Promo banner

A+ A A-

Fuad ef. Karaga odlikovan nagradom grada Siska

Povodom proslave dana grada Siska, u subotu 4. lipnja 2011. u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku održana je svečana sjednica Gradskog Vijeća na kojoj su dodjeljene nagrade grada Siska zaslužnim pojedincima koji su kroz svoj naučni opus, misiju ili humanizam obilježili i obogatili svoje vrijeme i prostor u kojem žive.

Nagrade grada Siska se dodjeljuju svake godine pomenutom prigodom i predstavljaju časno odavanje priznanja za trud, zasluge i rezultate pojedincima u gradu Sisku.

fuad-karaga-nagrada-sisak-juni-2011-1

Po prvi put otkad se dodjeljuju ova priznanja, ove godine gradski vijećnici su odlučili da se takvo prestižno priznanje dodjeli jednom Bošnjaku, muslimanu, i uz to još imamu. Riječ je o dugogodišnjem sisačkom imamu Fuadu ef. Karagi za kojeg je u obrazloženju prilikom dodjele godišnje nagrade grada Siska kazano da je zaslužan za afirmaciju vjerskog i nacionalnog identiteta, te usmjeravanje svijesti svog naroda za pravilnu integraciju u društvu, ponosno ističući obilježja svoje vjere, kulture i tradicije. Imam Karaga nagradu je primio pred najvišim uglednicima iz javnog, kulturnog, društvenog i političkog života grada Siska od strane sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića i predsjednika Gradskog vijeća Veljka Novaka uz srdačan aplauz prisutnih. Pored njega, godišnju nagradu grada Siska primio je i sisački paroh Petar Olujić s kojim je Fuad ef.imao kvalitetnu suradnju.

Fuad ef. Karaga je trenutno imam u mirovini ali vrlo rado pomaže svom nasljedniku i učeniku glavnom imamu Alemu ef. Crnkiću u imamskim poslovima. Nakon službovanja u Šipovu (Mrkonjić Grad), jedno vrijeme bio je vjersko-prosvjetni referent u Velikoj Kladuši da bi 1982. godine bio postavljen za imama u džematu Sisak gdje je zaokružio svoju imamsku misiju 2003. godine kada je službeno umirovljen po dolasku iz Sarajeva mladog imama.

Tijekom službovanja u Sisku odlikovale su ga preciznost i točnost u radu, ekonomičnost kada je u pitanju raspolaganje imovinom i dobrima, principijelnost, prepoznavanje znakova vremena i mjesta. Mudrost, skromnost, blagost i komunikativnost su samo neke od karakteristika koje ga krase.

fuad-karaga-nagrada-sisak-juni-2011-2

Zahvaljujući tim rezultatima, stručnim i ljudskim osobinama imenovan je predsjednikom Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj u mandatu 1998.-2002. godine.

Zaista, predivno kada Grad Sisak prepoznaje i nagrađuje pojedince iz drugačijeg kulturnog i vjerskog miljea koji afirmiraju svoja vjerska i kulturna obilježja.

(www.medzlis-sisak.net)