A+ A A-

Vjeroučitelji: Otvoreno pismo ministru Suljagiću

vjeroucitelji-gracanice-logoVeć nekoliko sedmica novinske stupce, radio i tv stanice, web portali bruje o samo jednoj stvari a to je neubrajanje ocjene iz predmeta Vjeronauka u prosjek ocjena.  To se za sada dešava samo u Sarajevskom kantonu, ali uskoro će i u drugim kantonima gdje je jedna politička partija - SDP osvojila i dobila mjesto Ministarstva obrazovanja. U svim drugim kantonima gdje ova partija nema vlast to neće biti slučaj. Moramo izraziti svoje negodovanje i iznenađenje ovakvim postupkom iz nekoliko razloga:

Prije svega ovakvom retroaktivnom odlukom koja direktno diskriminira nas roditelje i naše učenike koji pohađaju vjeronauku krši se, osim Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, i Zakon o slobodi vjere i položaju vjerskih zajednica i crkava i međunarodni ugovor sa Svetom Stolicom!

Pozivamo na opravdanost vjeronauke i vrednovanja učeničkih postignuća iz nje iz nekoliko razloga:

- međureligijska tolerancija koja se jedino može izgraditi kroz obavezni i javni sistem školovanja, koji će se odvijati pod kontrolom državnih institucija, međunarodnih faktora, svih vjerskih zajednica, nevladinog i vladinog sektora. Svi ostali vidovi obrazovanja vodit će netoleranciji, a kao potvrdu imamo prošli sistem bez religije u javnom životu koji je doveo do rata i genocida.

-socijalna opravdanost vjeronauke u vremenu kada policija i zakon nisu u mogućnosti da spriječe delikvenciju, alkoholizam, tabakizam, drogiranje, silovanja i ostale oblike asocijalnog oblika ponašanja. S obzirom na sve nabrojano, mladi često „izlaz" vide u samoubistvima i ubistvima. Vjeronauka je predmet koji će doprinijeti da u ovakvim situacijama osobom ne dominiraju strasti, nego uvjerenje potrebe činjenja dobra kako sebi, tako i društvu. Ali, vjeronauka neće moći ostvariti svoj puni cilj ako će neodgovorni pojedinci, tumaćeči zakonske odredbe po svojim uzusima, u svakom narednom mandatu, omalovažavati vjeroučenike i destabilizirati odnose među faktorima u obrazovanju.

-mnogobrojnost polaznika i prihvaćenost vjeronauke od strane učenika i roditelja. U svim zemljama našeg okruženja, bližeg i daljneg,  vjeronauka postoji u školama, i bilo bi nezamislivo da se predmet koji pohađa 95 % učenika ne vrednuje i na taj način omalovažava. Šteta je već nanesena!

Stoga, ministre Emire Suljagiću, kada već niste htjeli povući vašu nepromišljenu, retroaktivnu i diskriminatornu odluku, mi Vas pozivamo da se javno putem medija izvinite svim roditeljima (a njih je preko 90%) na prostoru vašeg Kantona Sarajevo zbog nanesene duševne boli!

Nakon svega što smo proteklih dana zbog vas pretrpjeli, širiti demagogiju putem medija možda je vama zabavno, ali zapitajte se kako je spomenutim roditeljima i njihovoj djeci!

Izvinite se im se, to je ljudski!  

Medžlis Islamske zajednice Gračanica i
Aktiv vjeroučitelja Gračanica i Doboj Istok