Promo banner

A+ A A-

Udruženje imama MIZ Tuzla „Ilmija" u posjeti džematu "Gazi Husrev-beg" Beč

Džemat „Gazi Husrev-beg" u Beču bio je 16. maja 2011.  godine domaćin udruženju imama MIZ Tuzla „Ilmija" na čelu sa glavnim imamom MIZ Tuzla dr. Amirom ef. Karić i predsjednikom Medžlisa Islamske zajednica Tuzla Hasanom ef. Spahić.

Povodom obilježavanja Dana džamija, udruženje imama „Ilmija" su se odlučili da ove godine posjete džemate u bošnjačkoj dijaspori. Gosti su u Beču boravili dva dana. Nakon obilaska znamenitih mjesta, te posjeti Bečke džamije u utorak 16. maja domaćin našim musafirima je bio džemat „Gazi Husrev-beg" Beč.

Svojim lijepim glasom ezan za akšam-namaz je proučio  hfz. Edin ef. Peštalić, a namaz je predvodio hfz. Merim ef. Đulović, imam u džematu Krojčica. Ašare je proučio hfz. Ahmed ef. Huskanović, imam džamije „Princ Abdullah" u Tuzli, nakon čega se prisutnima obratio dr. Amir ef. Karić. Dr. Karić je u svom kratkom izlaganju objasnio ulogu i značaj bošnjačkih džemata u dijaspori i bitnost očuvanja veze sa našom maticom  Islamskom Zajednicom Bosne i Hercegovine te se zahvalio imamu hfz. Adil ef. Makiću i pohvalio njegov uporan rad na očuvanju vjere dini islama kao i našeg bošnjačkog identiteta u ovom prvom bošnjačkom džematu u Austriji a po nekim podacima prvom i u Evropi, te se zahvalio predsjedniku džemata i džematskom odboru.

Na kraju je dr. Amir ef. Karić uručio knjigu „Tuzlanske džamije - Fotomonografija" hfz. Makiću te jedan primjerak za džematsku biblioteku.

  imami-tuzla-bec-maj-2011-1

Jedna od posebnosti ovog druženja je i ta da je bilo prisutno 5 hafiza Kur'ana i svi ostali imami i vjeroučitelji kao i profesor Univerziteta u Tuzli dr. Midhat Spahić.

  imami-tuzla-bec-maj-2011-2

Nakon večere i muhabeta naši musafiri su se još jednom zahvalili  svima i poželili puno uspjeha u daljnjem radu našeg džemata. 

A. Čandić