Logo

BANU: Došla je istina, nestalo je laži!

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

banu-logoČestitke Bošnjacima! Akademija nauka i umjetnosti mubareć olsun! Konačno su i Bošnjaci dobili stubove za svoju kulturu i afirmaciju izvornih kulturnih vrijednosti po kojima će biti prepoznati i cijenjeni, dakako i na istoku i zapadu.

Stoljećima smo prisvajani i nipodaštavani

Prošlo je mračno doba skrivanja i potiskivanja naših vrijednosti! Stoljećima smo prisvajani, odbacivani, nipodaštavani! Raseljavali su nas diljem svijeta! Naši intelektualci su uvijek do sada morali birati između dva ili više tuđih identiteta i akademija.

Danas Bošnjak ima priliku da se osloni na svoje, da doprinese svome sa svojom ličnom kartom na svojoj adresi. Došla je istina, nestalo je laži. Laž uistinu nestaje, rađa se novo sunce koje će iz naših domova i prsa naših, na svjetlo izmamiti ono najtanahnije u nama, oslijepiti povampirene.

BANU ne smije postati mrtvo slovo na papiru, ona mora bit i ostati glavni put za nauku, znanje, umjetnost i afirmaciju svih kulturoloških i drugih moralnih principa utemeljenih na bošnjačkim tradicionalnim vrijednostima. Ona mora postati most koji će uvezati svako mjesto gdje je, prognan iz svog doma i od svoje majke, Bošnjak sebi ognjište zasnovao. Bošnjačka kultura i tradicija bivala je marginalizirana do same zabrane, u poslijeratnom vremenu do danas su je sveli na folklor, a od danas BANU je ta koja će "zasvirati" sve one melodije koje smo do sada prešućivali. Bošnjacima je do sada njihova kultura bila i njima i cijelom svijetu predstavljana kroz "igranke", a intelektualna i umjetnička elita je morala da se opredjeljuje za lijevu ili desnu opciju, te ih danas svi sebi svojataju. BANU je garancija očuvanja identiteta, tradicionalnih vrijednosti, afirmacije, a i opstanka nas Bošnjaka.

Prve lekcije

BANU je već pokazala neke naše vrijednosti (npr. spremnost na saradnju) koje su nam do sada bili pripisivane više kao slabost. Najavila je saradnju sa svim akademijama u okruženju, već postojeću akademiju u BiH je uveliko "izreklamirala" jer ova prva nije spominjana nikada kao do sada. U šali jedan poznanik reče, da se nije osnovala BANU ne bih ni znao da postoji Akademiju nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, koju BANU doživljava kao partnersku. Takvi smo mi Bošnjaci solidarni, uvijek spremni za rad i saradnju.

BANU je svojom širinom u startu pokazala kada je nauka i umjetnost u pitanju, afirmacija dobra i znanja, da tu granice nisu prepreka. U prilog tome posebno govori i to da će polje njenog djelovanja osim Sandžaka i Bosne i Hercegovine biti i dijaspora.

BANU okuplja akademsku i intelektualnu bošnjačku elitu u jedno tijelo.

BANU je snove mnogih Bošnjaka učinila stvarnošću.

BANU je na samom osnivanju uputila Zagrebu i Boegradu prve lekcije, kako se zovemo, kuda idemo, šta ćemo činiti.

Kome smeta BANU

No da ne bi sve išlo tako sjajno i bajno na ovom brdovitom Balkanu, uvijek se nađu struje kojima svaki korak Bošnjaka prema naprijed smeta, pa ni BANU nije izuzetak. Pronalaze oni svoje neke razloge, dokazuju i iskazuju svoja privatna gledišta i mišljenja zašto to ne bi trebalo da se desi, misli se na osnivanje BANU-a.

Zašto trebamo BANU ima razloga na pretek. Navest ću jedan koji je nama dovoljan. Sa BANU se, uz Božiju pomoć, mračno doba marksističkog jednoumlja i krvave devedesete neće nikada ponoviti. Onima kojima to smeta imaju širom otvorene granice, sada im ne trebaju vize.

Jedni odmahuju rukom, drugi ljuti, po našem starom običaju zato što nisu oni ti koji su pokrenuli takvu ideju, trećima  smeta čak i to što je ideju pokrenula "ahmedija", i tako u nedogled. U Bosni, nažalost, postoje i ljudi koji bi išli obilaznicom kada bi reisu-l-ulema izgradio autoput, to isto važi i za Sandžak i glavnog muftiju.

