Promo banner

A+ A A-

Delegacija Rijaseta boravila u Maleziji

Na poziv Zakat Collection Center iz Kuala Lumpura (Pusat Pungutan Zakat-PPZ) u periodu od 08.05 do 16.05.2011. godine, u svojstvu delegacije Rijaseta Islamske zajednice i Ureda za zekat,  šef Ureda za zekat mr. Elnur Salihović i direktor Vakufske direkcije hfz.mr. Senaid Zajimović, posjetili su nekoliko institucija koje rade na polju zekata, vakufa i islamskog osiguranja-tekafula u Maleziji. Posjeta je obuhvatila deset organizacija i kompanija. Prva posjeta je upriličena, sa glavnim domaćinima i organizatorima ove posjete PPZ, gdje su se susreli sa šefovima odjela ove institucije na čelu sa generalnim direktorom Haji Mohd Raisom koji je prezentirao razvojni put PPZ-a, njegov sadašnji rad i planirane projekte u budućnosti.

delegacija-rijaseta-malezija-maj-2011-1

delegacija-rijaseta-malezija-maj-2011-2

PPZ je prva institucija u Maleziji, osnovana 1991. godine, s ciljem unapređenja promocije, prikupljanja i distribucije zekata. Ona je temeljila svoj razvoj na korporativnom pristupu i zahvaljujući njenom uspjehu stvorena je osnova za uspostavljanje i razvoj još nekoliko agencija za zekat koje djeluju na području drugih pokrajina/država u Maleziji. PPZ je u 2010. godini prikupio zekat u iznosu od 276 miliona ringita (oko 136 miliona KM). U cijeloj Maleziji, na 17,5 miliona muslimana, u 2010. godini prikupljeno je  1,1 milijardu ringita ( oko 550 miliona KM). Od tog iznosa PPZ i Zakat Selangor prikupe preko 50%. PPZ trenutno ima 107 zaposlenih radnika koji rade na poslovima promocije i prikupljanja zekata, a pokrivaju tri pokrajine/države sa centrom u Kuala Lumpuru, takozvanu Federalnu teritoriju. 

Na sastanku je nakon prezentacije razgovarano o mogućnostima saradnje između PPZ-a i Ureda za zekat Islamske zajednice u BiH. Izražena je spremnost i želja da se pomenuta saradnja u narednom periodu uspostavi i razvija i predloženi su konkretni koraci u tom smjeru. Dogovorena  je i organizacija uzvratne posjete delegacije PPZ-a Islamskoj zajednici, Uredu za zekat i Vakufskoj direkciji u BiH u septembru 2011. godine, u kojoj bi trebali biti predsjednik Islamic Councila (MAIWP) i muftija za Federalni teritorij, vodeći ljudi PPZ-a i direktor Ureda premijera Malezije za zekat, vakuf i hadž. Predviđeno je da tom prilikom bude potpisan Memorandum o razumjevanju koji bi označio smjernice buduće saradnje. Prvi dan posjete, pored PPZ-a, upriličena je posjeta i sastanak sa vodećim ljudima Islamic Council-a (Maglisu Agama-MAIWP) za Federalnu teritoriju Kuala Lumpura, Labuana i Putradžaje koji imaju poseban status u Maleziji i najveći uticaj na dešavanja po pitanju uređenja vjerskih, islamskih pitanja na području cijele Malezije.

Narednog dana, u  utorak 10.05.2011. godine, delegacija Rijaseta IZ-e u BiH posjetila je JAWHAR, Ured premijera Malezije za zekat, vakuf i hadž u administrativnom sjedištu Malezije Putradžaji. U JAWHAR-u je također, delegacija jako srdačno primljena. Na sastanku u JAWHAR-u prisutvovalo je nekoliko viših službenika Ureda, uključujući zamjenika direktora ureda, direktor odjela za zekat, direktor odjela za istraživanja i dr. Nakon prezentacije rada JAWHAR-a razgovarano je  o uključivanju Vakufske direkcije i Ureda za zekat u određenje programe koje realizira JAWHAR. Ured premijera Malezije za zekat, vakuf i hadž je koordinaciono tijelo na nivou države koje koordinira svim aktivnostima agencija za navedena pitanja na nivoima pokrajina/država i predstavlja ih na međunarodnom planu. Inače, sve agencije na području porajina/država koje rade na pitanjima zekata, vakufa, hadža, na određeni način su vladine agencije i imaju podršku države u svom radu.

