Promo banner

A+ A A-

Mostar: Završni ispiti u Jahja Ćose hodžinoj džamiji na Musali

U povodu završetka mektebske nastavne godine jučer (05.06.2011. godine) je u džamiji Jahja Ćose hodžinoj na Musali upriličena prigodna svečanost.

Imam i muallim ove džamije Amir ef. Delić u prisustvu glavnog imama Salem ef. Dedovića podijelio je svjedočanstva o uspješno završenoj mektepskoj nastavi 63-je djece organizirane u 9 razreda mektepske nastave.

zavrsni-ispiti-musala-juni-2011-1

U kratkom svečanom programu djeca podijeljena u starosne grupe proučila su kratke odlomke Kur'ana, recitirala prigodne pobožne pjesme i javno ponovili neke od naučenih lekcija. U kratkom podsjećanju na rad i ostvarene rezultate u protekloj nastavanoj godini Amir ef. je izrazio duboku zahvalnost roditeljima i prijateljima mekteba koji su kontinuirano svojim interesovanjem i financijskim angažmanom pomogli njegov rad u džematu Musala.  

"Svakom imamu treba pomoć roditelja da ne bi bio sam i bez korisnih sugestiji. Svakom imamu treba svestrana podrška džematskog odbora i šire društvene zajednice kako bi smo mogli realizirati planirani nastavni plan i program i kako bismo mogli ostvarivati zavidne rezultate.", obraćajući se roditeljima kazao je džematski imam Delić.

Nakon uručivanje svjedočanstava ef. Delić je uručio i zahvalnice istaknutim pojedincima iz džemata, a posebno predsjedniku džematskog odbora Enveru Džihi. Analizirajući proteklu mektepsku godinu glavni imam Salem ef. Dedović se osvrnuo na izazove s kojima se suočavaju muallimi u aktuelnim društvenim prilikama.

"Rezultati koje danas vidimo  potvrđuju da se ovaj mekteb uspio uzdići i dostojanstveno reaktivirati svoj rad. Nadam se da će te i u buduće razvijati zdravu atmosferu u kojoj će naša djeca sticati znanja o svojoj vjeri.", kazao je ef. Dedović. On je u tom smislu posebno izrazio zahvalnost džamijskom odboru koji se predano trudio da stvori optimalne uvjete za rad džemata.

zavrsni-ispiti-musala-juni-2011-23

Svečanost pod nazivom Završni ispiti dugovjeka je tradicija koja je uobičajena u skoro svim krajevima Bosne, rjeđe u Hercegovini. Na primjeru džemata Musalla pokazala se kao jedan od uspješnih načina afirmacije mektepske nastave. Na današnjoj svečanosti svjedodžbe su pored polaznika mekteba Musalla dodijeljene i polaznicima mekteba Kozice, s obzirom na činjenicu da imaju istog muallima i stalna međusobna druženja. Mekteb Musalla ove godine se znatno pomjerio na ukupnoj ljestvici uspjeha na području Medžlisa IZ Mostar. Oni su sa 24 pozicije  dostigli zavidno 13, odnosno 14 mjesto.  Posljednje ašare na današnjoj svečanosti proučio je novi hafiz Mahir Ramić, a dovu je proučio sekretar Mostarskog muftijstva Nazif ef. Garib.

Hasan Eminović