Promo banner

A+ A A-

Svečano obilježen završetak mektebske nastave u Mostaru

Završetak mektepske nastavne 2010/11. godine  u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar u nedjelju večer 5.6.2011.g.okrunjen je svečanom Mektepskom akademijom u avliji Karađoz-begove džamije u Mostaru. Peto tradicionalno okupljanje polaznika mektebske nastave na zajedničkoj svečanosti iznova je potvrdilo da je ovaj vid afirmiranja mekteba u aktuelnom društveno-sociološkom trenutku više već potreban s obzirom na činjenicu da su učenici osnovnih škola izloženi raznim negativnim utjecajima i pošastima modernog vremena.

karj-mek-god-mostar-2011-1

U programu svečane akademije učenici i roditelji su imali priliku nešto više čuti o značaju mektepske nastave te prisustvovati zvaničnom proglašenju najboljih polaznika mostarskih mekteba.  U programu pete Mektepske akademije pored polaznika učešća su uzeli učenici predškolskih kreativnih igraonica "Zemzem". Okupljenim vjernicima, djeci i roditeljima svečanim govorom obratio se glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović.

"Svečana akademija je ušla u našu lijepu tradiciju ukupnog angažmana na polju obrazovanja mladih naraštaja. U ovom svečanom trenutku želim samo dati preporuku našim roditeljima da posvećuju još više pažnje i ljubavi u odgoj i obrazovanje svoje djece. Ovu preporuku ostavio nam je i Božji Poslanik u brojnim hadisima. Svi smo u prilici i pozvani smo kao vjernici da se baziramo na islamski odgoj naše djece.", kazao je glavni imam Dedović pozivajući prisutne da se pridruže naporima i angažmanu u unaprijeđenju mektepske nastave.

karj-mek-god-mostar-2011-2

Na kraju svečanog programa glavni imam uručio je diplome i zahvalnice najuspješnijim učenicima i to:

Za najbolje rezultate ostvarene na Mektebskoj Olimpijadi 2011. U kategoriji utrka na 100 metara za djevojčice nagrađeni su 3. Marić Delila - mekteb Humi, 2. Adna Zubović - mekteb Šarića džamija i 1.Ehlimana Maksumić - mekteb  Kozice. U utrci na 100 metara za dječake nagrađeni su: 3. Marić Dervo - Podveležje, 2. Čampara Aldin - mekteb Livač, 1. Anes Čulinović - mekteb Humi. U ekipnoj sportskoj disciplini Odbojka nagrađeni su mektebi: 3. Pograđe, 2. D. Drežnica i 1. Vrapčići. U ekipnoj sportskoj disciplini mali nogomet nagrađeni su mektebi: 3. Drežnica, 2. Opine i 1. Gubavica. U ekipnoj sportskoj disciplini Potezanja konopca nagrađeni su mektebi: 3. Vrapčići, 2. Humi i 1. Livač . U ekipnoj sportskoj disciplini Štafeta na 200 metara nagrađeni su mektebi: 3. Musala, 2. Humi i 1. Livač.

Za ostvarene ukupne rezultate na mektebskom takmičenju Mostarskog medžlisa, održanom 08. maja 2011. godine nagrađeni su: za osvojeno III mjesto mekteb Opine,  za osvojeno II mjesto mekteb D. Mahala, i  za osvojeno I mjesto mekteb Kočine-Masline.

Za najbolje pojedinačne rezultate na mektebskom takmičenju mostarskog medžlisa, održanom 08. maja 2011. godine nagrađeni su: U kategoriji Općeg znanja: za III mjesto: Ammar Brkan, mekteb Opine,II mjesto: Sadžid Džiho, mekteb Dračevice i I mjesto: Alija Fajić, mekteb Kočine - Masline. U kategorija: Kiraet - starija grupa: za III mjesto: Lamija Jugo, mekteb Ričina, II mjesto: Jahja Bećoja, mekteb Kočine - Masline i I mjesto: Amar Avdić, mekteb D. Mahala. U kategoriji: Kiraet - mlađa grupa: za III mjesto: Aiša Čevra, mekteb Vrapčići, II mjesto: Sekina Badreldin, mekteb D. Mahala i I mjesto: Lejla Marić, mekteb Kočine - Masline.

Za izuzetan materijalni doprinos boljoj organizaciji nastave i uslovima rada djece Medžlis Islamske zajednice Mostar sinoć je dodijelio zahvalnice EMIRU ISIĆ, IBRI MARIĆU, DAMIRU SADOVIĆU,  te predstavnicima MEMIĆ COMERC d.o.o.Posebna nagrada i priznanje za organizaciju mektebskih akademija 2007-2011. Dodijeljene su Enver ef. Husniću i voditeljima programa Amni Marić i Muji Gosto.

Hasan Eminović