A+ A A-

Održana sjednica Međureligijskog vijeća BiH

Danas (23.05) je u Sarajevu održana redovna sjednica Međureligijskog Vijeća. Tim povodom izdato je i saopštenje za javnost u kojem se kaže: 

Saopštenje 

Obavještavamo vas kako je danas održana 48. redovna sjednica Izvršnog odbora Međureligijskog vijeća u BiH. Na sjednici su usvojeni slijedeći zaključci: 

mrv_logo1. Izvršni odbor MRV u BiH pozdravlja odluku Vlade Kantona Sarajevo da ocjena iz predmeta vjeronauka ulazi u prosjek ocjena učenika za školsku  2010/2011 godinu. Takođe MRV u BiH poziva nadležno Ministarstvo kantona Sarajeva na konkretan i korektan dijalog oko problema ocjenjivanja vjeronauke, slično kao sto smo vodili dijalog i široku raspravu prilikom donošenja drugih zakonskih propisa iz oblasti koja se odnosi na crkve i vjerske zajednice. Spremni smo iznijeti i argumentovati svoje stavove, saslušati stavove Ministarstva obrazovanja i Vlade Kantona Sarajevo, eventualno OSCE-a i drugih zainteresiranih subjekata.

Želimo ukazati da vjerujemo i znamo da je nadležnost za donošenje zakona i podzakonskih akata izvan nadležnosti crkava i vjerskih zajednica, odnosno da je ista na zakonodavnim i  izvršnim vlastima države na različitim nivoima. Međutim, smatramo da je u opštem interesu svih zainteresovanih u društvu da se prije donošenja određenih zakonskih rješenja vodi rasprava o istima, te da nam je potreban iskren i konstruktivan dijalog, a ne nepotrebne tenzije koje samo škode međusobnom povjerenju. 

2. Razmatrano je otvoreno pismo neformalne grupe nevladinih organizacija u povodu istupa njegove eminencije Reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, na vjerskoj manifestaciji u Blagaju.

U skladu sa Statutom MRV u BiH, te praksom da ni do sada nismo komentarisali javne istupe pojedinih vjerskih lidera, ponovno je konstatovano  da Međureligijsko vijeće ne može komentarisati istupe pojedinih vjerskih lidera.

Također, želimo podsjetiti  javnost na činjenicu da MRV u BiH nije nikakva nadvjerska  organizacija, nego mjesto okupljanja, otvaranja dijaloga i zauzimanja stavova o kojima crkve i vjerske zajednice imaju koncenzus, stoji u saopštenju Međureligijskog vijeća.