A+ A A-

Saopćenje Asocijacije mladih SDA Kantona Sarajevo

am-ko-sda-sarajevo"Na osnovu velikog broja poziva naših kolega vjeroučitelja kao i roditelja djece koja pohađaju vjeronauku u sarajevskim školama, rukovodstvo AM KO SDA, izdaje slijedeće: 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST 

Rukovodstvo Asocijacije mladih KO SDA Sarajevo  smatra da se odluke po pitanju vjeronauke, odnosno ocjenjivanja ovog predmeta i njegovog ulaska u prosjek uspjeha djece, trebaju donositi na osnovu konsultacija i dogovora, prije svega sa roditeljima djece koja pohađaju vjeronauku, a zatim i sa svim drugim institucijama i organizacijama, koji su zainteresirani za ovo pitanje. Jednostavno donošenje odluka i  isključivost nisu temelji na kojima se vodila politika SDA, niti treba da se vodi u budućnosti. 

U ovom kontekstu dajemo punu podršku KO SDA Sarajevo, na čelu sa  gosp. Abdulharisom Šetom, kao i svim zastupnicima i ministrima iz reda SDA u Kantonu Sarajevo na principijelnom istrajavanju da se ovaj problem rješava u institucijama  sistema, na partnerskim osnovama, uz obaveznu javnu raspravu svih zainteresiranih subjekata. Samo radi podsjećanja, postojeće  rješenje predmeta vjeronauka je proizvod već provedenih širokih javnih rasprava, čiji je rezultat donošenje trenutnog rješenja od strane izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo, te stoga aktueliziranje ovog pitanja stvara nejasnoće šta se željelo postići i kome je to bilo u interesu. 

Uzevši u obzir govor Visokog predstvanika G. Valentina Inzka u UN-u, gdje je iznesen stav da se naša domovina nalazi u najtežoj političkoj krizi od Deytona do danas, izgleda da se fokusiranjem na ovaj problem žele staviti u drugi plan krupna pitanja koja su vezana za  budućnost i opstojanost naše jedine domovine Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju Kantonalnog odbora Asocijacije mladih SDA Sarajevo.