A+ A A-

Studenti FIN-a u posjeti Višegradu, Goraždu, Ustikolini i Foči

U utorak, 17.05.2011.god., studenti četvrte godine Fakulteta islamskih nauka u sklopu predmeta Praktikum, sa profesorom Mustafom Hasanijem posjetili su Višegrad, Goražde, Ustikolinu i Foču. Dolaskom u Višegrad dočekao nas je tamošnji predsjednik Medžlisa Islamske zajednice, Bilal-ef. Memišević, koji je ujedno i predsjednik Skupštine opštine Višegrad, zajedno sa svojim saradnicima. Naišli smo na topao i prijateljski odnos, kako to i biva u povratničkim mjestima, gdje sa oduševljenjem dočekaju sve koji ih posjete i koji nisu zaboravili na naše ljude po tim krajnje isturenim mjestima naše lijepe Bosne i Hercegovine. Bilal-ef koji je inače iz Višegrada rekao nam je u kratkim crtama kako je izgledao povratnički život, nekada i sada, zatim o uspjesima u obnovi džamija i dobroj saradnji sa povratnicima koje redovno obilaze, te o poziciji Medžisa IZ-e koji povratnicima pruža brojne usluge. Iako je dan bio kišovit to nas nije spriječilo da prošetamo gradom i posjetimo tužnu na Drini ćupriju.

studenti-fina-podrinje-maj-2011-1

Iz Višegrada smo se uputili u Goražde, gdje smo se duže zadržali. U tom podrinjskom gradu dočekao nas je goraždanski muftija, Hamed-ef. Efendić, glavni imama Medžlisa IZ-e Goražde, Rasim-ef. Džafić, te goraždanski imami i vjeroučitelji. Podne namaz smo klanjali u Kajserije džamije koja plijeni svojom arhitekturom ali i unutarnjom ljepotom, ruhanijetom. Građani ovog herojskog grada zaslužili su ovakav poklon od bratskog turskog naroda. Da iskoristimo ovu priliku i prenesemo čitateljima, ibreta radi, nedavnu po(r)uku koja se desila na ulazu ove džamiju. U zadnjim poplavama koje su zadesili ovaj grad, kad se vodostaj Drine munjevito dizao, pa je za dva sata vodastaj narastao i do 50cm, zadnja tačka do koje se voda popela bila gornja ivica gornje, zadnje stepenice na ulazu u ovu Džamiju. Tu se voda zaustavila! Voda nije ušla u džamiju!

studenti-fina-podrinje-maj-2011-2

U ambijentu ove džamije poslije podne namaza obratio nam se muftija. U svom obraćanju muftija je iznio iskustava iz svog bogatog imamskog i muftijskog života i rada s ljudima i džematlijama, te nas brojnim primjerima savjetovao o životu i poslu koji je pred nama.

studenti-fina-podrinje-maj-2011-3

Naša sljedeća destinacija poslije Goražda bila je Ustikolina, gdje smo posjetili najstariju džamiju u BiH i ujedno džamiju sa najvišim minaretom. Domaćin nam je bio naš kolega vd. glavnog imama Izudin-ef. Perjan.

studenti-fina-podrinje-maj-2011-4

Na kraju našeg putovanja posjetili smo imama i kolegu u Foči, Faruka-ef. Džankića, od kojeg smo željeli da čujemo kako to izgleda život imama i muslimana u Foči, a i da ga pitamo za njegovo lično iskustvo, tj. kako živi jedan mladi bračni par sa bebom u ovom gradu. Faruk-ef. ima prelijep glas pa će ezan i ikindija namaz kojeg je on učio i predvodio ostati u našem trajnom sjećanju. Aladžu džamiju, ili preciznije, mjesto na kojem je stoljećima bila, posjetili smo samo iz našeg autobusa. Obradovale su nas muftijine riječi da će uskoro otpočeti radovi na njenoj izgradnji.

Smatram da je ovo putovanje bilo jako korisno za sve nas, jer mnogi nikad prije nisu bili u istočnoj Bosni, a i da vidimo kako izgleda rad vjerskih službenika izvan Sarajeva, jer drugačije je kad sami osjetite tu atmosferu dok slušate ljude šta sve preživljavaju da bi ponovo oživjeli islamski život u tim povratničkim mjestima. O mnogim tim ljudima koji neumorno rade da ožive ili održe vjerski život, ali i život povratnika, vrlo često nikad ne saznamo. Oni nisu u novinama i nisu poznati javnosti, ali su istinski radnici, heroji. Oni su nam lijepi primjeri i podstrek za naš budući rad.

I još nešto! Centar ne misli na periferiju, a trebao bi. To ćemo mijenjati, ako Bog da!

Selma Selimbegović

(www.fin.ba)