A+ A A-

Kotor Varoš: Hatme u džematu Vranić

U subotu  04. juna 2011. godine u prelijepoj i prepunoj džamiji džemata Vranić, Medžlis IZ Kotor Varoš, nakon više od pola vijeka održane su hatme za polaznike mektebske pouke. Doista je teško opisati radost koja se taj dan mogla vidjeti na licima Vranićana. Posebno su bili sretni i radosni roditelji i rodbina od svršenika hatmi, jer kako nam kazaše stariji vranićani ovo je događaj koji ni oni nisu zapamtili u svome džematu.

Zadovoljstvo  se moglo vidjeti i osjetiti na svakome koraku, a razloga za radost je imao i Asmir ef. Skopljak, imam džemata Vranić, koji je za dvije godine, koliko je u  ovom džematu, uradio dosta posla sa svojim džematlijama, ali i sa polaznicima mekteba.

Džemat Vranić je danas jedan mali, ali izuzetno aktivan džemat, među prvima su obnovili svoju porušenu džamiju, uradili asfalt, rasvjetu i mnoge druge poslove korisne za zajednicu. Nažalost povratak nije bio na zadovoljavajućem nivou, a najviše radi ekonomske situacije u zemlji, jer su mnogi vranićani ostali rasuti diljem dunjaluka, ali i pored toga što su daleko žele pomoći svome džematu i većina ih je uključena u sve aktivnosti džemata.

Džemat danas ima sedmero djece i svi pohađaju mektepsku nastavu, ono što je posebno zanimljivo, a moglo se i vidjeti na održanim hatmama i završnim ispitima je to da ih čak petero uči Časni Kur'an, što je izuzetno veliki procenat i doista veliki uspjeh ove djece, ali i roditelja i imama.

hatme-dzemat-vranic-k-varos-juni-2011

Hatme su završila tri polaznika: Jusić Muhamed, Muran Izet i Šabanović Ibrahim i njima je danas bio posebno radostan dan. 

Nakon klanjanja podne namaza, Asmir efendija je poselamio prisutne, čestitao polaznicima mekteba i njihovim roditeljima i zaželio da svi zajedno, ako Bog da, dogodine budu još bolji. Potom je komisija u sastavu gl. imam h. Samir ef. Delić i h. Nijaz ef Duzan pristupila provjeri znanja polaznika mekteba, gdje su polaznici pokazali izuzetno visok nivo znanja o Islamu i njegovim propisima. Samir efendija je kroz ispitivnje polaznika iz općeg znanja ukazao i na mnoge stvari koje ljudi u svojim kućama vrlo često zaborave ili zbog lijenosti ne urade, kao što su namaz, post, zekat, hadž i dr. a djeca u mektebu o tome mnogo znaju i ukazao prisutnima da ponekad trebaju učiti i od svoje djece.

Na kraju ove svečanosti polaznicima mekteba su uručene nagrade, a mutevelija džemata Vranić hadži Fehim Silnović je u ime džemata uručio poklon svome imamu Asmir efendiji. 

Nijaz Duzan