Logo

Jesmo li zaboravili djecu šehida?

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

sehidsko-mezarje-kovaciGorka i neizvjesna je sudbina djece šehida nakon završenog srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja. Šta smo konkretno učinili za njih? Koje dijete šehida smo zaposlili? Kome smo od njih pružili pomoć da svojim radom i znanjem sebi obezbijedi bolju budućnost?

Nas Bosance i Hercegovce uči  historija, da posebno danas moramo biti ujedinjeni oko  osnovne ideje i svetinje u kojoj ćemo pomoći djeci poginulih boraca. Uvijek treba da se sjetimo naših šehida i poginulih boraca, i da pošaljemo poruku da ćemo se uvijek boriti za bolju budućnost njihove djece.  Šehidska mezarja opominju na istinu, ponos, hrabrost i neuništivost bosanskog naroda i zemlje Bosne. Ne zaboravimo naše šehide i poginule branitelje jer ako zaboravimo njih zaboravili smo sebe, još gore, svoju budućnost i budućnost naše djece!

Dug prema šehidima, njihovoj djeci i porodicama treba da nas prati. Porodice šehida i poginulih boraca Kantona Sarajevo od vlasti, ali i poslodavaca očekuju da imaju više razumijevanja za njihovu djecu i da im se nakon školovanja omogući zaposlenje. Ovo je jedan od problema koji opterećuje većinu šehidskih porodica, koje su u jako teškim uslovima uspjele da iškoluju djecu, jer svi znamo koliko je teško odgojiti i obrazovati dijete u kompletnoj i harmoničnoj porodici u normalnim uslovima, sa oba roditelja, a zamislite, kako je tek onda samohranim majkama bilo da izvedu šehidsko dijete na pravi put, da mu u ruke daju diplomu visokoškolske ustanove. Jasno je da je odgoj djeteta najkompleksniji i najzahtjevniji zadatak čovječanstva. Nikada ne smijemo zaboraviti naše šehide, niti njihovu djecu.  Oni su temelj naše države, a njihova djeca moraju biti njeni jaki stubovi. To mogu oni, jer imaju visoke moralne kvalitete i dobro obrazovanje. Nedostaje im podrška, razumijevanje.

Na nama je da tu djecu sačuvamo od svih životnih zala, da djecu koja su uspješno završila školovanje uposlimo, da imaju hljeb u svojim rukama. Da se žene i udaju, rađaju potomke. Vlast i pojedinci trebaju nastojati da stvore sve preduslove za dobro napredovanje djece šehida i poginulih boraca, kako bi im bar donekle zamijenili ono što im nedostaje i ono što se nažalost ne može vratiti, a to su njihovi roditelji. Pomoć u zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca predstavlja jedan od prioriteta i način da se barem tako oduži onima koji su dali svoje živote za slobodu svih nas.

Dobri ljudi ne zaboravimo djecu šehida, palih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine!
U nadi da nas ima još uvijek poštenih i dobra srca, VELIKO HVALA.

Esma Kadić, majka šehida

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.