Promo banner

A+ A A-

Izabrano novo rukovodstvo IZ Bošnjaka u Njemačkoj

Sabor Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj je na svojoj konstituirajućoj sjednici 28. 05. 2011. godine u Mannheimu obavio i izbor novog rukovodstva Zajednice. Prema izbornom procesu ovo je bio zadnji, treći, izborni krug u kojem je Sabor birao rukovodstvo Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj od kandidata koji su na regionalnim nivoima dobili najveći broj glasova.

izbori-njmacka-maj-2011 

Za predsjednika Mešihata izabran je dr. Nedim Makarević.

Za vjerskog poglavara Pašo ef. Fetić.

Za zamjenika predsjednika Mešihata izabran je Hamid ef. Pintol.

Za generalnog sekretara Džafer ef. Gračić.

Za blagajnika je izabran Sulejman ef. Spahić

Za članove Mešihata sa nivoa regija/medžlisa iz reda imama i džematlija izabrani su:

Za regiju/medžlis Hamburg-Berlin Aldin ef. Kusur i dr. Edin Dudo

Za regiju/medžlis Düsseldorf Mehmed ef. Jakubović i Sućeska Armin

Za regiju/medžlis Frankfurt Ishak ef. Alešević i Šefket Zukić

Za regiju/medžlis Stuttgart Bilal ef. Hodžić i Nihad ef. Alihodžić

Za regiju/medžlis München Bahrudin ef. Omeragić i Ermin Merdanović 

Izborna komisija Sabora će, prema zakonskim regulativama o udruženju građana (Vereinsrecht) SR Njemačke, sačekati 15. dana od dana provedenih izbora da ovi izbori budu i pravno validni. Ovaj rok od petnaest dana je predviđen za pritužbe ili žalbe na sam tok provedbe izbora ili eventualno odustajanje od dužnosti izabranih kandidata. Nakon toga novoizabrano rukovodstvo će pristupiti zakonom predviđenim procedurama registracije i preuzimanja dužnosti. 

U izbornoj proceduri u Saboru je učestvovalo 42 sabornika sa 59 glasova. Broj glasova je bio u zavisnosti od džematskog broja glasova. Šest sabornika nije prisustvovalo izborima od ukupno 48. džemata koliko je imalo prava glasa. Prijave za džematsko pravo glasa koje su stizale nakon 08. 05. 2011. g.  nisu bile relevantne na dan izbora, tako da je određenim džematima ostavljena mogućnost učešća u radu Sabora nakon ovih izbora. 

Obraćanje novoizabranog predsjednika Mešihata Nedima Makarevića

Bošnjaci su sami po sebi, kao autohtoni europski narod, a pritom muslimani,vrijedni pažnje. Niko kao mi nema u Europi takvu posebnost. Pogotovo u ovome vremenu izražene islamofobije to dolazi još više do posebnog izražaja. Muslimani su pod velikim pritiskom. Recimo: žene sa hidžabom ne mogu da dobiju posao, kada pričamo o bitnijim pozicijama ima se veliki problem ako se nosi muslimansko ime, da ne pominjem nošenje brade i sl. Dakle primorani ste da se krijete, ako želite imati neku višu poziciju i samim tim morate da se „prilagođavate". Moralno se vrši također veliki uticaj na muslimane, spočitava im se agresivnost, primitivnost, kriminal, radikalizam. 

Kao aktivan član Deutsche Islam Konferenz, svjedokom sam naše uloge/ naše vrijednosti i šanse da odigramo historijsku ulogu u ovoj zemlji po ovim i sličnim pitanjima pa i šire, pa i više. 

Stoga je nužna naša jaka organizacija. Kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Organizacija koja ce biti sistematična, efikasna, snažna i, prije svega, uspješna. To treba i mora postati IGBD. 

Želim da prije svega naglasim da sam ponosan na sve Vas: nakon vrlo duge i teške krize ipak se IZ nije raspala. Ipak je ostala jedna i jedinstvena IZ Bošnjaka u Njemačkoj. Na tome iskreno čestitam svima vama. Jedinstvena zajednica Bošnjaka nema alternativu, ona je osnova bitisanja bošnjačkog bića i jedina bošnjačka organizacija koja, kao takva, sveobuhvatno i transparentno djeluje na nivou Njemačke. Ne smije se nipošto podleći tenzijama, podvajanjima, ma kakvi razlozi bili posrijedi jer bi to bio direktan udarac u bošnjačko tkivo jedinstva. 

