A+ A A-

Okrugli sto „Halal turizam u BiH"

halal-logoAgencija za certificiranje halal kvalitete uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma organizira Okrugli sto o temi "HALAL TURIZAM U BiH"'. Okrugli sto će se održati u prostorijama Vanjsko‐trgovinske komore BiH u Sarajevu, u četvrtak 02. juna 2011. godine u vremenu od 10,00 do 15,00 sati.

Cilj okruglog stola je predstavljanje koncepta Halal turizma najznačajnijim institucijama iz oblasti turizma na području BiH. U radu skupa učestvovat će predstavnici najznačajnijih BH institucija u oblasti turizma, ugostiteljstva, putničke agencije, te predstavnici međunarodnih organizacija i institucija u BiH, te drugi pozvani gosti. U uvodnom dijelu skupu će prisustvovati i predstavnici ambasada zemalja jugoistočne Evrope.

Pored predstavnika naših najznačajnijih institucija u ovoj oblasti, naš gost će biti i gospodin Fazal Bahardeen, CEO organizacije Crescent Rating iz Singapura, vodeće svjetske institucije za rating "Halal Friendly Travel" ugostiteljskih objekata u svijetu.

Rad Okruglog stola odvijat će se u dva dijela. U prvom dijelu će biti prezentiran halal turizam, te upoznavanje sa stanjem turizma u BiH. U drugom, plenarnom dijelu predviđeno je predstavljanje turističkih destinacija u BiH, te razgovori o smjernicama za razvoj halal turizma.

Godišnji promet u oblasti halal turizma iznosi preko 90 milijardi USD i trenutno učestvuje sa 9% u ukupnoj oblasti u svijetu. Smatramo da predstavljanje koncepta halal turizma, opći trendovi i potreba sistemskog pristupa razvoju u ovoj oblasti može doprinijeti proširenju i poboljšanju naše turističke ponude.