A+ A A-

Nastavak diskriminacije sandžačkih muslimana

Novi_Pazar„Pripala mi je nezahvalna uloga da Vas u svojstvu predsjednika Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda BNV-a, obavijestim o sve učestalijim slučajevima kršenja prava učenika osnovnih škola, bošnjačke nacionalnosti, od strane pojedinih neodgovornih nastavnika i direktora.", poručio je u reagiranju predsjednik Odbora za zaštitu ljudskih prava  Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji dr. Admir Muratović. U ovom reagiranju se dalje kaže:

„Htjeli smo da vjerujemo da su situacije u kojima, predmetni nastavnik primorava učenike bošnjačke nacionalnosti da usvajaju sadržaje uvredljivog karaktera za njihovu vjeru i naciju ili slučajevi osporavanja uživanja garantovanih vjerskih prava, izolovani incidenti, ali nas je posljednji u nizu takvih događaja, uvjerio da se radi o namjernoj zloupotrebi službenog položaja sa ciljem diskriminacije na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Naime, direktor OŠ „Desanka Maksimović" u Novom Pazaru, Munir Šabotić, bez ikakvih opravdanih razloga odbio je izdati svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi učenici Arabeli Muratović, pozivajući se na navodno nepostojanje određene dokumentacije, iako je prije dvije godine, njenom bratu Robinu Muratoviću, ista škola, bez ikakvih dodatnih zahtjeva izdala svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, a radi se o potpuno istoj pravnoj situaciji.

Na osnovu razgovora sa roditeljima učenice, direktorom i pravnom službom pomenute škole, kao i pojedinim nastavnicima koji su zbog bojazni za posao željeli ostati anonimni, imamo razloga da sumnjamo da se radi o namjernoj opstrukciji direktora Šabotića.

Nekoliko je razloga za to:

  • 1. Učenica Arabela Muratović, od prošle godine nosi hidžab odnosno mahramu, što očigledno nije po volji direktora;
  • 2. Učenica Arabela Muratović je prošle godine bojkotovala vjersku nastavu iz razloga što nije željela da je pohađa kod vjeroučitelja kojeg nije imenovala IZ-e u Srbiji, pa je direktor, kako nam je posvjedočio jedan od nastavnika te škole, odlučio da joj se osveti zbog toga.
  • 3. Treći veoma bitan razlog je taj što je direktor škole Munir Šabotić, poznati zaštitnik i promoter paravjerske tvorevine, te se na taj način sveti svima onima koji su ustali u odbranu organa legalne i legitimne Islamske zajednice, ne mareći zato što se radi o djeci.

Nezamislivo je da su pojedinci spremni otići toliko daleko, da su zarad ostanka na određenim pozicijama, kadri svetiti se i onima najosetljivijim medju nama, djeci.

Skandalozno je i žalosno to što je Arabela Muratović jedna od najboljih učenica pomenute škole, i umjesto da kao i svi njeni vršnjaci što mirnije čeka prijemne ispite, ona, zbog bahatosti direktora škole strahuje za svoju budućnost!

Poštovani!

Očigledno da za ovakvo ponašanje Munir Šabotić ima podršku gradskih vlasti, jer je, 20.05.2011. godine, odmah nakon službenog razgovora sa predstavnicima ovog Odbora, oko 12 h, vidjen kako izlazi iz zgrade Gradske uprave gdje je, s obzirom da nije udostojio Odbor nikakvim odgovorom,  očigledno dobio podršku da nastavi sa kršenjem Ustavom i Zakonom garantovanih prava Arabele Muratović.

U nadi i uvjerenju da će te nam izaći u susret i spriječiti kršenje Ustava i Zakona srdačno Vas pozdravljam!", poručio je u reagiranju dr. Admir Muratović.