  1. Legalizacija islama na državnom nivou. Veoma je velika važnost Bošnjaka i našeg pogleda na islam. Naše djelovanje je pod svjetlima javnosti. Kako potencijalna tako i realna podrška države na svim nivoima. Ovdje se doslovno čeka od nas da poduzmemo internu inicijativu samoorganizacije da bi se uklopili u trendove i projekte koji nam se nude sa strane Berlina i koji su od presudnog značaja ne samo za Bošnjake nego za muslimane u Njemačkoj. Mi imamo realnu mogućnost da budemo predvodnici procesa legalizacije islama u Njemačkoj, da budemo jedni od glavnih faktora u kreiranju europske legalizacije islama na državnim nivoima. Takva pozicija Bošnjaka naspram potraživanja i interesa europskih sila nas stavlja u jednu sasvim novu poziciju gdje se treba i mora mudro i promišljeno pozicionirati. A to može samo grupa sposobnih, mladih, odgovornih, lojalnih i nadasve kreativnih Bošnjaka.
  2. Jasne strukture, ekonomski jaka organizacija koja će svoj financijski temelj crpiti preko diverznih projekata pri i u Islamskoj zajednici. Navest ću samo neke od njih: umra, hadž, dženaze-fond, knjige, trgovina našim proizvodima itd.
  3. Transparentnost u radu, čuvanje časti imama, uvođenje standarda u IZ na svim osnovama, informatizacija IZ, strukturiranje IZ, veliki akcent na vjerskoj pouci, te planski program rada sa omladinom, seminari imama, čuvanje i njegovanje naše kulturne baštine i tradicije.
  4. I svakako ne treba zaboraviti njegovanje naše duhovne veze sa maticom. To je naša dužnost kao Bošnjaka, kao patriota.  

Šta očekujem i čemu ću težiti? 

Očekujem da ćemo samostalno, savjesno i nepristrasno i bez ikakvih pritisaka i intervencija izabrati novi Mešihat, i da ćemo dati svoje povjerenje onima koji će nastaviti raditi sve ono dobro što je do sada urađeno, a iz grešaka, grešaka svojih prethodnika izvući najbolji ibret. Nadam se da će biti izabran tim mladih, sposobnih, odgovornih i kreativnih Bošnjaka koji će pokrenuti procese i aktivnosti koje će na najbolji način odgovoriti potrebama vremena i prostora u kome živimo i djelujemo. 

Iskreno se nadam da ćemo svoje povjerenje dati ljudima koji će prvenstveno i prije svega, brinuti o svim svojim članovima i džematima ovdje u ovoj državi, prioritetno rješavati akutne probleme na terenu i time jačati povjerenje u našu krovnu organizaciju i još više jačati duhovnu vezu sa našom maticom u Bosni i Hercegovini, a istovremeno biti važan faktor u procesu rješavanja važnih problema svih muslimana u Njemačkoj kao što je uvođenje islamske vjeronauke u škole, školovanje i dousavršavanje imama na njemačkim univerzitetima i svakako dati svoj doprinos u procesu bolje integracije. 

Mišljenja sam da na ovoj izbornoj sjednici Sabora, Zajednici trebamo birati one ljude koji su prije svega moralni i dostojanstveni, a istovremeno sposobni da ponesu breme emaneta odgovornosti pred Bogom i ljudima, koji će raditi za Islam, a ne od Islama, ljude koji će svoj rad uskladiti u duhu kur'anskih i islamskih principa i načela eš-šura, tj. međusobnog savjetovanja i koji će raditi u duhu kur'anske sure El-Asr u kome Svevišnji Gospodar kaže: „ Tako mi vremena! Zaista je insan na gubitku, osim onih onih koji iskreno vjeruju, dobra djela čine, međusobno jedni drugima istinu preporučuju i jedni drugima međusobno preporučuju sabur- strpljenje."

Ukoliko budem izabran:

- Osjećati ću se kao prvi među jednakima.

- Boriti se za bolji financijski status imama i popravljanje njihove socijalne slike.

- Vraćanje poljuljanog povjerenja u imame i Zajednicu kroz iskren rad i zalaganje.

- Dati prostora i mogućnosti svakome ko osjeća potrebu i sposobnost da svojom kreativnošću, iskustvom i trudom doprinese boljitku Zajednice.

- Više raditi na polju imansko da'wetskog djelovanja na terenu, a političke i ostale resurse prepustiti drugim članovima Mešihata.

- Biti svakom podjednako vjerski autoritet i na usluzi i dostupan, a ne nekome (istomišljenicima i poslušnicima) mati, a nekome (oponentima) maćeha.

- Preventivno djelovati na polju suzbijanja nastalih problema u džematima i Zajednici.

- Globalno razmišljati, a lokalno djelovati - tj. jačati našu infrastrukturu.

- Jačati svoju poziciju u ovome društvu kroz zajednički rad sa drugim krovnim muslimanskim organizacija i zauzimanje jasnih i čvrstih stavova o aktuelnim pitanjima.

- Samo kao tim - džemat možemo uspjeti.

- Ne dozvoliti da o našoj sudbini rješavaju drugi, nego mi sami.

- Ne dozvoliti da neko iz sjene upravlja Zajednicom, nego legalno izabrano rukovodstvo.

- Trudit ću se da budem pravi vođa koji će svoj autoritet među imamima i muslimanima izgrađivati svojim karakternim osobinama i iskrenim djelima.

- Biti ću spreman da primim sugestije i kritike svojih kolega kao bratsku islamsku obavezu u cilju našeg boljitka.

- Trudit ću se da budem servis imamima i džematima i da se izgradi veza međusobnog povjerenja a ne samo interesa, da Mešihat daje i pruža imamima i džematima nešto a ne samo uzima od njih.

- Neću se zamarati sa prošlošću (jer prošlost ne možemo izmijeniti), nego snagu, znanje i umjeće usmjeriti ka stvarima i temama koje nas trenutno zaokupljaju kako bismo imali što svjetliju budućnost.