A+ A A-

Ef. Peštalić: Ne zaboravimo doprinos reisu-l-uleme

srebrenica-gradPredstavnici Islamske zajednice u Srebrenici zaje­dno s mladima iz ovog gr­ada smatraju da, ako neko treba dati stav o Bošnjaci­ma u ovom gradu, onda je to Islamska zajednica, jer je to jedina institucija kod Bošnjaka koja živi s naro­dom i čiji imami rađaju i školuju djecu u Srebrenici.

Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić kaže da povratnici najbolje znaju kako je upi­sati dijete koje će učiti sr­pski jezik i srpsku histori­ju.

- Pitamo ministra Suljagića i sve ministre u BiH da li je kršenje ljudskih prava da majka koja je izgubila pet sinova susreće one ko­ji su to uradili i da žrtve žive gdje se negira ono što se desilo. Da li je radikalno, ako mi iz Srebrenice kažemo uvaženom reisu-l-ulemi da podržavamo sar­ajevsko, ali mi hoćemo bosanskohercegovačko ljeto, jer nećemo da šutimo - kaže ef. Peštalić.

On ističe da Bošnjaci moraju pamtiti one koji doprinose dobrobiti svog naroda, ali i one koji rade protiv bošnjačkih interesa.

- Poručujemo iz Srebre­nice da nas niko ne može ubijediti da je napad na reisa Cerića samo napad na njegovu ličnost, jer je to napad i na muslimane u BiH. Mi smo u većini pri­padnici IZ i svaki musli­man Bošnjak zna da je na­pad na reisa i napad na Islamsku zajednicu i na svakog osviještenog Boš­njaka - kazao je ef. Peštalić.

Ef. Peštalić poručio je i da spominjanje genocida svake sekunde ne može nikako bi­ti njegova zloupotreba, nego samo korist Bošnjacima.

- Naši šehidi nisu dali svoje živote da mi šutimo, već da govorimo i opominje­mo. Srebreničani nikada neće zaboraviti činjenicu da je zahvaljujući reisu-l-ulemi Mustafi Ceriću Evropski pa­rlament usvojio Rezoluciju o Srebrenici te šta je ovaj čov­jek učinio i čini za Srebreni­cu - kazao je ef. Peštalić.

(Dnevni avaz, 25.05.2011)