Promo banner

A+ A A-

Srebrenik: Hatme u džematima Špionica i Kiseljak

Hatme u džematu Špionica

U džematu Špionica, Medžlis IZ-e Srebrenik, u subotu 11. juna 2011. godine, uz mevludski program upriličena je još jedna svečanost. Naime, pred velikim brojem prisutnih džematlija, petnaest kandidata iz ovog džemata, na svečan način je dobilo diplome o završenom hatmenskom ispitu. 

Isti ispit su, pred vjersko- prosvjetnom komisijom Medžlisa islamske zajednice Srebrenik, u sastavu Refik-ef Hodžić glavni imam, hfz Esmir-ef Selimović i hfz Damir-ef Jahić, ranije uspješno položili. 

hatme-sionica-srebrenik-juni-2011

Ova svečanost bila je podijeljena u tri dijela. Na samom početku, nakon klanjanja podne-namaza i proučenog ašereta prisutnima se obratio  imam ovog džemata a ujedno i glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik-ef Hodžić koji je poselamio veliki skup i uputio riječi dobrodošlice ,nakon čega su  imami Medžlisa IZ-e Srebrenik i okolnih Medžlisa  proučili tradicionalni Mevlud, te su svršenici hatmi proučili nekoliko odlomaka iz Kur'ana i nekoliko ilahija i recitacija, te je uslijedilo prigodno obraćanje Emir-ef Brašnjića, imama džemata C. Srebrenik MIZ-e Srebrenik.                         

Na kraju ovog dijela programa uručene su diplome o završenom hatmenskom ispitu a dobili su ih:

  1. Avdić Abida
  2. Avdić Aida
  3. Abdulahović Paša
  4. Bajraktarević Alma
  5. Bašić Behija
  6. Bašić Adem
  7. Bašić Merjema
  8. Hasić Amira
  9. Halilović Dženita
  10. Hodžić Fatima
  11. Ibrić Edina
  12. Jahić Meliha
  13. Osmičić Šeherzada
  14. Salkić Nihad
  15. Salkić Nihada 

Svim kandidatima uručeni su i prigodni pokloni od strane džemata Špionica kao i od   Medžlisa islamske zajednice Srebrenik koje je  uručio  predsjednik Medžlisa IZ-e Srebrenik Mevludin-ef Joldić.Na kraju je Mevludin-ef   proučio dovu, čime je program i formalno završen. Vrijedno je za istaknuti kako je prostor ove džamije još jednom bio jako mali da primi sve one koji su željeli prisustvovati ovoj svečanosti. 

Moleći Allaha dž.š. da trud ovih učenika bude obilato nagrađen, upućujemo iskrene čestitke njima, njihovim roditeljima i muallimu, Refik-ef Hodžiću, na uloženom trudu i postignutom uspjehu. 

Hatme u džematu Kiseljak

U džematu Kiseljak, Medžlis IZ-e Srebrenik, u subotu 12. juna 2011. godine, uz mevludski program upriličena je još jedna svečanost. Pred velikim brojem prisutnih džematlija, osamnaest kandidata iz ovog džemata, na svečan način je dobilo diplome o završenom hatmenskom ispitu.         

hatme-kiseljak-srebrenik-juni-2011-1

Isti ispit su prije dva mjeseca, pred vjersko- prosvjetnom komisijom Medžlisa islamske zajednice Srebrenik, u sastavu Refik-ef Hodžić glavni imam, hfz Esmir-ef Selimović i hfz Damir-ef Jahić,  uspješno položili. 

hatme-kiseljak-srebrenik-juni-2011-2

Na samom početku, nakon klanjanja podne-namaza prisutnima se obratio imam džemata Kiseljak Ismet-ef Odobašić,te  imami Medžlisa IZ-e Srebrenik su proučili tradicionalni Mevlud, te su svršenici hatmi proučili nekoliko odlomaka iz Kur'ana i nekoliko ilahija i recitacija, te je uslijedilo prigodno obraćanje glavnog imama MIZ-e Srebrenik Refik-ef Hodžića koji je izrazio svoje zadovoljstvo što se danas nalazi u ovom džematu i čestitao je djeci, roditeljima i imamu ovog džemata, potom nas je prigodnim vazom počastio i uvaženi hfz Esmir-ef Selimovića, imama džemata Luka MIZ-e Srebrenik. Sa nekoliko savjeta počastio nas je i Mr. Orhan Bajrektarević, profesor na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu. Prisutnima se obratio sa nekoliko riječi i načelnik općine Srebrenik Mehmed Bajrektarević.

hatme-kiseljak-srebrenik-juni-2011-3

Porodica Zejnilagić

Na kraju ovog dijela programa uručene su diplome o završenom hatmenskom ispitu a dobili su ih:

  1. Buljubašić Halima
  2. Benić Anes
  3. Delić Mustafa
  4. Delić Suljo
  5. Emkić Emina
  6. Gobeljić Damira
  7. Husičić Amina
  8. Mešković Merima
  9. Mujkić Meris
  10. Renkli Emina
  11. Sinanović Aldina
  12. Šerifović Nedžada
  13. Moranjkić Selma
  14. Zejnilagić Fatima
  15. Zejnilagić Derviša
  16. Zejnilagić Nasir
  17. Zejnilagić Esma
  18. Zejnilagić Hamza

Svim kandidatima uručeni su i prigodni pokloni od strane Medžlisa islamske zajednice Srebrenik, a uručio ih je predsjednik Medžlisa Mevludin-ef i džemata Kiseljak.Na kraju je Predsjednik Mevludin-ef Joldić proučio dovu, čime je program i formalno završen. Vrijedno je za istaknuti kako je prostor ove džamije još jednom bio jako mali da primi sve one koji su željeli prisustvovati ovoj svečanosti.

Vrijedno je istaknuti da je danas hatmu predalo petero djece (dva brata i tri sestre) porodice Zejnilagić Seada i Sadije. Ovaj nesvakidašnji primjer je mnoge natjerao na suze. Molimo Allaha da ovu porodicu nagradi a njihovoj djeci podari svaki hajr. Neka ovo bude primjer svim roditeljima.

hatme-kiseljak-srebrenik-juni-2011-4

Obraćanje imam džemata Kiseljak Ismeta ef. Odobašića

Moleći Allaha dž.š. da trud ovih učenika bude obilato nagrađen, upućujemo iskrene čestitke njima, njihovim roditeljima i muallimu, prof Ismet-ef Odobašiću, na uloženom trudu i postignutom uspjehu.

Babajić ef. Damir