A+ A A-

Medijsko „ljeto" u Sarajevu

novine-1Zvali, tako, Borisa Dežulovića iz „Oslobođenja"  neki dan, u dva sata iza ponoći da mu saopće vijest da mu kolumnu „Nindža kornjače spasavaju BiH" neće objaviti. Imaju tako običaj vlasnici pojedinih dnevnih novina u BiH za koje (je) Boris radi(o) običaj nazvati ga i reći mu, elem, bez objašnjenja, da je saradnja gotova. Al' jasno je njemu šta je po srijedi, jer, kad dirneš u nečije nacionalne interese (kao što je onda u (Ne)zavisnim novinama dirnuo u najsvetiju stvar u RS-u, samu RS, dovodeći je u ljubavni zanos sa Dodikom) ili pak kada dirneš čisto ekonomske interese kao što je slučaj sa „Oslobođenjem", onda ti otkaz „ne gine". Ne može ti pomoći ni Chuk Norris.

Kako god, oni koji su do jučer Borisa njihali na svojim rukama i „branili" ga od IZ zbog njegovog necivilizacijskog vrijeđanja Allaha, danas su mu (ili jučer, u dva sata iza ponoći, prije ili poslije što mu je Kožo ispričao vic) izmaknuli te iste ruke, pokazujući mu koliko je sloboda mišljenja i pravo na iznošenje stav(ov)a u našem novinarstvu, licemjerna.

U jeku kampanje „ZA" i „PROTIV" ulaska u prosjek ocjene iz vjeronauke, na ovom mjestu, „Ja, mahaluša", napisao/la sam tekst pod nazivom: „BiH, zemlja sevdaha, korida i dvostrukih aršina", navodeći primjere ljepote BiH, uspjeha njenih individualaca, ali i licemjernog odnosa javnosti, a posebno medija, spram nekih pitanja u njoj. Jedan sarajevski portal je taj isti tekst „preuzeo" poštujući pri tome sva autorska prava na način na koja se ona inače i poštuju u ovoj zemlji, sa samo sebi znanim ciljem i namjerom. Ma kakav njihov krajnji cilj i bio, ipak su čitaoci tog portala rekli šta misle o samom tekstu, ali i o samom portalu. Nisam imao namjeru braniti ono što tamo napisah. Jednostavno sam pustio vremenu i događajima da ga odbrane oni sami. I odbranili su.

Slučaj prvi, pa onda drugi:

Vjerujem da se i sam Boris Dežulović iznenadio iskazivanjem simpatija u momentu kada je stao u red onih koji brane nerazumnu i nezakonitu odluku ministra Suljagića, navodeći pri tome vic koji grubo vrijeđa najveću Svetinju u Islamu, Allaha dž.š. I vjerujem i to, da je, nakon što je „nagazio" Turabija, bez teksta ostao (mada je u njihovu pisanju  iznimno jak) kada su mu saopštili da isti neće biti objavljen. Vjerujem da se čak i pitao, kako je moguće da ga za vrijeđanje dubokih vjerničkih osjećanja nagrađuju, a za vrijeđanje namicatelja ekonomske koristi Sarajevskoj pivari (ekskluzivnom nabavljaču vode za potrebe Turabija i njegovih klijenata) inače jednom od sponzora sarajevskog „Oslobođenja", kažnjavaju i njegovu misao cenzurišu. Ali, tamo gdje vladaju dvostruki aršini, moguće je sve. Danas te hvale, a sutra pljuju. Sarajevski portali koji su idejno bliski „Oslobođenju" nisu prenijeli ovu vijest, ali ni njeno obrazloženje. Kao što nisu prenijeli ni Fetvu Rijaseta IZ  koja je nekako u isto vrijeme sa izmicanjem ćilima ispod Dežulovićevih nogu obznanjena javnosti. Nisu, jer su naučili i svikli na to da se o (re)akcijama IZ govori samo u negativnom kontekstu. Ali zato jesu prenijeli vijest o otkazu koji je uručen kolumnistici hrvatskog Nacionala, Vedrani Rudan, jer je, kako to ona na svome blogu kaže: "većinski vlasnik Nacionala gospodin Harald von Seefried "konzervativan", te zbog "vrijeđanja vjerskih osjećaja" ili tome slično, dobila taj otkaz." A podsjećanja radi, spisateljica Rudan je Papu u svome tekstu nazvala "čelnikom zločinačke organizacije", nešto slično kao kada je Bakir Hadžiomerović reisu-l-ulemu nazvao "portparolom mafije". Na Javnom servisu, doduše.

