A+ A A-

BANU je ponos bošnjačkog naroda

Bošnjački narod je tokom svoje egzistencije prolazio kroz mnoge teške i mučne faze razvoja tokom svoje povijesti: od osporavanja nacije, političke dezorijentisanosti, gubitka identiteta, duhovnih padova, razjedinjenosti, raznih slabosti i nametnutih asimilacija, pa do, evo, odbrane domovine, vjere i vjerskih prava, buđenja nacionalne svijesti Bošnjaka, odbrane tradicionalnih i kulturnih vrijednosti do osnivanja Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Savladavanje brojnih poteškoća je još više osnažilo bošnjačko biće i njegovog svjetionika - Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

banu-n-pazar-juni-2011-1

Islamska zajednica je odoljela pokušajima vlasti da njeno djelovanje svede na polje reduciranog obavljanja osnovnih vjerskih obreda, i da pritom zapostavi zalaganje za rješavanje akutnih problema svoga naroda. Propali su i pokušaji njene destabilizacije od strane njenih otvorenih neprijatelja ''hasidin iza hased'' - zavidnika koji svoju zavist ne kriju. Čovjekova narav, ćud, karakter odražava se na njegovo ponašanje putem kojeg se (ponašanja) otkriva svačija narav. Ali, vjernicima je draži gorki govor otvorenog neprijatelja od slatkog govora licemjera, jer se znaju čuvati njegovog zla. 

Snaga je u jedinstvu

Kad neprijatelj pokušava potopiti brod praveći rupu na njemu, posada tada, više nego ikada, mora biti složna i jedinstvena! Sve eventualne nesuglasice među posadom se prevazilaze i pristupa se spasavanju! Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao: „Kada vidiš neko zlo pokušaj ga ukloniti rukom, ako ne možeš onda riječima, ako i to ne možeš, onda osudi mislima, ali je to najslabiji vid imana!"

Vjernik Bošnjak kad vidi da mu napadaju „brod" ustaje, brani, govori, savjetuje! Nije tada vrijeme za sjedenje i osuđivanje mislima! A još gore od toga je „pljuvati" po sebi! I njegovi neprijatelji bi ga na kraju pljunuli, jer je on prvi pljunuo na sebe! Rekli bi mu: „Kako da ti vjerujemo da ćeš poštivati nas, kad nisi poštivao sebe?!" Vjernici znaju da im je Allah dž.š. naredio da se čvrsto Njegova užeta drže i da se nikako ne razjedinjuju! A čuli su i za Poslanikov s.a.v.s. savjet: „Držite se džema'ata, jer vuk pojede ovcu koja se izdvoji iz stada!"

Vjernici znaju da je džemat simbol sloge, jedinstva, zajedništva, kako mu i samo ime kaže! Ne stide se svog pozdrava (selama), jer njime očituju mir. „Selam" znači „mir", Es-selamu alejkum! - Mir tebi (vama)! Kome bi smetale poruke mira i lijepog odnosa prema drugima?

Vjernici Bošnjaci žele graditi lijepe odnose sa svojim komšijama, pripadnicima drugih religija, pa i ateistima, ali više ne pristaju na ustupke i doživotne asimilacije. Smatraju da upravo sa svojim identitetom i svojim izvornim vrijednostima imaju pravo na svoje mjesto u Evropi! Već su asimilirani maksimalno, i nijedan se više korak u tom smislu ne može napraviti!

Bošnjaci će pokazati Evropi da su jedna od njenih komponenti koja radi na promociji svih pozitivnih vrijednosti! Put Bošnjaka vjernika prema Evropi je put poštivanja tradicionalnih vrijednosti u skladu sa bošnjačkim nacionalnim identitetom, uz poštivanje drugih. U tom smislu raduje nas osnivanje Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) kao institucije koja je od velikog značaja za prosperitet bošnjačkog naroda. Ponosni smo na našu bošnjačku intelektualnu elitu koja u svom plemenitom djelovanju pruža ruku i drugim akademijama, kako bi se zajednički uložio maksimum u afirmaciji nauke, kulture, morala i sveopćeg dobra.

Ipak, nakon osnivanja Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, institucije od najvećeg značaja za bošnjački narod, neki srbijanski mediji su jedva dočekali da osude njeno osnivanje. To se skoro pa i moglo očekivati od onih koji kontinuirano pokazuju neprijateljski odnos prema Bošnjacima na ovim prostorima. Išlo im je u korist kad su Bošnjaci muslimani morali biti neopredijeljeni i kad su se opredjeljivali kao „Srbi" ili „Hrvati". Zatim, išlo im je u korist korištenje srpsko - hrvatskog jezika na ovom prostorima. Nisu se libili počiniti ni fizički genocid nad Bošnjacima! Sad još i šalju poruke da nismo sposobni za osnivanje akademija!

Za nas Bošnjake 09. juni 2011. godine je historijski dan! Mi znamo da Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti ima snage da se izbori za svoje mjesto među drugim evropskim akademijama! Mi imamo pravo na nju!!!

Poziv na saradnju

Kao što srpski narod ima pravo na Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) i hrvatski na Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU), tako i bošnjački narod ima pravo na Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti (BANU), a opet sva tri naroda imaju pravo i na multietničku Akademiju nauka i umjetnosti BiH (ANUBIH). Najobjektivnije gledano to je pravedno! Zašto da se te akademije boje konkurencije kad BANU u njima ne vidi konkurente već svoje saradnike koji bi trebali zajednički raditi na afirmaciji općih pozitivnih vrijednosti!? Mi pozivamo SANU, HAZU i ANUBIH na saradnju! Mi pozivamo na saradnju i Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti (CANU), Slovenačku akademiju znanosti i umjetnosti (SAZU), Albansku akademiju nauka i umjetnosti (ASHA)! Mi vjerujemo da na tim akademijama ima dovoljno mudrih ljudi koji objektivno razmišljaju.

BANU je ispoštovala sve standarde kojima se garantuje kvalitet rada institucije! Radit će na razvijanju novih modela u procesu naučnog usavršavanja koji integrišu naučna istraživanja kroz odjeljenja društveno - humanističkih nauka, islamske tradicije, umjetnosti, prirodno - matematičkih nauka, medicinskih nauka, tehničkih nauka. Njeni članovi su ugledni intelektualci, Bošnjaci koji su spremni prihvatiti i podnijeti sav teret obaveza kako bi dali svoj doprinos u što kvalitetnijem radu ustanove. Na kraju, BANU se ne boji izazova koje imaju ostale evropske akademije nauka i umjetnosti, već ih s ozbiljnošću prihvata i svojim kvalitetom rada nastojat će uzeti učešća u zajedničkim međunarodnim projektima, ravnopravno sa ostalim evropskim akademijama.

Mersada Nuruddina Agović