A+ A A-

Tuzla: Promocija „El-Hidrove knjige"

el-hidrova-knjiga-ibrisimovicJučer (15.06.2011.) je u Narodnom pozorištu Tuzla održana promocija novog romana akademika Nedžada Ibrišimovića „El-Hidrova knjiga". Uz autora koji je prisutnima nadahnuto kazivao o samoj knjizi, govorili su i promotori prof. dr. Vedad Spahić i mr. Fatmir Alispahić. „El-Hidrova knjiga" je nastavak nagrađivanog romana „Vječnik",  jednog od najznačajnijih Ibrišimovićevih djela, mada se, kako je kazao  Alispahić, "EL-Hidrova knjiga" može čitati i odvojeno od "Vječnika". Prof. dr. Vedad Spahić je ukazao na veliki doprinos Nedžada Ibrišimovića bosanskohercegovačkoj književnosti još jednim svojim djelom, ljepotom izraza u djelu u kojem su likovi "vajani slovima".

„El-Hidrova knjiga" nastavlja priču o čovjeku koji živi skoro pet hiljada godina i putujući dolazi do Sarajeva u kojem 1933. godine započinje svoju pripovijest. Knjigu je, po riječima samog autora, napisao El-Hidr, Zeleni, evlija, čovjek koji se neimenovan spominje u Kur'anskom poglavlju Pećina (Al-Kahf) i koji dugovječnog smrtnika vodi u prostor vječnosti sve do Skrivenog imama...

promocija-el-hidr-tuzla-juni-2011-2

Odlomke iz „El-Hidrove knjige" kazivao je Irfan Kasumović, glumac i asistent na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, uz pratnju na gitari magistra klasične gitare Elvisa Sivčevića, a moderator je bio mr. Emir Džambegović. Ovu promociju je organiziralo Udruženje vjeroučitelja Tuzlanskog kantona u saradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla, a događaj je podržao i Medžlis islamske zajednice Tuzla.

promocija-el-hidr-tuzla-juni-2011-1

U svom izlaganju akademik Ibrišimović je, između ostalog, kazao da se "može živjeti i umrijeti mrtav i da se može živjeti i umrijeti živ!'' aludirajući na smisao čovjekovog života i njegovo djelovanje u vremenu koje mu je od Boga dato. Profesor Spahic je ukazao na nastojanje Ibrišimovića da se svjesno opredjeljuje za velike teme koje se kroz metafiziku uzdižu iznad ostalih. Magistar Fatmir Alispahic je u svom izlaganju naglasio i činjenicu da je akademik Nedžad Ibrišimović jedan od osnivača novoosnovane Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).

M.N. Agović