A+ A A-

N. Pazar: Muftija Zukorlić posjetio porodice poplavljenih naselja

Poplava koju je izazvala Trnavska rijeka izlivanjem u ponedjeljak, 23. maja 2011. godine, ostavila je pustoš u dolini ove rijeke od njenog ušća u Jošanicu na Ćerimiđinici pa sve do Pljevljana i Gornje Trnave.

Stradale su kuće, automobili, mašine, stoka i poljoprivredno zemljište, a nanosu blata i ila su na pojedinim mjestima debljine preko metar. Bujica je Harunu Rašljaninu odnijela cijelu kuću i pokućstvo, tako da ni temelji nisu ostali.

Islamska zajednica i Centar za humanitarni rad „Hajrat" su odmah nakon poplave reagovali i delegacija islamske zajednice koju su činili Sead ef. Šaćirović, predsjednik Medžlisa, Enver ef. Omerović, glavni imam i Mirsad ef. Bećirović direktor „Hajrata" obišli su poplavljeno područje i na licu mjesta se uvjerili koja je vrsta pomoći ugroženima najpotrebnija.

Predsjednik Medžlisa Novi Pazar Sead efendija Šaćirović je ovom prilikom rekao:

„Mi smo tu da iskažemo jednu bratsku i ljudsku podršku mještanima ovog naselja i učinićemo sve što je u domenu naše moći da pomognemo. Svi  ljudi bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost trebaju očekivati pomoć od Islamske zajednice i od muslimana. Očekujemo i da država brzo reaguje i da građani neće biti prevareni i da će pomoć od države stići u Novi Pazar kako je stigla u selo Jaša Tomić, Kuršumliju, Zaječar i druge poplavljene delove Srbije. Očekujem da vlast ovoga puta neće ukaljati obraz već da će pomoći ovom narodu."- rekao je Šaćirović.

U četvrtak je Glavni muftija održao konferenciju za štampu na kojoj je pozvao muslimane da se uključe u akciju pomoći postradalom području.

„Uputio sam pismo vrhovnom poglavaru Islamske zajednice reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću i obavijestio ga o tome šta se desilo u Novom Pazaru i zamolio ga da se IZ u Bosni i Hercegovini uključi u akciju kako bi pomogla Islamskoj zajednici u Srbiji i njenom Centru za humanitarni rad. Očekujem pozitivan odgovor. Islamska zajednica će nakon džume namaza u petak 27. maja organizovati akciju sedžada čime će otpočeti aktivnost skupljanja sredstava, a nakon džume nastaviće se u svim kancelarijama Islamske zajednice i džamijama. Svjesni smo da nisu samo materijalna sredstva i novac potrebni i pozivamo građane da se uključe i sa davanjem drugih oblika pomoći kao što su odjeća, obuća i hrana, a također ćemo nakon džume otpočeti i sa akcijom upisa volontera koji će biti upućeni na područje ugroženo poplavom jer je fizička snaga jako potrebna obzirom na nužnost čišćenja kuća od riječnih nanosa." - rekao je Glavni muftija na konferenciji za štampu.

Muslimani su se odazvali pozivu Glavnog muftije i u petak su postavljene sedžade u džamijama, a prijavio se i veliki broj volontera da fizičkim radom pomogne ugroženom području.

Islamska zajednica i CHR „Hajrat" su u subotu organizovali i oko stotinjak dobrovoljaca i nekoliko građevinskih mašina koji svakodnevno pomažu mještanima u raščišćavanju blata i mulja koje je rijeka nanijela.

muftija-poplavljeno-podrucje-maj-2011

Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić je u subotu posjetio ugroženo područje i susreo se sa nastradalima i tom prilikom je izjavio:

„Došao sam da pored akcije koju smo pokrenuli dam i moralnu i simboličnu podršku ovim ljudima koji su pogođeni poplavom. Došao sam da bih obišao njih, ali i da bih obišao aktiviste Islamske zajednice koji su na terenu kako bi svojim dobrovoljnim radom pomogli u raščišćavanju posljedica. Akcija ozbiljno teče, a i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je u svojoj hutbi pozvao sve Bošnjake da se uključe u ovu akciju. Pored sandžačkog prostora i u svim džamijama u Bosni i Hercegovini je pokrenuta akcija prikupljanja pomoći. To držimo jako važnim kako zbog stvarne potrebe za pomoć ovim ljudima, tako i zbog potvrde zajedništva i nacionalnog jedinstva koje je potrebno u svim situacijama, a posebno u ovakvim. Ovo je jako važno jer kada ste svjesni stanja svojega brata koji je u teškoj situaciji onda ste mu pravi brat. Ponosan sam što se to jedinstvo ovoga trenutka pokazuje i na ovaj način i u Sandžaku i u Bosni i Hercegovini, tako da ćemo brzo imati rezultate ove finansijske akcije i vrlo brzo će  ta pomoć biti dostavljena ljudima kojima je najpotrebnija." - rekao je Glavni muftija.

Muftija je izrazio zadovoljstvo da je akcija uključivanja Islamske zajednice dala rezultate i da je vojska pojačala svoju aktivnost kao i gradska uprava:

„To samo potvrđuje da kada se Islamska zajednica uključi tu ima direktne i indirektne koristi, a nama je najbitnije da tu ima koristi za ljude kojima je pomoć potrebna." - rekao je muftija Zukorlić.

Glavni muftija se na kraju zahvalio svim organizacijama i pojedincima iz cijele Srbije koji su se do sada odazvali pozivu i uputili pomoć u Novi Pazar. 

Nermin Gicić

(www.islamskazajednica.org)