Promo banner

A+ A A-

Asocijacija 33: Reakcija reisu-l-uleme je preblaga!

asocijacija-33-logoNa kraju, Vlada kantona Sarajevo je na vanrednoj sjednici odlučila da ocjena iz vjeronauke uđe u prosjek ocjena na kraju školske godine, što je mnoge prijatno iznenadilo, a ministar obrazovanja Emir Suljagić je ponudio - ostavku. A reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić je kriv, on nam najavljuje „sarajevsko ljeto", uzvikivali su nedavno članovi Upravnog odbora Helsinškog komiteta podržavajući mjere ministra obrazovanja o vjeronauci u osnovnom i srednjem obrazovanju. Baš kao što su to iza kulisa perfidno činili članovi PEN-a, a da se nisu analitički osvrnuli na uzroke i posljedice ministrove odluke. Kao da reisova reakcija nije u vezi sa odlukom ministra da marginalizira - vjeronauku?! Koji im je poručio: Ne dirajte u vjeronauku, inače ćete imati sarajevsko ljeto! Šta je u biti ministrove odluke da marginalizira vjeru u našim obrazovnim sistemima samim tim što učenici više ne bi učili za ocjenu? Rekli bismo, odluka ministra bila je katastrofalna!

Temeljna postavka znanja koje bismo svi trebali posjedovati je da smo stvorenja stvorena od Stvoritelja. I ako nema ovog znanja, onda nas nastavnici ne uče - ništa. Što će nam znanje iz geografije, matematike ili historije, ako u školama nema - temeljnog znanja. Ako ne postoji vjera, nikakva vrijednost ne može preživjeti. Ako nema vode, riba neće preživjeti. Vjerovanje je kao voda za vrijednosti čovječanstva.

Kome, onda, treba periferizacija vjeronauke? Kao i kuća, tako i znanja iz historije i geografije ne mogu opstati bez temelja. Bez temelja će se sve urušiti. Prvo moramo učiti sve o sebi, a onda o onome što nas okružuje. A današnja nauka ide obrnutim redom. A niko ne može znati više o nama od našeg Stvoritelja. On nam je stvorio i slao nam poruke kako da izvršavamo Njegove zapovijedi. I sve religije koje uče da sve objave dolaze od Stvoritelja su - iste.

Eto, religije treba da budu privatne. Treba je zatvoriti u njihove građevine i govoriti duhovnjacima da se ne obraćaju narodu dok je u ime nauke dozvoljeno sve raditi. Rezultat ovakvog htijenja je da mladi ne prihvataju Boga. Jesmo li mi to sami sebe stvorili? Kada bismo kazali da se kompjuter sam po sebi stvorio, niko nam ne bi vjerovao. A kada kažemo da smo stvoreni od nekoga ko nam je nevidljiv, to se ljudima od nauke ne sviđa. Vidimo avion kako leti, ali ne možemo vidjeti pilota. Mjesec se kreće po svojoj orbiti, Sunce također. Da li to oni rade svojom voljom ili ih neko vodi?

Kako god da je avion vođen od pilota, tako i kosmos ima svog pilota. U zadnjoj objavi Allah dž.š., kaže da nas je On stvorio, jedini je On stvoritelj, samo on može stvarati. Čovječanstvo ne može stvarati, ono može samo - praviti. Mi se moramo zahvaliti Allahu dž.š., što nam je dao kontrolu nad tehnologijom. Snaga elektriciteta koja nam je potrebna da bismo koristili tehnologiju je misterija. To je samo jedna zraka iz beskrajnog okeana snage našeg Gospodara. On je dao punomoć svojim slugama da je mogu koristiti. To je nepoznata snaga, duša tehnologije, koja radi pomoću nje. Kao što je duša data našem tijelu, bez koje bi ono bilo mrtvo. Duša nas održava u životu, kada nas napusti, mi umiremo. Ljudi se pitaju: Gdje je naša duša? I elektricitet je zraka koja je dozvoljena od Gospodara svjetova da bude u službi čovjeka. On je dao elektricitet kako bismo razmišljali o Njemu koji nam je dao tu veliku snagu da nam pokreće cijelu tehnologiju. A učenicima nije dato da ovako razmišljaju. Govori im se da takva razmišljanja pripadaju crkvama, katedralama i džamijama, kao da su to jedina mjesta na kojima treba raspravljati o tome.

Kako će nešto što je temeljno biti - periferno, ako to hoće ministar obrazovanja? Na kraju, kada se analizira temeljno prisustvo vjere u RS i u federalnim kantonima u kojima su bosanski Hrvati većinski narod, ali i u zemljama u našem okruženju, vidjet će se da je ovo bio samo atak na islamsku vjeronauku. Pokušalo se da bošnjačkoj djeci vjeronauka i džamija ne budu prirodni ambijenti, da Stvoritelj ne bude u školi. Treba sve učiniti da bošnjačka djeca žive u neznanju bez temeljnog znanja. Da zanemare apsolutnu stvarnost kao što je „da ima Boga, koji je gospodar nebesa i zemlje, gospodar svih stvorenja, Gospodar univerzuma..." Da ih se odvoji od temeljnog znanja kako bi bili bez podrške u budućnosti!

Izgubiti temeljno znanje je mnogo više od hiljadu reisovih „sarajevskih ljeta". Zato čak mislimo da je reakcija reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića bila i - preblaga!!!

Udruženje „Bošnjačka asocijacija 33"