Promo banner

A+ A A-

501. Ajvatovica: Promocija, koncert i izložbe

Festivalske dane 501. Ajvatovice proteklih dana obilježili su koncert ilahija i sevdalinki, promocija knjige te izložba slika i kaligrafskih radova u različitim gradovima na području Srednjo-bosanskog kantona.

ajvatovia-juni-1-2011-1Koncert Sarajevske filharmonije

Privilegiju da poslušaju nastup Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom Ihsana Ozera iz Turske imali su samo Travničani u sali Centra za kulturu, jer je nastup na otvaranju manifestacije u Pruscu odgođen.

Koncert u Travniku započeo je nastupom petnaestogodišnjeg Emraha Smajlovića, učenika šestog razreda Osnovne muzičke škole Travnik. Jedan od najboljih učenika ove škole imao je čast da ga najavi maestro Dževad Šabanagić.

U programu pripremljenom za 501. Dane Ajvatovice Sarajevska filharmonija, pod dirigentskom palicom Ihsana Ozera iz Turske, izvela je djela klasika te obrade sevdalinki i ilahija. Nastupili su Lejla Jusić, sopran, i još jedan gost iz Turske, Bahadir Sener na kanunu.

Promocija knjige "Kad bi kosti mogle govoriti"

U okviru "501. Dana Ajvatovice" u Donjem Vakufu upriličena je promocija knjige „Kad bi kosti mogle govoriti", Saliha Smajlovića, dugogodišnjeg novinara „Preporoda" koji je ovim izdanjem zaokružio svoj radni vijek. Knjiga je izišla u izdanju „El Kalema" i Islamskih informativnih novina „Preporod". Radi se o dokumentarnom štivu, seriji tekstova koji su nastajali u najtežim periodima agresije na našu zemlju, ali i u danima i godinama, koje su za autora mnogo lakše, ali sa punim emocionalnim učešćem i ličnim preživljavanjem  nad svakom pričom. O Smajlovićevoj pisanoj riječi na promociji u donjovakufskom Domu kulture govorili su Nusret ef. Abdibegović, travnički muftija i predsjednik Organizacionog odbora „Dana Ajvatovice"  i Samir Tahirović, bibliotekar Gradske biblioteke Donji Vakuf. Muftija travnički, Abdibegović istakao je značaj same knjige za stanovnike ovoga područja, naglašavajući simboličan naziv knjige „Kad bi kosti mogle govoriti".

ajvatovia-juni-1-2011-2Muftija travnički je u svom obraćanju izrazio svoje impresije o knjizi i autoru Salihu Smajloviću kazavši: "Neobično sam sretan da se knjiga "Kad bi kosti mogle govoriti" autora Saliha Smajlovića promoviše u okviru „501. Dani Ajvatovice" ovdje u Donjem Vakufu. Tu ima neke sudbinske veze, patnje i stradanja, koje autor navodi u svojoj knjizi, slična su sudbini stradanja mještana Donjeg Vakufa u periodu agresije na BIH 1992-1995. Saliha Smajlovića poznajem dugi niz godina, on je jako tih, skroman, predan i pobožan čovjek, veliki patriota, potiče iz ulemanske porodice Smajlovića. Samo njegova narav i biće mogli su slušati ova potresna kazivanja, koja se navode u ovoj knjizi. Ona tako postaje hronologija zla i zločinaca.

Intrigantan naslov knjige "Kad bi kosti mogle govoriti" pobuđuje jednu psihološko-sociološku narav, društvenog ambijenta, nemoći čovjeka i straha koji je vladao u tom periodu. Za razliku od jezika koji je organ govora, kosti su nosiva konstrukcija čovjeka i one trpe. Pitanje je opravdano koliko mogu kosti trpiti, šta mogu nositi, kakav bi njihov govor bio? Kur`ansko kazivanje svjedoči da strah i neizvjesnost najviše štete bola i patnje mogu nanijeti čovjeku. U strahu i neizvjesnosti, za noć se ostari, izgubi glas, osijedi kosa, izgubi se volja života, a život je radost. U ovoj knjizi nema radosti, ima tuge i patnje, ali po prvi put na istinit, vjerodostojan i originalan način svjedoči načine i metode povijesnih patnji nas Bošnjaka na ovim prostorima. Ona je poziv na istinu, a ne na osvetu i mržnju, što svjedoči svaka izjava autorovih sagovornika.

Izložba kaligrafije u hotelu "Vrbas" u Donjem Vakufu

U petak 10. juna ove godine u hotelu Vrbas u Donjem Vakufu je u sklopu programskih sadržaja "501. Dana Ajvatovice" otvorena izložba kaligrafije autora Mirsada Mirze Smajovića.

ajvatovia-juni-1-2011-3Autor Smajović je ovom izložbom pokazao moderni izraz i stil u kaligrafiji čime je mnogobrojne ljubitelje ove umjetnosti iznenadio i oduševio. Prisutnima se ovim povodom obratio i predsjednik Organizacionog odbora Ajvatovice mr. Nusret Abdibegović, muftija travnički koji je rekao:

"Zadovoljstvo mi je što je i ovaj sadržaj upriličen ovdje u Donjem Vakufu a u povodu501. Dana Ajvatovice. Hvala Mirzi koji se odazvao našem pozivu, i evo sa zadovoljstvom predstavlja svoj umjetnički rad Donje Vakufskoj publici. Nadam se da primjećujete da se radi o istinskom umjetniku koji originalno predstavlja vrhunsku umjetnost. Manirom perzijskog kaligrafa, duhom turskog mistika, odvažnošću bosanskog umjetnika pišući s desna u lijevo, svojim levhama Mirza ponire u srce spoznaje u kojem se nalazi levha. A levha je citat, izjava, ajet ili dio ajeta božanske mudrosti ili poslaničke izreke, koja ima za cilj skrenuti pozornost, pažnju na spoznaju istine i preinaku ljudskog bića. Pogleda na ove levhe ima za cilj da osvijetli oko duše čovjeka, kojim se postiže spoznaja Božije milosti i upute. Ovom izložbom želimo ići putem istine radi spoznaje. I na kraju čast mi je ovu izložbu proglasiti otvorenom." - poručio je travnički muftija mr. Nusret Abdibegović.

ajvatovia-juni-1-2011-4U Travniku izložba slika "Netaknuta priroda"

U Travniku je u Zavičajnom muzeju u petak 10. juna ove godine u sklopu manifestacije "501. Dani Ajvatovice" otvorena izložba slika pod nazivom "Netaknuta priroda" autora Muhameda Muhovića.

Otvaranju ove izložbe prisustvovali su brojni gosti i ljubitelji Muhovićevog umjetničkog izraza.

Direktorica muzeja je u uvodnom obraćanju naglasila značaj ove izložbe te informisala prisutne da će dio postavljenih slika biti uručen školama i kulturnim društvima kao i organizatoru. Muftija travnički, mr. Nusret Abdibegović, predsjednik Organizacionog odbora Ajvatovice se također zahvalio autoru na uručenim poklonima i  zaželio mu još puno uspjeha u ovom poslu.

(www.muftiluk-tr.com.ba)