A+ A A-

Održana četvrta „Mektepska Olimpijada"

Tradicionalna, četvrta po redu, "Mektepska Olimpijada" organizirana (29.05.2011.g.) u povodu završetka mektepske školske godine po broju djece, ali i njihovom interesovanju za druženjem u ime Boga ove godine premašila je organizacione i finansijske mogućnosti Medžlisa IZ Mostar.

Stadion fudbalskog kluba "Soko" u Donjoj Drežnici bio je premali da zadovolji sve potrebe razdragane i razigrane djece. Uz pokoji primjereni dječji nestašluk, polaznici mektepske nastave, od predškolskog uzrasta do svršenika osnovnih škola, revnosno su isticali svoju ambicioznost postizanja dobrih rezultata, te u toj natjecateljskoj atmosferi simbolizirali onu primordijalnu harmoniju jedinstva u dobru. Premda je posljednjih dana, desetak mlađih mostarskih imama na čelu sa glavnim imamom Salem ef. Dedovićem, kontinuirano, predano planiralo i pripremalo detalje Četvrte Mektepske Olimpijade ipak se na kraju pokazalo da je interes djece ipak veći i suptilniji. Također, planirana finansijska sredstva, iako neskromna, za prevoz, obroke i druge potrebe, prema onome što se moglo vidjeti u Drežnici, bila su nedostatna za onu vrstu perfekcije kojoj teže naši najmlađi. Očigledno je kako bi ubuduće ovom sve-dječjem Prazniku Mladosti šira društvena zajednica trebala dati svestranu podršku.

Višeznačan događaj

U prvim jutarnjim satima kroz kišu desetak autobusa iz svih mostarskih džemata pristiglo je kod šehidskog memorijalnog centra u Donjoj Drežnici. Božja milost i Božja naklonost, tim čistim, dječjim srcima spustila je milost, rastjerala oblake i vrijeme iskrenog dječjeg osmjeha otpče s prvim zrakama sunca. Predvođeni svojim muallimima 650 polaznika mektepske nastave u Memorijalnom centru u Donjoj Drežnici proučilo je smjerne fatihe pred duše šehida. Prigodnim govorom obratio im se doskorašnji ministar, a sada zastupnik federalnog Parlamenta Edin Mušić. Mušić im je u nekoliko minuta ispričao kratku povijest Drežnice, jednog od najstarijih i najsačuvanijih srednjovjekovnih naselja, koje je i dan danas u fokusu naučnih radnika i istraživača. 

Mektepska-olimpijada-2011-1

"Mi u Drežnici smo počašćeni vašim dolaskom i sretni smo što smo stvorili optimalne uslove za vaš boravak u ovom predivnom krajoliku. Danas Drežnica ima dvije osnovne škole, svu potrebnu infrastrukturu, Memorijalni centar, ambulantu, stadion...", istakao je Mušić. Nakon posjete memorijalnom centru polaznici mektepske nastave izvršili su sportsko postrojavanje na stadionu "Soko" gdje je nakon intoniranja državne himne Četvrtu Mektepsku Olimpijadu otvorio glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović. "Ovo je jedinstven sportsko-rekreativni, ali i duhovno - idejni događaj za polaznike mekteba. Prvenstveni cilj manifestacije je da kod djece potvrdi vještine koje su tokom teoretske nastave razvijali u mektebima, kao i zdrav sportski duh.", rekao je ef. Dedović.

Ciljevi i rezultati

Polaznici dvadesetak mostarskih mekteba takmičili su se u različitim sportskim disciplinama: fudbal, potezanja konopca, odbojke, trke na 100 i 400 metara itd.. Iako organizatorima Četvrte Mektepske Olimpijade nisu bili važni rezultati, jer je kao i prethodnih godina jačanje zajedništva i međusobno upoznavanje djece bilo u prvom planu, ambiciozni poletarci su jurišali na prestiž i pobjedu.

Mektepska-olimpijada-2011-3

U kategoriji fudbalskog natjecanja prvo mjesto osvojili su učenici mekteba Gubavica, drugo mekteba Opine i treće mekteba Drežnica. U kategoriji sportskog natjecanja odbojka (za djevojčice) prvo mjesto osigurale su polaznice mekteba Vrapčići, drugo mekteba Donja Drežnica, dok su trećeplasirane bile polaznice mekteba Pograđe. U kategoriji mješovitog ekipnog trčanja sa štafetom najbolji rezultat ostvarili su polaznici mekteba iz Livača, drugi su bili polaznici mekteba Humi i treći polaznici mekteba Musala. U kategoriji sportskog natjecanja ekipnog potezanje konopca sve nagrade su otišle u šire područje Bijelog Polja (1. Livač - Humi, 2. Livač - Vrapčići).  U pojedinačnim atletskim disciplinama rezultati su sljedeći: trčanje na 100 metara (muški)1. Čulinović Anes - Podgorani, 2. Čampara Aldin - Livač i 3. Marić Dervo - Podveležje.

Epilog

Kruna Četvrte Mektepske Olimpijade i ove godine je bila zajedničko klanjanje podne namaza.  Iskustva koje su stekli organizatori ovog neobičnog sportskog natjecanja iz godine u godinu sve su veća i svrsishodnija.

Mektepska-olimpijada-2011-2

Klanjanje podne namaza ove godine bilo je puno dostojanstvenije, stadion "Sokola" adekvatno i na vrijeme je očišćen nakon obroka. Naravno, najveći uspjeh koji je postignut je činjenica da je 650 zdrave, vesele i razdragane djece, samo dan nakon velikog finala Lige prvaka, umjesto o Mesijevim ili Runijevim potezima pričalo o svojim vlastitim „majstorijama".

Hasan Eminović