A+ A A-

Banjaluka: Delegacija MRV-a obišla Sefer-begovu džamiju

seferbegova_dzamijaJako smo zabrinuti zbog učestalih napada na vjerske objekte širom BiH, poruka je članova Skupštine Međureligijskog vijeća BiH danas iz Banje Luke. I tokom obilaska banjalučke Sefer- begova džamije ponovljena je osuda zbog nedavnog napada na taj vjerski objekt, ali i upućen poziv za toleranciju. "Pored toga što evidentiramo i osuđujemo takve napade također pratimo i rad policije, tužilaštava i drugih nadležnih organa i očekujemo da nakon godinu dana izađemo s konkretnim prijedlozima kako da se poboljša zaštita vjerskih objekata u BiH", rekao je u izjavi novinarima stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću BiH Emir Kovačević.

Imam Islamske zajednice u Banjoj Luci Muris ef. Spahić podsjeća da je Sefer-begova džamija u posljednjih mjesec dana više puta bila meta napada vandala.

"U zadnjem napadu razbijen je  prozor, ali u posljednjih mjesec dana već smo imali šest napada na džamiju, džematlije i ljude koji posjećuju džamiju. Napad kao što je ovaj jeste fizički napad i materijalna šteta koja je prouzrokovana na objektu može se procijeniti, ali su mnogo gori moralni napadi koje trpe ljudi koji dolaze u džamiju jer se do sada više puta desilo da džematlijama budu upućivani verbalni napadi i uvrede", ukazao je Spahić.

Predstavnik vlasti Banje Luke Vladimir Đukelić kaže da Gradska uprava ima više razloga da bude nezadovoljna ovim činom.

"Nezadovoljstvo je veće samim tim što smo u proteklih nekoliko godina uspostavili korektnu saradnju sa svim vjerskim zajednicama, pa tako i s Islamskom  zajednicom", rekao je Đukelić.

Predstavnik Katoličke crkve pomoćni banjalučki biskup Marko Semeren rekao je da je u posljednje vrijeme hvalio napredak suživota u Banjoj Luci, ali da ovakav čin kao što je napad na neki vjerski objekt pokazuje da se napredak u zajedničkom životu ne odvija onim ritmom koji se želi postići.
„Mislim da je za svaku osudu ovaj napad i želio bih pozvati sugrađane da imaju više pažnje u prihvaćanju drugog, njegove kulturne baštine i vjerskih objekata", dodao je on.

I jedan od vjernika, Mehmed Bajrić, iznio je stav da svi ljudi, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost i ubjeđenja, imaju pravo na normalan život i na poštovanje osnovnih ljudskih prava kako bismo svi zajedno mogli ići naprijed u budućnost.

(FENA)