A+ A A-

Srebrenik: Održana hodžijada Muftijstva tuzlanskog

U Srebreniku, 08. juna  2011. godine (srijeda), održani su sportski susreti imama, hodžijada na nivou Tuzlanskog muftijstva.

Na takmičenju je učestvovalo  9 Medžlisa među kojima je i Medžlis IZ-e Srebrenica i Vlasenica, koji su nastupali zajedno a koji su po prvi put nakon genocida u Srebrenici sudionici ovih susreta. Sportski susreti su se odvijali  u pet takmičarskih disciplina: mali nogomet, košarka, tennis, šah i atletika 100m, 200m i 400m. Na takmičenju je sudjelovalo 137 takmičara-imama tuzlanskog muftijstva. Sve discipline osim atletike su se održale u SRC Srebrenik, a atletika na gradskom stadionu Srebrenik.

Najveću pažnju učesnici su posvetili disciplinama mali nogomet i košarka. Takmičenje je počelo u 8:30, poslije ašereta kojeg je proučio hfz Damir-ef Jahić, prisutnim imamima obratili su se glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik-ef Hodžić i potpredsjednik OO Ilmijje Tuzla Muradif-ef Mukanović, koji su takmičenje proglasili otvorenim.

hodzijada-tuzla-juni-2011-1                        

Turnir je podijeljen u dvije grupe. Prvu grupu sačinjavali su Medžlisi: Zvornik, Živinice, Gračanica, Puračić i Gradačac,  a u drugoj grupi bili su: Srebrenik, Srebrenica, Kalesija i Tuzla.

hodzijada-tuzla-juni-2011-2  

hodzijada-tuzla-juni-2011-3                     

Nakon grupne faze (nakon odigranih 20 utakmica) u prvoj polufinalnoj utakmici susreli su se  Zvornik i Tuzla, a u drugoj polufinalnoj utakmici Kalesija i Gračanica.

hodzijada-tuzla-juni-2011-4

Nakon odigravanja polufinalnih utakmica u finale su se plasirale ekipe Medžlisa Tuzla i ekipa Medžlisa Kalesija.U velikom finalu bolji i efikasniji su bili imami Kalesije.

hodzijada-tuzla-juni-2011-5

Pobjednici hodžijade 2011. godine: ekipa Medžlis Kalesija 

Disciplina mali nogomet, ekipe su ostvarile sljedeće uspjehe:

  1. MJESTO MEDŽLIS KALESIJA
  2. MJESTO MEDŽLIS TUZLA
  3. MJESTO MEDŽLIS GRAČANICA

Disciplina košarka, ekipe su ostvarile sljedeće uspjehe:

  1. MJESTO MEDŽLIS SREBRENIK
  2. MJESTO MEDŽLIS KALESIJA
  3. MJESTO MEDŽLIS SREBRENICA

Disciplina stoni tennis, ostvaren je sljedeći poredak:

  1. MJESTO MEDŽLIS PURAČIĆ
  2. MJESTO MEDŽLIS GRADAČAC
  3. MJESTO MEDŽLIS SREBRENICA

Disciplina šah, ostvaren je sljedeći poredak:

  1. MJESTO MEDŽLIS SREBRENIK
  2. MJESTO MEDŽLIS KALESIJA
  3. MJESTO MEDŽLIS TUZLA

Disciplina atletika na 100m, ostvaren je sljedeći poredak:

  1. MJESTO MEDŽLIS SREBRENICA
  2. MJESTO MEDŽLIS GRADAČAC
  3. MJESTO MEDŽLIS SREBRENIK

Disciplina atletika na 200m, ostvaren je sljedeći poredak:

  1. MJESTO MEDŽLIS GRAČANICA
  2. MJESTO MEDŽLIS KALESIJA
  3. MJESTO MEDŽLIS SREBRENICA

Disciplina atletika na 400m, ostvaren je sljedeći poredak:

  1. MJESTO MEDŽLIS KALESIJA
  2. MJESTO MEDŽLIS PURAČIĆ
  3. MJESTO MEDŽLIS GRAČANICA

Nakon sumiranja svih rezultata i završenih bodovanja, ukupni pobjednici Hodžijada 2011g na muftijstvu tuzlanskom održane u Srebreniku su Medžlisi:

  1. MJESTO MEDŽLIS KALESIJA
  2. MJESTO MEDŽLIS SREBRENIK
  3. MJESTO MEDŽLIS SREBRENICA

Na kraju su uručeni pehari i diplome svim pobjednicima a uručili su ih glavni imam, predsjednik Medžlisa Mevludin-ef Joldić i predsjednik opštinskog odbora ilmijje Ishak ef Osmanović.

Cjelodnevno igranje i druženje na hodžijadi u Srebreniku na nivou Tuzlanskog muftijstva, proteklo je u izuzetno fer-plej igri i lijepom hodžinskom druženju. Naročito nas raduje činjenica da je ove godine u potpunosti ispoštovano pravilo da učesnici ovih susreta budu isključivo imami i iskreno se nadamo da će pri budućim susretima to postati pravilo.

Predsjednik i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik priredili su prijem i svečani ručak za sve glavne imame i predsjednike Medžlisa, kao i predsjednike ilmijje, koji su taj dan prisustvovali na Hodžijadi. 

Damir-ef Babajić