Promo banner

A+ A A-

Delegacija Rijaseta posjetila Bošnjake u Njemačkoj

Radna posjeta delegacije Rijaseta IZ u BiH Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj trajala je od 03. do 06. juna 2011. godine. U delegaciji Rijaseta su pored reisu-l-uleme dr. Mustafa ef. Cerić bili i generalni sekretar Rijaseta Muhamed ef. Salkić i rukovodilac Ureda za Bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić. Ova već dugo planirana posjeta Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj je ostvarena neposredno nakon provedenih izbora u IZBNJ, na kojima je Sabor IZBNJ birao novo rukovodstvo Mešihata. Nakon posjete Dresedenu, gdje je Reisu-l-ulema 02. juna održao predavanje, u petak 03. juna, prvi džemat koji je delegacija posjetila  je džemat Sindelfingen u kojem je reisu-l-ulema  održao i hutbu.

Džuma u džematu Sindelfingen

U planiranim aktivnostima ove posjete bili su brojni  sastanci sa džematlijama, aktivistima džematskih odbora i imamima. Po završetku džume namaza u spomenutom džematu i poruke hutbe, koju je www.rijaset.ba prenio u cijelosti, reisu-l-ulema se obratio džematlijama koji su došli na Centralnu džumu namaz iz svih džemata medžlisa Stuttgart. Nakon kratkog uvoda i predstavljanja članova delegacije imam džemata Muhamed ef. Alihodžić kazao je nekoliko osnovnih podataka o nastanku džemata. U lijepo pripremljenim rečenicama Muhamed ef. je upoznao prisutne o historijskim okolnostima kroz koje je džemat u svome razvoju prolazio, od osnivanja pa do danas. Nakon kraćeg obraćanja muftije Mustafe ef. Klanco i novoizabranog vjerskog poglavara u IZBNJ Pašo ef. Fetić te njihovog upoznavanja delegacije rijaseta o bitnim podacima u radu Zajednice, prisutnima se obratio Reisu-l-ulema, Iskazujući svoju zahvalnost domaćinima a posebno njemačkoj državi na gostoprimstvu i mogućnostima koje je pružila muslimanima.

del-rijaset-njemacka-juni-2011-1

Posjeta reisu-l-ulema Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj je predviđena kao radni posjeta što se u obraćanju reisu-l-uleme dalo i primijeti: -Željeli smo da osjetimo na licu mjesta kako radi naša zajednica u Njemačkoj- istakao je Reisu-l-ulema. Već duže vrijeme je postojala potreba za ovom posjetom koja je evo realizovana nakon što je Zajednica provela izbore i izabrala novo rukovodstvo. Govoreći o stanju Bošnjaka na Balkanu i problemima  s kojima se Bošnjaci susreću, reisu-l-ulema je govorio da Bošnjaci prolaze kroz jedno teško vrijeme, ali je ovo vrijeme i vrijeme buđenja bošnjačke svijesti. To je nezaustavljiv proces i svakim danom je sve uočljivije da Bošnjaci shvataju da je pored vjerskog identiteta, koji stoljećima ljubomorno čuvaju, nacionalni identitet veoma bitan.

Islamska zajednica radi na temeljima islama i glavnih islamskih postulata te bošnjačke tradicije i kulture a doprinos u radu IZ je na bazi dobrovoljnosti. Ova dobrovoljnost proizilazi iz svijesti muslimana Bošnjaka da je institucija IZ „kičma" opstojnosti bošnjačkog naroda na Balkanu jer Bošnjaci nemaju svoju nacionalnu državu koja bi u nacionalnom smislu štitila bošnjački narod. Drugi narodi to imaju. Zato je značaj i uloga IZ u širenju svijesti, prije svega islamske pa onda bošnjačke, od neprocjenjive važnosti za buđenje bošnjačkog naroda. Dijaspora je dala veliki doprinos u izgradnji i obnovi BiH u proteklom vremenu, ali naša islamska obaveza da podržavamo našu domovinu i da bdijemo nad njenom sigurnošću i prosperitetom, nije završena. Na kraju govora reisu-l-ulema je proučio dovu i proglasio prostorije Islamskog kulturnog centra radno otvorenim.

del-rijaset-njemacka-juni-2011-2

Nakon prvog sastanka i razgovora sa džematlijama uslijedio je sastanak Reisu-l-uleme sa predsjednicima i aktivistima džematskih odbora.  Prema utvrđenom protokolu ovaj dio sastanka je bio predviđen za upoznavanje delegacije rijaseta o stanju i prilikama u našim džematima, najčešćim problemima s kojima se džemati susreću, da se porazgovara o odnosu džematskih rukovodstava prema instituciji IZ i doprinosu u njenom radu. Za one koji su pratili rad IZBNJ u posljednjih nekoliko godina provođenje izbora u IZBNJ dočekano je sa velikim olakšanjem. Predsjednici i aktivisti džemata su upoznavali delegaciju o odnosu džemata prema zajednici, odnosu pojedinaca prema zajednici, džematskom vakufu, odnosu prema bošnjačkoj kulturi i tradiciji u našim džematima itd. Skrenuta je pažnja članovima delegacije da se povede više računa o samovolji pojedinaca u našim džematima i da se iznađe načina da se zaštiti vakufska imovina. Bošnjaci pokazuju da lijepo grade, ali oni hoće da njihov trud i rad naslijede njihovi potomci kako bi se produžilo čuvanje i vjere i bošnjačke kulture i tradicije u našim džematima.

