Promo banner

A+ A A-

Asocijacija 33: Izjave Valentina Incka su uvredljive

asocijacija-33-logo"Članovi Udruženja građana „Bošnjačka asocijacija 33" osuđuju uvredljive izjave visokog predstavnika Valentina Incka upućene reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću, a povod su ministar obrazovanja i njegovo marginaliziranje vjeronauke. Članovi Udruženja smatraju da su Inckove izjave protivne ljudskom dostojanstvu, a da reis Mustafa ef.Cerić ima i snagu i mudrost naroda kome pripada.

Zar atak na vjeronauku ne zaslužuje onakvu reakciju? Na kraju, ona je garantirana nacionalnim Zakonom o slobodi vjere i položaju vjerskih zajednica i crkava i međunarodnim ugovorom sa Svetom Stolicom. Potrebno je samo tokom naredne školske godine uvesti alternativni predmet za učenike koji ne pohađaju vjeronauku.

Kao i proteklih decenija Bošnjaci i danas čine političke ustupke predstavnicima druga dva naroda pristajući na nepravde, ali grčevito čuvaju vjeru i ljubav prema zemlji. Ono prvo je ministar obrazovanja ugrozio i to je bio dovoljan razlog za onakvu reakciju reisa-l-uleme Mustafe ef. Cerića. Njemu se zamjera na retorici kojom brani stav o vjeronauci kao kulturnoj i duhovnoj vrijednosti Bošnjaka, iako sam napad zaslužuje takvu retoriku.

Bošnjaci moraju ostati jedinstveni. U ovome političkom trenutku mnogi traže njihovu razjedinjenost. A devalvacija vjerskih institucija je najgore što im se može dogoditi.", stoji u reagiranju Bošnjačke asocijacije 33.