delegacija-rijaseta-malezija-maj-2011-3

Nakon posjete JAWHAR-u, u Putradžaji delegacija je posjetila i Malezijsku Fondaciju za vakufe (Malaysian Wakf Foundation) i susrela se sa generalnim direktorom te fondacije i njegovim saradnicima. Isti dan upriličena je  posjeta i World Zakat Organization (WZO), koja je osnovana na osnovu odluke Organizacije Islamske Konferencije, a glavnu ulogu u njenom osnivanju i glavnu podršku joj daje vlada Malezije. U WZO je održan sastanak sa generalnim direktorom Dato' Mustafa Isom i njegovim saradnicima i tom prilikom je generalni direktor ove organizacije prezentirao ideju i trenutne aktivnosti WZO i izrazio nadu i želju da će i Bosna i Hercegovina putem Ureda za zekat Islamske zajednice u BiH biti punopravni član ove organizacije. Budući da je ova organizacija još u povoju očekuje se da u narednom periodu bude uspostavljena određena saradnja.

U utorak, PPZ je u čast dolaska delegacije Rijaseta Islamske zajednice u BiH, priredio posebnu večeru na poznatoj Minari (Kula Lumpur Tower), a na kojoj su bili članovima Uprave PPZ,generalni direktor i šefovi ureda i službi u PPZ-u. U srijedu 11.05.2011. godine delegacija je posjetila agenciju za prikupljanje i raspodjelu zekata za područje pokrajine/države Selangor-Zakat Selangor. Pokrajina Selangor, sa glavnim gradom Shah Alamom je industrijsko središte Malezije. Agencija Zakat Selangor je uspjela da u 2010. godini prikupi veći iznos zekata i od PPZ, koja je do te godine bila neprikosnovena. U ovoj agenciji je također, delegacija Rijaseta primljena na najvišem nivou. Generalni direktor agencije je prezentirao rad Zakat Selangor-a. Kao i prilikom svih susreta, šef Ureda za zekat i direktor Vakufske direkcije, iskoristili su priliku da domaćine upoznaju sa situacijom u Bosni i Hercegovini, organizacijom Islamske zajednice, radom Ureda za zekat i Vakufske direkcije. Tokom susreta izražena je nada u uspostavljanje značajnije saradnje u narednom periodu.

delegacija-rijaseta-malezija-maj-2011-4

delegacija-rijaseta-malezija-maj-2011-5

 Isti dan upriličena je posjeta i jednoj visokoškolskoj instituciji koja se u potpunosti finansira iz sredstava zekata, Baitul Mal Institute of Professional. U ovoj ustanovi nastoje, obezbjeđujući stipendije, uključiti što veći broj studenata iz nerazvijenih krajeva Malezije da steknu potrebna znanja i mogućnost da osiguraju egzistenciju za sebe i svoju porodicu.

Na osnovu ranije uspostavljenog kontakta sa Dato' Noorazmanom, izvršnim direktorom Khazana Nasional za investicije, naredne dane posjete delegacija je rezervisala  za susrete sa njim, njegovim saradnicima i na njegovu preporuku, kompanijama i institucijama koje rade na polju islamskog osiguranja-tekafula. Inače, Khazana Nasional je investicijska kompanija vlade Malezije, čiji projekti u Maleziji i širom svijeta prelaze vrijednost nekoliko desetina milijardi američkih dolara. U narednim danima upriličene je posjeta kompaniji Ikhlas Takaful, jednoj od vodećih kompanija za tekaful u Maleziji, gdje je prezentiran sistem rada ove kompanije i sistem tekafula u svijetu i Maleziji. Dato' Noorazman je priredio večeru na kojoj su, pored njega, bili i njegovi saradnici i tom prilikom su razmijenjene informacije o radu i projektima Khazane, kao i radu i projektima Islamske zajednice u BiH.

Delegacija je posjetila i kompaniju Takaful Malaysia, koja je prva kompanija za tekaful u Maleziji, a nakon toga i Centralnu banku Malezije, Odjel za islamske finansije i tekaful. I u ove dvije institucije  upriličeni su susreti sa respektabilnim osobama koje su prezentirale svoj sistem rada i rad na razvoju tekafula u svijetu. Na osnovu iskustava iz navedenih posjeta i sastanaka, može se zaključiti da su Malezijske institucije, posebno za zekat i dijelom za vakuf, dostigle zavidan nivo razvoja i da se može jako mnogo naučiti iz njihovog iskustva. Ovom posjetom učinjen je prvi korak u smjeru uspostavljanja značajnije saradnje Islamske zajednice u BiH, posebno Ureda za zekat i Vakufske direkcije, sa pomenutim institucijama.

E.S.