A+ A A-

Studenti FIN-a u posjeti Krajini

Nedavni događaji u našem glavnom gradu su bili poticaj studentima  IV godine Fakulteta islamskih nauka da ostave svoje svakodnevne studentske obaveze i posjete gradove u sjeverozapadnoj Bosni kako bi iz prve ruke dobili informacije o  vjeronauci u njihovim školama, problemima koji tište vjernike u tim gradovima, o sudbini ratnih izbjeglica, o povratnicima, te svakodnevnom vjerskom životu njihovog stanovništva.

studenti-fina-v-kladusa-maj-2011

Studenti FIN-a su se 21. maja 2011. godine zaputili u Krajinu sa namjerom da upoznaju svoju braću i sestre po vjeri, kolege na Islamskom pedagoškom fakultetu i da sa njima razmjene mišljenja i ideje o rješavanju problema koji je zadesio naš obrazovni sistem a koji je usko vezan  sa profesijom kojom će se oni baviti po završetku školovanja.

studenti-fina-v-kladusa-bihc-maj-2011

Da bi svoje putovanje obogatili u duhovnom i kulturnom smislu, studenti nisu propustili priliku da posjete vjerske i kulturno-historijske objekte u gradovima kroz koje su putovali. Posjetili su Ključ gdje su se upoznali sa imamom gradske džamije i blagajnikom Medžlisa IZ Ključ koji su ih uputili u trenutno stanje i rad Medžlisa. Domaćini su rekli da su zadovoljni posjećenošću džamija, da imaju mnogo polaznika mektebske nastave, te da se u njihovim školama pohađa vjeronauka. Nakon toga su mlade musafire počastili ručkom, zbog čega su im studenti neizmjerno zahvalni.

studenti-fina-fethija-bihc-maj-2011

Sljedeće stajanje je bilo u Bihaću na Islamskom pedagoškom fakultetu, gdje su nakon odmora i zajedničkog klanjanja podne-namaza održali sastanak sa dekanom prof.dr. Štulanović  Muharemom koji je studente uputio u rad Fakulteta, te rekao kako u Bihaću nije bilo problema po pitanju  vjeronauke u školama, izrazivši žaljenje zbog nedavnih događaja u Kantonu Sarajevo.  Prof. Štulanović je bio obradovan ovom posjetom i dao podršku ovakvim i sličnim projektima studenata, te saradnji studenata FIN-a sa  studentima Islamskih pedagoških fakulteta u Zenici i Bihaću.

Nakon obilaska vjerskih i kulturno-historijskih objekata u Bihaću, i obilaska Starog grada Ostrožac, studenti su ugošćeni u internatu medrese Džemaludin Čaušević u Cazinu gdje su i prenoćili. Sutradan,  22. maja su posjetili Stari grad Velika Kladuša.

studenti-fina-turbe-nanic-maj-2011

Potom su posjetili Bužim, gdje su obišli turbe braće Nanić i Muzej sobu 505. Viteške bužimske brdske brigade. Domaćini su im bili ratne kolege komandanta Izeta Nanića, zamjenik komandanta brigada Nanić Zijad i komandant brigade Sead Jusić (sada penzionisani pukovnik)koji su studente uputili u ratne i poslijeratne događaje u Bužimu.

studenti-fina-kamengrad-maj-2011

Uslijedio je dug put do Sanskog Mosta koji su studenti iskoristili da razmjene utiske  o posjećenim gradovima. Usput su posjetili i musallu u Kamengradu. Nakon klanjanja namaza u glavnoj džamiji u Sanskom Mostu, krenuli su prema Travniku. Nakon kraćeg odmora u Travniku krenuli su prema Sarajevu i svoje putovanje na polaznoj stanici, ispred Careve džamije.

Ovim putem studenti se zahvaljuju Rijasetu IZ u BiH koji je obezbijedio prevoz studenata, zatim Fakultetu islamskih nauka i dvjema firmama iz Velike Kladuše, Euroitex i Amelšeh,  koji su donacijama podržali ovo putovanje te Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću i Medresi Džemaludin Čaušević za gostoprimstvo.

Amela Žunić