A+ A A-

Dobitnik priznanja „Muhamed Seid Serdarević" muftija zagrebački

U petak 10. juna 2011. godine u Hotelu „Zenica" u Zenici organizirana je svečanost dodjele priznanja i nagrade „Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević" muftiji zagrebačkom Ševki ef. Omerbašiću. 

Priznanje i nagradu „Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević" ustanovio je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović. Ovo priznanje i nagrada dodjeljuje se jednom godišnje za doprinos u promicanju i afirmaciji islamskih vrijednosti, te za zasluge i izuzetan doprinos u razvoju naučne misli u Islamskoj zajednici, domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima. 

serdarevic-juni-2011-1

Priznanje ''Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević'' ustanovljeno je prije dvije godine. Ovo priznanje dosada je dodijeljeno hfz. dr. Halil ef. Mehtiću i dr. Nusretu Isanoviću. 

Muhamed Seid ef. Serdarević, jedan od najvećih zeničkih i bosanskih alima, bio je osoba velikog intelektualnog potencijala, uvaženi i cijenjeni znanstvenik-erudita onog klasičnog enciklopedijskog modela obrazovanja (danas tako rijetkog), pedagog, prevodilac, predavač na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, izvanrednog oratorskog dara, ali u isto vrijeme bio je i osoba koja je postavljala visoke standarde u Islamskoj zajednici i gradila reputaciju evropskih muslimana u svijetu. 

Komisija za dodjelu priznanja i nagrade ‘'Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević'' u sastavu: muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, predsjednik, dekan IPF u Zenici dr. Zuhdija Adilović, predsjednik MIZ Zenica gosp. Muhamed Begagić i glavni imam mr. Jakub ef. Salkica, na svojoj sjednici održanoj u Zenici, 11. maja 2011. godine, donijela je Odluku da se ovogodišnje priznanje i nagrada ''Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević'' dodijeli muftiji zagrebačkom Ševki ef. Omerbašiću. 

Ševko ef. Omerbašić rođen je u Ustikolini 1945. godine. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu  i Fakultet za arapski jezik i islamske znanosti, odsjek teologija, grupa misionarstvo i propaganda, na Univerzitetu u Bengaziju u Libiji. 

Radio kao imam u Rudom, zatim kao glavni imam u Ustikolini, 8. maja 1975. godine postavljen je na dužnost Glavnog imama u Zagrebu, a u devetom mjesecu 1988. godine, postavljen je na mjesto glavnog imama za Islamsku zajednicu u Hrvatskoj i Sloveniji. Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Hrvatske i Slovenije izabran je 1990. godine. Krajem 1994. godine Islamska zajednica u Sloveniji se osamostaljuje. Za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj je izabran 1995. godine, te ponovo 1998. godine sa mandatom od 7 (sedam) godina. Krajem 1999. godine, imenovan je za Zagrebačkog muftiju, odnosno muftiju u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. 

Nositelj je aktivnosti u više projekata Islamske zajednice. Posebno je zaslužan za izgradnju džamije u Zagrebu, kao i za razvijanje aktivnosti i sadržaja u istoj. Gradeći to veliko djelo muftija Omerbašić i njegovi saradnici gradili su u isto vrijeme zagrebačku i Islamsku zajednicu u Hrvatskoj i sebe u njoj. Tako je to zapaženo i vrednovano u domaćoj i svjetskoj islamskoj javnosti pa i šire. 

Autor je objavljenih radova "Islamska čitanka", "Arapska početnica", "Povijest islama", "Vrijeme pravednih halifa", "Islam i muslimani u Hrvatskoj" i drugih. Više od dvije decenije, a posljednju intenzivno, posvetio je radu na istraživanju i pisanju o islamu i muslimanima u Hrvatskoj i šire. Na tu temu je napisao vrlo zapaženo djelo "Islam i muslimani u Hrvatskoj", koje je objavljeno 1999. godine. 

Gore navedeno opredijelilo je komisiju da odluči da se priznanje i nagrada ‘'Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević'' za 2011. godinu dodijeli  muftiji zagrebačkom Ševki ef. Omerbašiću. 

 serdarevic-juni-2011-2

U okviru posjete muftije Omerbašića povodom dodjele navedenog priznanja, u Uredu muftije zeničkog organiziran je svečani prijem, a muftija Omerbašić je u prepunoj Ensar džamiji u Zenici održao hutbu.

serdarevic-juni-2011-3