del-rijaset-njemacka-juni-2011-3

Treći upriličeni radni sastanak ovog dana je bio sa imamima medžlisa Stuttgart i München. Većina imama iz ova dva medžlisa prisustvovala je sastanaku sa reisu-l-ulemom. Iznoseći aktuelnu problematiku na planu vjerskih aktivnosti imami su upoznali Reisu-l-ulemu sa najčešćim problemima u radu imama sa Bošnjacima u njemačkom društvu. Imami nisu krili zadovoljstvo zbog ove posjete i da kažu da su provedeni izbori najbolji primjer da IZBNJ ima snage i potencijala da izađe iz problema u kojima se bila našla. Imami su iskazali svoju zahvalnost reisu-l-ulemi i delegaciji rijaseta što su izdvojili vrijeme da posjete ovaj dio IZ i na ovakav način se upoznaju sa situacijom u IZBNJ.

Pošto je ovo bila historijska posjeta Reisu-l-uleme za ovaj džemat, džematlije su pripremile i sadnju jednog drveta u dvorištu džamije koje je posadio Reisu-l-ulema kao uspomenu na ovaj događaj. Upriličena je i dodjela priznanja za neke zaslužne članove IZBNJ među kojima se posebno ističe dr. Bernes Alihodžić, predsjednik Sabora IZBNJ. Priznanja za dugogodišnji rad i poseban doprinos u radu Sabora uručio je Reisu-l-ulema. Za doprinos u radu džemata u Sindelfingenu priznanje je uručeno Safetu Žiki, vrijednom džematliji, predsjedniku i sada velikom aktivisti IZBNJ.

Radno otvaranje prostorija Islamskog kulturnog centra u Koblenzu 

Drugog dana posjete IZBNJ delegacija Rijaseta IZ u BiH je boravila u džematu Koblenz. Ovaj džemat za sada broji oko 150 porodica koje svoje vjerske obaveze izvršavaju u ovom džematu a nedavno su kupljene i renovirane vakufske prostorije. Imam u ovom džematu je Asim ef. Jelovac a predsjednik Šećo Katica. Prije podne namaza reisu-l-ulema je održao radni sastanak sa predsjednicima i aktivistima džemata sa medžlisa Frankfurt i Düsseldorf. Ističući važnost našeg zajedničkog rada na putu izgradnje naše IZ  Reisu-l-ulema je naveo nekoliko primjera odlučnosti Bošnjaka da i u najtežim vremenima grade džamije i islamske centre. Predsjednici i aktivisti džemata su na trenutak u veoma dinamičnoj diskusiji ukazali na probleme u IZBNJ, koji su u prethodnom vremenu opterećivali odnose među džematima i imamima. Imami su veoma pohvalno govorili o provedenim izborima, i obavezali se da će podržati novoizabrano rukovodstvo.

del-rijaset-njemacka-juni-2011-4

Za ovu priliku ćemo izdvojiti samo nekoliko pitanja koja su predsjednici i aktivisti IZBNJ postavili delegaciji rijaseta. Koja je uloga i značaj IZ u dijaspori posmatrajući iz perspektive IZ u BiH? Kako ubuduće rješavati omjer raspodjele finansijskih sredstava? Kako uskladiti džematske dokumente sa dokumentima IZ BiH? Izgradnja IZBNJ u institucionalnom smislu? Odgovornost IZ u dijaspori za  vlastitu situaciju i vlastito rješavanje  određene problematike kao i brojna druga pitanja.

Objašnjavajući sadašnju situaciju u IZ u BiH i dijaspori u nekoliko navrata su članovi delegacije rijaseta do u detalje iznosili podatke o radu IZ kako bi se na licu mjesta približio rad rijaseta u svim segmentima. Započete aktivnosti ureda za BD će u narednom periodu dobiti na intenzitetu u našim džematima kako bi se određena pitanja i problematika rješavala zajedno sa džematima. Prisutni su sa velikim zadovoljstvom podržali prijedloge reisu-l-uleme oko ovih pitanja i izrazili spremnost da pojačaju svoje aktivnosti po ovim pitanjima.

