A+ A A-

Višegrad: Obavljena još jedna zajednička dženaza žrtvama zločina

U organizaciji Udruženja ''Višegrad 92 '' spuštanjem ruža u rijeku Drinu u Višegradu je u subotu, 27. maja 2011. godine, upriličena komemoracija, na ćupriji Mehmed-paše Sokolovića. Nakon komemoracije i podne namaza , na mezarju Stražište klanjana je dženaza i obavljen ukop za 17 žrtava zločina počinjenih u ovom gradu.

dzenaza-visegrad-maj-2011-1

Zajednička dženaza obavljena je za: Faruka i Džemaila Zukića, Muhidina Smaijća, Mirsada Mirvića, Sulejmana Tvrtkovića, Safeta Smajlovića, Rasima Senda, Ismeta Veljana, Zulfu Spahića, Ševala Brku, Mulaima Gušu, Šabana Džagadurovskog, Muju Šuturovića, Hamdiju Hodžića, Izeta Tabakovića, Ajku Mujezinović i Ismeta Kurspahića.

Iz Sarajeva je na dženazu  u organizovanom  konvoju krenulo  20 autobusa, veliki broj privatnih automobila, koji su uz pojačanu policijsku pratnju prešli put Sarajevo-Višegrad i obratno.

dzenaza-visegrad-maj-2011-3 

Dženazi su pristvovali ljudi iz svih krajeva BiH, mnogi koji žive u inostranstvu, a članovi Planinarskog društva "Horizonti'' iz Bihaća putovali su 12 sati. Da podsjetimo, oni su prošle godine pomagali u pretraživanju jezera Perućac.

U obraćanju na komemoraciji predsjednik Medžlisa IZ Višegrad Bilal Memišević istakao je da je ćuprija Mehmed-paše Sokolovića mjesto bola, suza, uzdaha i nade da će pravda stići zločince.

Predsjednica Udruženja ''Žena-žrtva rata '' Bakira Hasečić, podsjetila je da je najmlađa žrtva stradala u Višegradu imala samo dva dana, tako da ni ime nije dobila.

Goraždanski muftija Hamed ef. Efendić imamio je dženazu-namaz, te podsjetio u svome obraćanju da će nišani u Stražištu svjedočiti o ludima i neljudima. Muftija je pozvao potomke žrtava da nauče kako ne treba mrziti, a potomke zlikovaca da istina uvijek pobjeđuje.

Imami goraždanskog muftijstva proučili su  Ja-sin prije dženaze, a potom i  Kur'anske sure i dovu nakon ukopa.

dzenaza-visegrad-maj-2011-2

Kao i ranijih godina, porodice ubijenih Višegrađana dolaskom na komemoraciju podržale su predstavnice beogradskog udruženja ''Žene u crnom''. Predstavnice udruženja u jednom kutku mezarja Stražište, stajale su skupa sa majkama i sestrama i dijelom ženske rodbine žrtava, koje su ukopane u subotu.

Udruženje ''Višegrad 92 '', nastavlja svoje aktivnosti. Uskoro ih očekuje obilazak lokacija u Rudom i Rogatici, za koje se sumnja da kriju masovne grobnice.

Na kraju treba istaći zavidnu organizaciju skupa. Po završetku ukopa, sve prisutne na izlaski iz harema čekao je pripremljen paket sa vodom i hranom.

Iako su ovi dani bolni za Višegrađane i našu zemlju, kako nam je kazao Bilal ef Memišević, u Višegradu se nastavljaju i druge aktivnosti. Druga gradska džamija se obnavlja, a sa njom se vraća i novi motiv dolaska i povratka u ovaj grad.

Alma Hadžić