Nećemo nikome pojašnjavati to da je ahmedija i prije u BiH uvijek bila simbol naučnika, poput Hasana Kjafije Pruščaka i drugih naučnika, niti pravdati nešto za čim i mi, kao i svi drugi narodi, imamo potrebu. Možda se u pozadini, posebno nakon slučaja "vjeronauka", pa sad osnivanje i akademije, kod njih javlja strah zbog nacionalnog buđenja i osvješćivanja Bošnjaka. Bošnjaci ponovo ustaju na svoje noge, dižu svoju glavu i svoj glas. Bošnjaci sada imaju akademike i ulemu (naučnike) koji su iz našeg naroda i bore se za svoj narod. Oni su se borili i protekle godine, kao npr. Ejup Ganić, Muhamed Filipović i mnoga druga važna imena. Brinu se da ovo možda nije put ka potpunom osvješćenju našeg naroda. Oni koji se brinu za te stvari i treba da se brinu, BANU neće i ne smije ostati mrtvo slovo na papiru, ona ne smije biti cilj sama po sebi, ona mora biti temelj, oslonac, početak rađanja jedne nove epohe.

Brine ih i to što će Bošnjak sa ponosom i argumentovano izgovarati svoje ime. Što će Bošnjak biti podučen od strane svojih akademika koji će mu prenijeti sve one podatke i činjenice koje su mu do skora bile nedostupne, skrivane, gurane pod ćilim.

Ima i onih iz kojekakvih "urbanih" "nevladinih" organizacija, koji nisu bili informisani o osnivanju BANU-a.  Vjerovatno su bili na redovnim utrkama po Beogradu radi istraživanja mišljenja "nevlade", te nisu pratili medije, ili su ih zbunjivale skraćenice.

Naravno, ima ona iz tih "urbanih" koja je pri davanju izjave o ženama koje nose mahramu bila "informirana", jednako "nevladina" i krajnje "urbana", rekavši: „bivše narkomanke koje mahramom pokrivaju svoju prošlost". Sada već ima mišljenje i ko bi mogao biti sljedeći reis. Mora da je postala i član IZ. Možda je zaboravila da je uvaženi Enes Karić bio u politici, možda i tada nije pratila dešavanja. No vjerovatno je uznapredovala pa ima informacije o kupovanju diploma po univerzitetima, i zvanje kojim će reći da je npr. akademik Muhamed Filipović, lažni akademik, rekavši da je BANU "akademija lažnih akademika".  No da ne trošim svoje i dragocjeno vrijeme čitalaca, na njene neargumentovane stavove, svi znamo o kome se radi, no Aida Ćorović je slika i prilika protivnika BANU-a i onih kojima će nedostajati Bošnjaci bez BANU. 

Ponosan sam što sam Bošnjak

Mnogi naši djedovi, naučnici, borci nisu doživjeli ovaj dan. Da jesu bili bi puni ponosa na nas, jednako koliko sam lično ponosan što sam Bošnjak.

Na Osnivačkoj skupštini je rečeno da će Bošnjačka akademija biti predstavljena diljem Europe, nadam se da akademija neće u svom predstavljanju zaboraviti našu braću i sestre u Turskoj. U Turskoj Bošnjaka, po slobodnim procjenama, ima oko pet miliona. Vjerujem da će i oni biti od srca radosni ovim bošnjačkim uspjehom, kao što smo i mi, njihovi rođaci u matici, radosni. A to su naši muhadžiri, prognanici koji su davno bili prisiljeni da napuste svoje domove, jer tada nije bilo Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Oni su otišli da bi sačuvali svoju kulturu, tradiciju i vjeru. Danas imamo garanciju da se više nikada niko neće morati seliti da bi to sačuvao. Nadam se da ih naša akademija neće zaboraviti, te da će učiniti napore na premoštavanju razdaljine između nas i njih, te da će im pružiti mogućnosti da ostvare svoja historijska prava u Bosni i Hercegovini.

Naši predstavnici, koji su uzeli na sebe obavezu i teret ovog emaneta, morat će da ga iznesu na svojim plećima do kraja. SANU se ne treba plašiti da će i BANU izdavati koje kakve memorandume (oni dobro znaju koje, jednako kao i mi), štaviše, Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti mora biti ključ svakog dobra, prije svega za naš narod i brava i brana za svako zlo upereno na naš narod.

Hidajet Kobilica

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.