Promo banner

A+ A A-

Podrška očuvanju slobode vjere iz Gradačca i Jajca

gradacacUdruženja ilmijja Islamske zajednice iz Gradačca i Jajca pružili su podršku očuvanju dostignutih sloboda i prava vjernika.

Podrška Udruženja ilmijje Gradačca

Na sjednici Udruženja ilmijje u Gradačcu, koja je održana 25. maja 2011. godine, raspravljano je o posljednjim dešavanjima vezanim za status Vjeronauke u Kantonu Sarajevo i medijskom udaru na čast i dostojanstvo Islamske zajednice, reisu-l-uleme i kontinuiranom omalovažavanju najsvetijih islamskih vrijednosti u nekim štampanim, printanim i elektronskim medijima. Usvojeni su sljedeći zaključci:

  • 1. Osuđuju se svi oni koji nastoje obezvrijediti islamske vrijednosti i kreirati atmosferu straha od islama i muslimana u Bosni i Hercegovini. Nedopustiv je i neprihvatljiv neuspjeli pokušaj degradiranja statusa vjeronauke u Kantonu Sarajevo.
  • 2. Podržavaju se sve aktivnosti Rijaseta IZ-e, naročito reisu-l-uleme koje imaju za cilj odbranu slobode vjere u privatnom i javnom životu u BiH. Osuđuju se neutemeljeni i neprimjereni demokratskom društvu napadi na Islamsku zajednicu, reisu-l-ulemu, imame i druge službenike koji se mogu čuti u zadnje vrijeme.
  • 3. Traži se od Rijaseta IZ-e u BiH da uloži maksimum napora da očuva izborenu slobodu vjere i ne dopusti degradiranje, omalovažavanje i marginaliziranje vjerničke populacije. Slučaj vjeronauke u Kantonu Sarajevo samo je probni balon, uvod u još bezobzirnije napade koji bi mogli uslijediti u budućnosti. Stoga se predlaže izrada plana aktivnosti kako bi se spremno i efikasno odgovorilo mogućim budućim izazovima i neprilikama, kaže se u saopćenju Udruženja ilmijje Gradačac.

Podrška Udruženja ilmijje i Aktiva vjeroučitelja Jajce

Ilmijja Medžlisa Islamske zajednice Jajce i Aktiv vjeroučitelja Jajce podržavaju Rijaset IZ u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom ef. Cerićem i Udruženje vjeroučitelja Kantona Sarajevo u borbi protiv diskriminacije muslimana i njihove djece u Kantonu Sarajevo, tj. u Bosni i Hercegovini. Mežlis IZ Jajce je već, na cijelom području, dva puta organizovao tematske hutbe na datu tematiku. Inicirani ajetom: "Reci, radite, a vaš trud će vidjeti Allah, i Poslanik i vjernici...", molimo Boga da nam pomogne u zaštiti naših osnovnih ljudskih prava.

Pozivajući se na osnovne principe (jednakopravnost i sloboda) ideje građanstva i ideje komunizma, koje su doživjele urušavanje i zaplele se u vlastita proturječja u prošlom stoljeću; pa tako umjesto jednakopravnosti dobili smo diskriminaciju, a umjesto slobode dobili smo našu bolnu historiju;  ovovremeni "dušebrižnici građanske jednakopravnosti" pokušali su oživjeti spomenute ideje ali ne u smislu njihovih osnovnih principa ( jednakopravnost i sloboda ), nego njihovih rezultata ( diskriminacije i nemira ), što hvala Allahu, dž. š., nisu uspjeli.

Zato, pozivamo muslimane Bosne i Hercegovine da se drže ideje Tewhida, koja poziva na slobodu i jednakopravnost svih ljudi, zasnovane na Univerzalnim principima Kur'ana i Sunneta, a potvrđene historijskom činjenicom postojanja Medinske zajednice.

Također, upozoravamo muslimane BiH da paze prilikom informisanja od strane „naših" medija, jer ih i mi plaćamo našim porezom, zato što nas je i Bog na to upozorio: „O, vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da nekome u neznanju zlo ne nanesete, pa da se poslije toga pokajete."

Imami Medžlisa IZ-e Jajce i Aktiv vjeroučitelja Jajce podržavaju  svaku buduću aktivnost Rijaseta IZ-e  u BiH i vjeroučitelja BiH u cilju očuvanja jednakopravnosti muslimana i svih drugih građana BiH.