A+ A A-

Omer Nakičević dobitnik „Kaimijine povelje"

Povelja Hasan Kaimija za životno djelo ove godine bit će uručena prof. dr. Omeru Nakičeviću, saopćio je Bekir ef. Šabić, pomoćnik muftije tuzlanskog na jučer (02.06) održanoj press konferenciji.

hasan-kaimija-2011-najava

U obrazloženju za dodjelu Kaimijine povelje stoji kako je Nakičević u osamdeset i četiri godine života dao neprocjenjiv doprinos razvoju islamske naučne misli u Bosni i Hercegovini, borbi za prava muslimana kao i razvoju Fakulteta islamskih nauka i obrazovanja.

Povelja Hasan Kaimija, za životno djelo bit će dodijeljena na Kula Gradu, u petak 10. juna 2011. godine, kada će Žiri ovogodišnje nagrade za najbolje djelo objavljeno u 2010. godini iz humanističkih i društvenih znanosti, proglasiti pobjednika i dodijeliti nagrade.

Kako je novinarima saopćio Mustafa Muharemović, predsjednik Izvršnog odbora kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije 2011, u uži izbor od tri knjiga koje se natječu za prestižnu nagradu Hasan Kaimija ušla su djela: Adnan Jahić, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918-1941.), Bakir Tanović, Historija Bosne u okviru Osmanskog carstva i Salko Čampara i Fuad Kovač, Izdaja i zločin: novi dokumenti o ustaškom, četničkom i partizanskom pokretu.

Planirano je da se u tri dana sjećanja na šejha Kaimiju, pored centralnog događaja dodjele nagrada, organiziraju i promocije knjiga, izložbe slika, kao i vjerski program. Događaji će biti organizirani u Zvorniku, zatim na Kula Gradu, a od ove godine i na Šehidskom mezarju u naselju Mahmutovići koje se nalazi na području opštine Sapna.

Dani Hasana Kaimije 2011, organiziraju se po deveti put i prerasli su u najvažniju kulturnu i vjersku manifestaciju koju organiziraju Bošnjaci povratnici u Republici Srpskoj.

(www.bir.ba)