Promo banner

A+ A A-

Održana II redovna sjednica Rijaseta

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pod predsjedavanjem reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića održao je 13. 06. 2011. godine u Sarajevu II redovnu sjednicu.

Sjednici Rijaseta, pored zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismeta Spahića, muftija i članova Rijaseta, prisustvovali su i rukovodioci stručnih službi.

Sjednica_Rijaseta_13.06.2011-1

Rijaset Islamske zajednice je razmatrao prijedlog utvrđivanja visine sadekatu-l-fitra za ramazan 1432./2011. godine i donio odluku da visina iznosa sadekatu-l-fitra ostaje na prošlogodišnjem nivou: za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 20, 10 i 7 KM, a za područje bošnjačke dijaspore 20, 15 i 10 eura.

Razmatrajući prijedlog utvrđivanja nisaba zekata za 1432./33. godinu po Hidžri, odnosno 2011./2012. godinu, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je donio odluku da visina nisaba iznosi 6043 KM, odnosno 3090 eura.

Na prijedlog Vakufske direkcije, Rijaset Islamske zajednice prihvatio je izvještaj o metodologiji knjiženja vakufske imovine, kao i informaciju o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova, o čemu će se Rijaset posebno oglasiti.

Rijaset Islamske zajednice prihvatio je prijedlog zvanične posjete delegacije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koju će činiti reisu-l-ulema, zamjenik reisu-l-uleme i muftije Islamskoj zajednici Turske.

Rijaset Islamske zajednice podržao je aktivnosti promocije i podizanja svijesti o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi i poziva muslimane da se uključe u ove akcije.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je informirao Rijaset o posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj koju je ocijenio vrlo uspješnom. Također reisu-l-ulema je upoznao članove Rijaseta o njegovom učešću na Osnivačkoj skupštini Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti u Novom Pazaru, posebno ističući veliki doprinos muftije Muamera Zukorlića kojem je iskazao svoju zahvalnost. Članovi Rijaseta su informirani o sprovedenim aktivnostima oko sprečavanja kršenja prava djece i roditelja vezano za vjeronauku u javnim školama na području Kantona Sarajevo.

Rijaset Islamske zajednice je izrazio zabrinutost pojavom i promoviranjem nadriljekarstva i predložio Vijeću za fetve Islamske zajednice da u srijedu 15.06.2011. godine održi sjednicu i razmotri ovu problematiku radi donošenja fetve i jasnih stavova po ovom pitanju koji će potom biti pročitani u džamijama.