A+ A A-

Hatme i završni ispiti u Snellvillu (Georgia)

Nedjelja, 22. maja 2011. bio je sunčan i veoma svečan dan u našem džematu. Veseli i uzbuđeni bili su polaznici mektebske nastave jer idu na zasluženi odmor, veseli I uzbuđeni bili su i njihovi ponosni roditelji koji su svojoj djeci i svim prisutnim priredili okićen ambijent sa bezbroj balona i drugih dekoracija. Hrane, slatkiša i napitaka bilo je u izobilju.

hatme-snelvill-maj-2011-1

Sami program polaganja ispita za oko 180 polaznika mektebske nastave trajao je od 10:30 do 2:00 tako što su vjeroučitelji izvodili svoju grupu djece, zatim ih ispitivali. Sva djeca su, pored Šehadetnama ili Certifikata dobila i prigodne poklane poput sedžada, tespiha, marama, slatkiša i slično.

Svečanim činom polaganja hatmi šesnaest dječaka i petnaest djevojčica i učenjem dove završena je mektebska godina za sve polaznike mektebske nastave koja je obuhvatala devet grupa. Djeca su podijeljena po polu i uzrastu, osim u Alpharetti i Marietti gdje zbog nedovoljnog broja djece ne postoje uslovi za takvu podjelu. Nastava se izvodila na tri lokacije i to u Snellvillu subotom i nedjeljom od deset do dva, u Alpharetti subotom od dva do pet i u Marietti nedjeljom od tri do pet.

hatme-snelvill-maj-2011-5

Mektebska nastava izvodila se po planu i program Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prilagođena našim prilikama i specifičnostima.

Za uspješno odvijanje mektebske nastave veliku zahvalnost dugujemo našoj braći i odanim prijateljima, turskoj zajednici koja nam već treću godinu obezbjeđuje više učitelja mektebske nastave, bez ikakve nadoknade. Ove godine bili su to: Ramazan Atalay, Ilyas Keleš i Ayše Polat a od naših vjeroučitelja nastavu su držali Edisa Huseinspahić, Selma Muharemović, Ibro Tucaković i Ismet ef. Zejnelović koji organizuje i rukovodi mektebskom nastavom.

hatme-snelvill-maj-2011-2

Molimo Allaha dž.š. da nagradi Svojom nagradom sve učesnike mektebske nastave, vjeroučitelje i učenike, roditelje volontere, donatore i dobročinitelje koji pomogoše da se i ova mektebska godina uspješno završi.

hatme-snelvill-maj-2011-3

Mektebska nastava nastaviće se i tokom ljetnog raspusta. Svake subote od 9:00 do 2:00 održavaće se mektebska nastava u kombinaciji sa fudbalskom sekcijom.

hatme-snelvill-maj-2011-4

Mektebska nastava za mektebsku 2011./2012. godinu, uz Božiju pomoć, počinje iza ramazanskog bajrama, u subotu, 03. septembra 2011. Upis djece je u toku i trajat će sve do kraja ramazana.

Ismet ef. Zejnelović