vakufu.

Promocija godišnjaka „Muslimani u Evropi" u Bugojnu

U Bugojnu je u nedjelju 19.06.2011. kao jedna u nizu aktivnosti manifestacije 501. Dani Ajvatovice organizovana promocija projekta godišnjaka Muslimani u Evropi. Promotori su bili dr. Amir Karić, glavni imam Medžlisa IZ Tuzla, Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije iz Sarajeva i Muhamed Jusić, publicist iz Bugojna.

ajvatovica-2-dio-juni-2011-1Ovom prilikom promovisana je i knjiga Muslimani u Evropi koju su izdali CNS i El-Kalem a koja nudi najnovije podatke o situaciji muslimana u Evropi. Obrađeno je četrdeset i šest evropskih zemalja od Atlantika do Urala. Izvještaj za svaku od zemalja sadrži dostupne informacije o šesnaest tačaka: muslimanskom stanovništvu, odnosu islama i države, glavnim muslimanskim organizacijama, džamijama, obrazovanju muslimanske djece, islamu u visokom obrazovanju kao i obuci islamskih kadrova, ukopu muslimana i njihovim grobljima, imamskoj službi u državnim institucijama, vjerskim praznicima, halal-hrani, kodeksu oblačenja, izdavaštvu i medijima, porodičnom pravu, međureligijskim odnosima, javnom mnijenju i debatama oko islama i muslimana, te važnijim kulturnim događajima u životu muslimanskih zajednica.

Muslimani u Evropi je nezamjenjiv izvor informacija za istraživače, analitičare, medije, političare, aktiviste u nevladinom sektoru i studente.

Promocija CNS i El-Kalemovih izdanja u Travniku

U suotu, 18. Juna 2010. Godine, je u prostorijama Progress centra a u sklopu "501. Dana Ajvatovice" organizirana promocija izdanja El-Kalema i CNS-a. Ljubiteljima knjige su desetak vrijednih knjiga u izdanju ova dva izdavača predstavili urednici mr. Ahmed Alibašić i mr. Mustafa Prljača. Ukazano je na važnost ovog zajedničkog projekta, njegovu usmjerenost na progresivne tokove u islamskom svijetu općenito sa posebnim naglaskom na reforme u odgojno-obrazovnom segmentu društva.

"Dramski studio" Kakanj u gostovanju u Gornjem Vakufu

U četvrtak 16. juna 2011. godine sa početkom u 20h, po prvi put od osnivanja Dramski studio se sa predstavom "Smrt Omera i Merime" predstavio u Danima Ajvatovice u Gornjem Vakufu. Pred prepunom salom Doma kulture članovi ovog studija su se na najbolji način predstavili publici. Predsjednik Organizacionog odbora Ajvatovice mr. Nusret Abdibegović, muftija travnički se zahvalio gostima iz Kaknja i obećao da će članovi ovog studija biti učesnici sa ovom predstavom i u narednim manifestacijama Ajvatovice. Domaćini predstave su uz Organizacioni odbor bili Medžlis IZ-e Gornji Vakuf na čelu sa predsjednikom i glavnim imamom.

Sastanak sa predstavnicima konjanika u Donjem Vakufu

U četvrtak 16. juna ove godine u 10:00 u prostorijama Medžlisa IZ-e Donji Vakuf održan je sastanak predstavnika Organizacionog odbora i konjanika. Na sastanku je bilo riječi o organizaciji konjice na Ajvatovačkom defileu konjice u subotu 25. juna kroz Donji Vakuf. Također je dogovorena logistika i smještaj za konjanike. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Policijske uprave Donji Vakuf.

Džuma-namaz i dova šehidima u Kaćunima

U petak 17. juna ove godine muftija travnički, mr. Nusret-ef. Abdibegović je u povodu obilježavanja dana šehida u džematu Kaćuni, Medžlis IZ-e Busovača, a u sklopu programskih sadržaja ovogodišnjih "501. Dana Ajvatovice" proučio hutbu i klanjao džumu-namaz. Nakon namaza proučen je pred duše šehida kelimei-tevhid a potom se, uz prisustvo brojnih porodica šehida, rodbine i prijatelja, proučio Jasini-šerif i dova šehidima na šehidskom obilježju u Kaćunima.

(www.muftiluk-tr.com.ba)