A+ A A-

U muci se poznaju junaci!

sukob-idejaNakon nedavnog udara na status vjeronauke i postignutog kompromisnog rješenja uvođenjem alternativnog predmeta, ne stišava se ideološki sukob koji pokreću razne vrste sekularista pod izgovorom pojave novih vrsta diskriminacija među kojima i tzv.''diskriminacija'' ateista! Mobilizirano je niz nevladinih organizacija i pojedinaca, po ideologiji bliskih ateističkim ili, možda, preciznije kazano antiteističkim, koji putem agresivne medijske kampanje danonoćno vrše pritiske na vjernike Bošnjake, pogotovo ugledne članove Islamske zajednice. Posebno je zabrinjavajuće njihovo konstantno omalovažavanje vjerskih lidera posredstvom Federalne televizije (FTV). Ali, ovakva medijska kampanja komunističko - ateističke političke opcije je uticala na buđenje svijesti i najapolitičnijih Bošnjaka! 

Jedinstvo u odbrani prava

Bošnjačka javnost i Islamska zajednica su postali objedinjeni u odbrani prava na slobodu vjere i vjerskih vrijednosti. Nepotrebne medijske provokacije na račun Islamske zajednice i njenih velikodostojnika, u koje su uključene i neke organizacija i udruženja, još više produbljuju suvišni ideološki sukob. Čak su i istaknuti pojedinci, deklarišući se kao ateisti i s pozicija svoga svjetonazora, pokušali napraviti problem plasiranjem javnosti tobožnje nove pojave diskriminacije ateista, žmireći na činjenicu da sa vjernicima mogu živjeti sasvim mirno u svom nevjerstvu, s obzirom da u vjeri nema prisile. Naviknuti da u prošlom režimu dominiraju, ne mire se s činjenicom da vjernik Bošnjak nikad više neće pristati na konzumiranje vjere ''na kašičicu'', koju će mu oni dozirati! 

Vjeru u „kafez"             

Prošlo je vrijeme kad se vjera pokušavala staviti u ''kafez''. Bošnjak vjernik neće više spustiti glavu ni pred kim, jer je ponosan na svoj identitet, a poštuje tuđi. Vjera, inače, promoviše mir, nenasilje, toleranciju, pomirenje, ali kad se vjera napada dužnost je vjernika - braniti je! Nije mudro sekularistima da se previše oslanjaju na one ''koji šute'', jer bi kod većih turbulencija u društvu zasigurno i kod njih preovladao glas razuma! Zato savjetujemo pokretačima ove neviđene medijske hajke da prestanu svojim napadima poticati kolektivnu nelagodu u društvu, da ne udružuju svoje snage samo kad je u pitanju napad na vjeru, već da se udruže u eliminaciji: kriminala, nezaposlenosti, droge, prostitucije, korupcije... 

Nadamo se da će Federalna televizija (FTV) ubuduće omogućavati pravedan tretman gostiju koje poziva u svoje emisije! Zatim, da će popraviti svoj ugled u narodu zapošljavanjem voditeljica koje profesionalno i dostojanstveno rade svoj posao, a ne one koje govor jednog sagovornika prekidaju, sjeckaju, provociraju gosta, a drugome sagovorniku daju svu verbalnu i neverbalnu podršku! Nadamo se da pojedinci koji su aktivni učesnici ove agresivne kampanje više neće ismijavati vjerske svetinje kroz viceve i karikature, već da će doprinijeti smirivanju tenzija prikladnim izvinjenjem i traženjem oprosta za svoja nedjela. Očekujemo da ministar obrazovanja i nauke ne pravi inverziju slučaja izjavom ''Spreman sam da oprostim!'', umjesto očekivane izjave ''Spreman sam da se izvinim!''. Nadamo se i da će ostali akteri plasiranja inverzija da je loše dobro, a dobro da je loše, odustati od svojih aktivnosti i ostaviti vjeru na miru. 

Naravno, vjernici Bošnjaci borit će se svim demokratskim i zakonskim sredstvima za svoja vjerska prava i slobode. Nelogična je nada onih koji su ovaj sukob proizveli da će ideologija koja je dominirala nekoliko decenija ugušiti vjeru koja egzistira hiljadama godina, snujući o tome da komunizam opet postane državna ideologija! 

Treba se zalagati za to da Bosna i Hercegovina bude država po mjeri svih njenih

građana (i vjernika), a kao vjernici ne pristajemo ni na kakav ustupak na račun svoje vjere! Radi toga je i ministrova odluka (instrukcija) kojom bi vjeronauka izgubila svoj status shvaćena kao postepeno ukidanje vjeronauke! Kao što kaže narodna poslovica: ''Koga su zmije ujedale i guštera se boji!'' 

Kako da se, u ovom kontekstu, shvati novonastala agresivna medijska kampanja  koja ne prestaje? Zar se od vjernika očekuje da pasivno posmatra događaje i da vjernik stavi neki sitni, lični, šićarski interes iznad moralnih obzira? Nijedan iskreni vjernik Bošnjak nema ličnih interesa kad je u pitanju interes za opće dobro svoje vjere, svog naroda i društva u cjelini!

Bez sumnje, komunističko-antiteističkoj političkoj opciji bilo je mudrije da je svoje ''diskriminacije'' pokušala riješiti putem dijaloga, gdje je mogla iznijeti svoje ideje, programe, rješenja, ali na ovaj način, na koji to sada radi, treba znati da na račun vjere neće biti niti jednog jedinog ustupka! 

Mersada Nuruddina Agović, Udruženje vjeroučitelja Tuzlanskog kantona