A+ A A-

Održani XVI Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike

U grad Phoenix, u američkoj saveznoj državi Arizona, su od 27. do 29. maja 2011. godine održani tradicionalni Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ovo su bili 16. po redu Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike. Susreti Bošnjaka su nesumnjivo najveći događaj za Bošnjake ovog dijela svijeta. To je vrijeme kad   naše drage Bošnje, domaćini   Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike  trebaju „osvjetlati svoj obraz" pred ostalim Bošnjacima, koji dolaze iz svih krajeva Amerike, da ih zijarete i uveličaju ovaj događaj.

Domaćini su svjesni da je put naporan i troškali za njihove musafire, pa dobro zasuču rukavi, odriješe kese te se uveliko pripreme za ove historijske susrete. Kao što je naš rahmetli Safet Isović u svojoj legendarnoj pjesmi ispjevao "Ko se jednom napije vode sa Baščaršije nikad više iz Sarajeva taj otići ne umije", tako je i sa Susretima Bošnjaka Sjeverne Amerike, ko jedne godine dođe na ove susrete, više ih ne maši.

16-susreti-bosnjaka-amerika-maj-2011-2

Bošnjaci koji žive u ovom gradu, kao da im nije klica bošnjačka, bi insan pomislio da su odnekud iz Japana ili Njemačke. Ovi Bošnjaci sve što rade i urade je perfektno. Bez mahana. Eto i da je insan htio da nađe koji nedostatak ili promašaj u organizaciji ovih Susreta ne bi ga mogao naći. Domaćini grada Phoenixa su prevozili musafire sa aerodroma do hotela ili džamije besplatno u udobnim autima, tako da musafiri osjete i tu čar dobrodošlice. Haman insan i ne trepne a da se neko od organizatora ne javi i ne pitate da li te nekako mogu ugostiti.

Organizacija prijevoza musafira je uistinu bila perfektno organizovana. Ali valjalo je sve te musafire i nahraniti. I to su ovi divni Bošnjaci i Bošnjakinje organizovali bez greške. Hrane je bilo u izobilju, šta ti duša želi, a jela sve ukusnija od ukusnijeg. Ne zna insane za šta da uzme prvo. Ako uzme pečenje ostadoše primamljivi ćevapi, bureci, piletina, a lepinje su bile priča za sebe. Ukusnije i ljepše se ni u Bosni ne bi mogle naći. A kahva, teško se  moglo odrediti ili je bosanska ili američka. Tako da su i dvije Bošnjakinje nagađale  je l‘ američka ili je naša, pa se složiše „čija god da je - vala je dobra -  I za dušu se lijepi".

16-susreti-bosnjaka-amerika-maj-2011-4

Program 16. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike je otpočeo izvođenjem tradicionalnog mevluda u gizdavoj džamiji koju su ovi naši vrijedni Bošnjani nedavno kupili i renovirali. Imam domaćin  i organizator ovog mevluda je Sabahudin-ef. Ćeman. Našem ef. Ćemanu bi i čuvena Oprah Winfrey pozavidila na vođenju ovog mevluda. Program je bio senzacionalan.

16-susreti-bosnjaka-amerika-maj-2011-1

Imami iz svih krajeva Sjeverne Amerike su  se okupili na jednom mjestu, svečano obučenu i ukrašenim bijelim ahmedijama. Vala se insan osjećao baš kao da je  u džennetu. Kur'an i Mevlud su punili srca prisutnih dok su ilahije u izvođenju domaćina i musafira iz Rochestera milovale duše prisutnih džematlija, baš kao svježi vjetrić u po žarkom danu.

Prigodan govor održao je  mr. Mirsad-ef. Kalajdzić, rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu i izaslanik reisu-l-uleme dr. Mustafa-ef. Cerića. Dr. Senad Agić, Glavni imam za SAD je proglasio grad Phoenix, Medinom Bošnjaka zbog sličnosti klima ali iz zbog jedinstva i sloge među džematlijama Phoenix.

16-susreti-bosnjaka-amerika-maj-2011-5

Koristim ovu priliku da se zahvalim Bošnjacima Phoenixa za perfektnu organizaciju 16. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike i molim Allaha dz.š da ih obilno nagradi za njihov trud uložen oko organizovanja ovog znažajnog događaja.

16-susreti-bosnjaka-amerika-maj-2011-3 

Sljedeći  17. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike održati će se u Bowling Green /Kentaki/. Svim Bošnjacima širom Amerike pa i svijeta toplo preporučujem da već počnu „ostavljati koju paru na stranu" i da nikako ne propuste sljedeće Susrete Bošnjaka Sjeverne Amerike. A za one koji su bili u Phoenix  važi ona pjesma našeg dragog rahmetli Saje : "Ko se jednom napije vode sa Baš čaršije nikad više iz Sarajeva taj otići ne umije"...

Aiša Purak