A+ A A-

Roditelji u Sarajevu se ponovo izjasnili: 89% za vjeronauku

anketa--vjeronauka-depo-ba-1Povodom završetka velikog istraživanja Depo portala kroz anketu o, ni manje ni više, potrebi vjeronauke u školama, Sektor za istraživanje javnog mnijenja Udruženja vjeroučitelja Tuzlanskog kantona, obavještava javnost u Bosni i Hercegovini o sljedećem: 

Naručioci Depo-ovog „istraživanja" bi najradije prešutjeli rezultate  

Nakon prilično brzog završetka Depo-ovog javnog „istraživanja", njegovi naručioci bi najradije prešutjeli rezultate istraživanja. Ali, pravila igre su poznata! Utakmica traje do posljednjeg sudijskog zvižduka. Pošto su gospoda iz redakcije 9. maja označili početak utakmice, a 27. maja odsvirali kraj, red je da se objave i službeni rezultati! A narod je, svakako, željan hljeba i igara (ovog prvog malo više). A ako ćemo pošteno, imali su i kartu za utakmicu - doduše to im je ministar besplatno podijelio 22. aprila svojim kukavičjim jajetom - dopisom o „završetku diskriminacije" u školama Kantona Sarajevo! 

Rezultati ankete su sljedeći: Apsolutna većina roditelja je podržala vjeronauku kao izborno-obavezujući predmet, čak njih 87%! Za vjeronauku kao fakultativan predmet u školama je glasalo 2% posjetilaca portala, dok je svega njih 11% se izjasnilo da se vjeronauka ne treba proučavati u školi. Recimo i to da je zanemariv broj glasača izjavio kako ga ova tema ne zanima što govori da obični ljudi, građani, roditelji nisu (i gotovo je redovno tako) nimalo ravnodušni prema ovakvim tendencioznim i prljavim namjerama!? Naravno, ovu anketu i njene rezultate više nećete naći na sadržaju portala - ONA JE BRISANA!? Tako to redovito biva! 

Tendenciozno postavljenja Anketa! 

Anketno pitanje je glasilo: VJERONAUKA TREBA BITI: 1. Obavezan predmet u osnovnim školama, 2. Fakultativan predmet u osnovnim školama, 3. Uopće joj nije mjesto u školama i 4. Ne zanima me. 

Anketa je tendenciozno postavljenja iz najmanje tri razloga: 

  1. U anketi nije ostavljena opcija glasanja za vjeronauku kao izborno-obavezujući predmet  što ona u suštini i jeste, i jedino kao izborna (uz alternativu) i postoji! Prema Božijoj naredbi ne smije biti prisilnog ugona u vjeru, ali niti prisilnog izgona iz nje!
  2. Anketa nije postavljena na način da ispita stav građana da li ocjena treba ulaziti u prosjek ocjena učenika ili ne, već da li vjeronauka uopće treba ili ne! Ko bolje pogleda pitanja u anketi, uočit će prikrivenu nakanu ministra o ukidanju vjeronauke, što su mnogi odmah uočili!
  3. anketa--vjeronauka-depo-baSkriven je prikaz ukupnog broja glasova kako se ne bi vidjela masovnost odziva glasača, preciznije - masovnost podrške vjeronauci! Redakcija spomenutog portala najbolje zna za nevjerovatan porast broja posjeta tokom ankete. Neka demantuju, ako nije tako, ali neka i iznesu tačan broj glasača u anketi, jer oni to znaju, a skrivaju od javnosti! 

Neuspio pokušaj Depo portala 

I neka vjeronaukomrsce ne brine naša efikasnost. Imajući u vidu njihove niske udarce i prljavu igru, mi svaku anketu redovno pratimo, i naravno uz svoj glas, što je naša građanska dužnost, snimamo rezultate kako bi isti javnost što manje mogli obmanjivati. Najzorniji primjeri su prilozi u Dnevniku 2 Federalne televizije od 20. maja ove godine gdje se „plačući" za ministrovom ostavkom navodi izvjesna online peticija podrške istom, a uopće se ne spominje ista online peticija protiv ministrove odluke o vjeronauci koja je čak ranije pokrenuta. Sutradan isti „javni" servis u istoj (dez)informativnoj emisiji donosi anketu o vjeronauci koju je upravo taj dan pokrenuo izvjesni portal i navodi rezultate ankete na osnovu 100-tinjak glasova posjetilaca portala. Da su ti prvi glasovi naručeni dokaz je to što je anketa postavljena u podne toga dana, a istu večer ide prilog o njoj u Dnevniku Federalne TV. 

Prestanite obmanjivati javnost! 

Koristimo ovu priliku (jer svakako će gubitnici krenuti u hajku protiv rezultata svoje ankete) da pozdravimo gospodu iz Oslobođenja, Dana (ups.. pardon - to je isto), Federalne televizije, Depoa, Radija Sarajevo, i da svima poručimo da dobro prouče ovo iskustvo podmetanja javnosti prije nego krenu u naredno veliko pretraživanje! Da je kojim slučajem portal Islamske zajednice u BiH (www.rijaset.ba) postavio anketu ovakvog sadržaja rezultati bi se dočekali „na nož". Ovako, vjeronaukomrsci: TRAŽILI STE, GLEDAJTE! I još nešto, stvarno izvinite - mi oduljismo s ovim pisanjem. Ovdje bi trebalo stati. Ali, ipak, možda NASTAVAK U SLJEDEĆEM BROJU! 

U Tuzli, 28. maja 2011. godine!

 

Sektor za istraživanje javnog mnijenja -

Udruženja vjeroučitelja Tuzlanskog kantona