A+ A A-

Da se nikada ne ponovi i ne zaboravi Kapija

Tuzlanska-kapijaDanas, 25. maja navršava se tačno šesnaest punih godina od stravičnog masakra nad tuzlanskom omladinom.

Na ogromnu žalost i nepravdu, još uvijek krivci nisu došli na pravo mjesto kako bi im se sudilo za ovaj neoprostivi zločin. Do sada je za zločin pred prvostepenim sudom osuđen samo oficir  Vojske Republike Srpske, Novak Đukić i to na 25 godina zatvora.

Nekada se decenijama 25. maj slavio i pamtio kao Dan mladosti, međutim, sada ga svi pamtimo kao dan žalosti, a kojeg obilježe brojne suze i uzdisaji. Prošlo je toliko godina od zla koje je Tuzlu zadesilo, tačno u 20 sati i 55 minuta, kada je tuzlanska mladost u najvećem broju bila baš na Kapiji. Brojni građani te noći u kojoj je pokošena mladost, sjećaju se isto kao da je jučer bila.

Od zločinačke granate koja je ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske sa planine Ozren, u blizini sela Vrbak mučki je ubijena nedužna 71 mlada osoba, među kojima je bio i trogodišnji dječak Sandro Kalesić, a više od 200 ih je ranjeno. Prosječna starosna dob ubijenih i ranjenih bila je 23 godine.

Bolnica pretvorena u mrtvačnicu

Ni jedna granata u proteklom ratu nije ubila više civila na jednom mjestu. Te večeri izašli su mladi ljudi na ulice grada. To je inače bila jedna od ljepših noći, jer je prethodnih dana kiša nemilice padala. Tuzlanska bolnica te noći bila je pretvorena u mrtvačnicu, a u većini slučajeva, ljekari koji su davali sve od sebe da spase mlade živote, na žalost mogli su utvrditi samo smrt.

(www.bir.ba)