Promo banner

A+ A A-

Religijska kultura uz vjeronauku je dobro rješenje

ucenici-casUdruženje vjeroučitelja Tuzlanskog kantona pozdravlja izjavu premijera TK, gospodina Seada Čauševića datu Oslobođenju (1. juni 2011. godine) o viđenju aktuelnog pitanja o vjeronauci u Kantonu Sarajevo. 

Podsjećamo da je na pitanje novinara Oslobođenja kako gleda na aktuelnu temu o vjeronauci u školama, posebno u Sarajevskom kantonu, premijer Tuzlanskog kantona, gospodin Čaušević odgovorio:

„Kod nas je to dobro riješeno. Pružena je mogućnost da oni koji ne idu na vjeronauku mogu da izučavaju religiju kao alternativni predmet. To kod nas funkcioniše. U Kantonu Sarajevo to nisu razriješili poput nas i onda im se ovo desilo.  To je upozorenje da sa svakom oblasti morate imati senzibilitet, jer građani su sretni samo onda kada su svima date iste mogućnosti." 

Smatramo da je ova izjava po pitanju religijskog obrazovanja u školama na prostoru TK, na tragu jedinog realnog i prihvatljivog modela kada se tiče ove tematike. Taj realni i prihvatljivi model, koji je u TK oproban već 12 godina, je alternativni predmet uz vjeronauku. Stoga, podržavamo svaku inicijativu koja nudi alternativu učenicima koji ne pohađaju konfesionalnu vjeronauku u bilo kome kantonu ili entitetu na prostoru cijele BiH - navodi se u saopćenju Udruženja vjeroučitelja Tuzlanskog kantona.