FTV - dio Javnog servisa za omalovažavanje rada IZ.

Može se s pravom o licemjerstvu FTV govoriti na ovom, ili bilo kojem drugom mjestu satima, ali, pažljivom posmatraču prilika svaka sedmica je dovoljna da se uvjeri u to. Prvo je, sjećate se, ova TV emitovala prilog iz džemata Piljužići, MIZ Tešanj. Da neko, ko ne poznaje prilike u BiH prati informativne ili neke druge emisije ove TV kuće pomislio bi da je ona ili ekskluzivno bošnjačka TV ili ima ekskluzivno pravo da blati IZ. Zašto? Zato što u tretiranju vjerskih, da ne kažem konstitutivnih, zajednica u Federaciji, ali i na cijelom prostoru BiH, uglavnom govori o dešavanjima unutar IZ. Negativnim. Rijetko kad govori o ovakvim ili sličnim dešavanjima unutar Katoličke crkve npr. Osim pozitivnih. Pokazao je to i ovaj prilog, kao i svi prilozi prije (a na žalost i poslije) njega. Pokazuju to i njihove emisije, političkog (60 i nešto minuta) i socijalnog karaktera ("Odgovorite ljudima"). Ponekad mi se čini da se o IZ ne govori samo u sportskim emisijama ovog emitera, ili pak na vremenskoj prognozi.

Uzmimo za primjer posljednju emisiju "Odgovorite ljudima" urednice i voditeljice Elme Kazagić, kojoj skoro u svakoj emisiji gledaoci koji se uspiju javiti u program, sugerišu da je previše subjektivna. Tako je bilo i u posljednjoj emisiji kada je prisutne goste u studiju pozdravio gledatelj iz Sanskog Mosta. U spomenutoj emisiji koju je voditeljica posvetila (opet) IZ, tačnije uspostavi i formiranju BANU-a, brižljivo je birala goste, pa se komotno stekao dojam da je omjer snaga u studiu bio 5:1 u korist tima "negacije" BANU-a. (subjektivna voditeljica, dr. Dubravko Lovrenović, Mustafa Spahić, prof. Esad Džurdžević ali i elektronske poruke gledatelja koje je subjektivna Elma birala po svom ćeifu. ) i, prof. Dževad Jahić kao dio tima "afirmacije". U toku emisije moglo se čuti svašta, ponajviše protiv osnivanja BANU-a, jer je takav omjer snaga bio na terenu. Voditeljica je čitavu stvar svela ne predizbornu kampanju za novog reisa (?!), nekima je smetalo pojavljivanje akademika Muhameda Filipovića u BANU-u, te su, kako kažu, njega kao znanstvenika cijenili sve dok nije počeo pisati za Nezavisne novine, jer se zna šta su te iste novine pisale o Aliji Izetbegoviću, (zaboravljajući pri tome vlastiti angažman u "Oslobođenju" kao i pisanje tih novina protiv Alije Izetbegovića), a nekima je opet zasmetalo pojavljivanje vjerskih lica, uleme u osnivačkom tijelu BANU-a (misleći pri tome na reisa Mustafu ef. Cerića i muftiju Muamer ef. Zukorlića). Neupućenost ili namjerno skrivanje istine da je npr. Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti utemeljio biskup Josip Juraj Strossmayer, nije zasmetala ni subjektivnoj voditeljici, a ni Dubravku Lovrenoviću koji je i "potegnuo" ovo pitanje.

Usamljeni glas profesora Jahića nije ni mogao doći do izražaja uzme li se u obzir činjenica da su pitanja postavljanja uglavnom prvo njemu, kako bi odgovori koje je davao bili predmetom osporavanja od strane ostalih, a posebno Dubravka Lovrenovića. E, taj isti Dubravko Lovrenović svoje zadnje riječi u ovoj emisiji iskoristio je prenoseći svoj stav oformljen otprilike ovako: "Da se pitalo Bošnjaka oni bi vam rekli da njima trebaju investicije i bolji životni standardi", aludirajući pri tome valjda da im ne treba BANU, jer, kao eto, oni žive jadno i teško. Po istoj toj matrici, niti jednom narodu u BiH ne bi trebala ni ANU BiH, kao niti SANU, niti HANU ili kako se već zove. Ali s obzirom da živimo u zemlji sevdaha, korida i dvostrukih aršina, ova matrica će se odnositi samo na Bošnjake i samo na ono što uradi njihova vjerska zajednica. I objašnjavat će se samo na FTV i njoj sličnim medijima od strane subjektivnih novinara koji tamo rade.

Edin Memić