del-rijaset-njemacka-juni-2011-5

U odvojenom sastanku sa imamima ove dvije regije, pokrenuta su i inicirana pitanja neodgovornog odnosa pojedinaca prema zajednici, gdje je skrenuta pažnja na ozbiljniji pristup aktivnostima zajednice. Otvoreno je razgovarano o neučestvovanju određenih džemata i pojedinaca u aktivnostima IZ, a biće formirana i komisija rijaseta koja će preispitati odnos određenih džemata prema zajednici i najodgovornijih pojedinaca, kako bi se utvrdilo činjenično stanje na licu mjesta. Imami medžlisa Frankfurt i Düsseldorf izrazili su spremnost da se ova pitanja rješavaju na najbolji način i obećali podršku novoizabranom rukovodstvu IZBNJ. Nakon obraćanja džematlijama i radnog otvaranja prostorija IKC Koblenz, delegacija je krenula za Hamburg. Džemat Koblenz je svojom pripremom za doček reisu-l-uleme opravdao sva očekivanja i time obezbijedio da u historiji ovog bošnjačkog džemata bude zapisana posjeta reisu-l-uleme i delegacije Rijaseta.

Otvaranje Islamskog kulturnog centra u Hamburgu

Otvorenje Islamskog kulturnog centra u Hamburgu je u više navrata najavljivano u printanim i elektronskim medijima a svečani trenutak je počeo u 12 sati 06. juna, uz prisustvo delegacije Rijaseta na čelu sa reisu-l-ulemom. Džemat u Hamburgu je kupio a zatim preuredio i renovirao zgradu džemata. Imam u džematu je Halim ef. Alibašić a predsjednik džemata Husejin Johić. Uz brojne zvaničnike IZBNJ, imame i džematlije, gradske i crkvene predstavnike grada Hamburga svečanost je počela učenjem Kur`ana ispred džamije.

Gradski i crkveni predstavnici te predstavnici političkih partija u gradu Hamburgu su u svojim govorima naglašavali značaj zajedničkog življenje, tolerancije, uvažavanja i međusobnog potpomaganja. Od govornika iz reda drugih muslimana u Njemačkoj govorili su predstavnici turskih muslimana. Da ne bi program bio samo obilježen govorima pobrinuo se hor džemata Hamburg koji je s nekoliko ilahija pokazao i ovaj segment bošnjačke kulture u Njemačkoj.

del-rijaset-njemacka-juni-2011-6-1

Govor reisu-l-uleme je imao poseban značaj za ovaj skup, jer osim što je reisul-l-ulema govorio o međureligijskim odnosima u njemačkom društvu, komšijskoj pažnji nemuslimana prema muslimanima, političkoj situaciji u domovini obilježenom posljednjim događanjima  oko hapšenja zločinca Mladića, značaju ovog momenta za Bošnjake i dostizanje pravde pa makar i daleka bila, reisu-l-ulema je poručio Bošnjacima da je insistiranje na pravdi za bošnjački narod prioritet u našem radu. Čuvati porodicu i čuvati svoj džemat je isto što i naš prioritet na jačanju naše nacionalne svijest kako nam se ne bi ponovo dogodila Srebrenica. Također, naša svijest o našem bošnjaštvu mora biti naša agenda življenja i u ovom društvu. Nakon govora reisu-l-ulema je pozvao na učenje dove da bi predajom ključeva džamija bila i zvanično otvorena. Nakon otvorenja uslijedili su planirani sastanci sa predsjednicima i aktivistima džemata sa medžlisa Hamburg-Berlin.

del-rijaset-njemacka-juni-2011-6

Ova posjeta rijaseta Islamskoj zajednici Bošnjaka ostaće zasigurno jedan historijski događaj za IZBNJ. U obraćanjima imama, džematlija, aktivista članova delegacije rijaseta i posebno reisu-l-uleme mogle su se čuti i nove ideje i razmišljanja o radu IZ u dijaspori i domovini. Islamska zajednica je nezaobilazna institucija u jačanju bošnjačke svijesti a rad na zbližavanju, pomaganju i okupljanju svih Bošnjaka iz cijelog svijeta oko ideje Bosne mora biti na prvom mjestu našeg djelovanja. Za nas je Bosna više od same teritorije, on je simbol naše otpornosti na brojne nedaće koje su zadesila bošnjački narod, a Bosna i Bošnjaci su iz svake situacije izlazili ponosno i odlučno.

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj se i na ovaj način zahvaljuje reisu-l-ulemi i delegaciji Rijaseta što su posjetili ovaj dio IZ u dijaspori. Posjeta ne samo da je probudila nade i optimizam za bolju budućnost Bošnjaka koji žive u dijaspori, ona je i zbližila Bošnjake oko zajedničkih pitanja koja se tiču sudbine Bošnjaka u BiH i dijaspori. Jedno veliko hvala reisu-l-ulemi i delegaciji Rijaseta za nesebičan trud i odvojeno vrijeme za Islamsku zajednicu Bošnjaka u Njemačkoj.

Muhamed Baščelić