A+ A A-

Mešihat IZ u Srbiji: Izvinjenje RTS-a pozitivno ali nedovoljno

Novi_Pazar-izdalekaPovodom Radio-televizije Srbije upućenog javnosti vezano za izvještavanje tokom 90-ih godina prošlog vijeka, saopćenjem za javnost se oglasio i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji. U ovom saopćenju se kaže:

„Mešihat Islamske zajednice u Srbiji smatra pozitivnim izvinjenje Upravnog odbora Radio-televizije Srbije građanima Srbije i susjednih država zbog zloupotrebe ove medijske kuće 90-ih godina.

Mešihat smatra izvinjenje nedovoljnim obzirom da i sadašnja uređivačka politika Javnog servisa nije u potpunosti odvojena od politike vladajućeg režima, niti ravnopravno tretira sve građane i kategorije društva u Srbiji.

I dalje RTS svojim informativnim i drugim emisijama zastupa politiku vlasti koja podržava podjelu Islamske zajednice uspostavljajući saradnju sa parareligijskom tvorevinom koju su uspostavile obavještajne i političke strukture u Srbiji, a koja se predstavlja pod imenom „Islamska zajednica Srbije".

Predstavljanje Srpske pravoslavne crkve na Javnom servisu i dalje je povlašćeno u odnosu na Islamsku zajednicu, koja se na ovom mediju tretira beznačajno, a povremeno i tendenciozno.

Podržavamo ambiciju RTS-a da bude pravi medijski servis građana, ukazujući da to nije moguće bez uvažavanja volje apsolutne većine muslimana u Srbiji.", kaže se u saopćenju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.