Logo

Mostar: Mevlud i hatma dovu pred dušu Karađoz-bega

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

U povodu ispraćaja 366. generacije maturanata u četvrtak, 19.05.2011. godine, su u Karađoz-begovoj džamiji učenici i profesori mostarske medrese proučili tradicionalni mevlud i poklonili hatma dovu pred dušu vakifa ove najstarije odgojno obrazovne ustanove u Hercegovini.

hatma-dova-Kara-maj-2011

Prigodnim govorom na svečanosti obratio se mostarski muftija h Seid ef. Smajkić. Muftija se u svom obraćanju prisjetio sličnog događaja kada je njegovu generaciju maturanata ispraćao profesor Husein Džozo.

"Džozo nam je tom prilikom kazao da ga nas 12 maturana jedine medrese u našoj zemlji podsjećamo na majku koja bježi od svog djeteta. Kazao nam je da smo mi majka a nemoćno dijete Islamska zajednica, a nakon toga nas očinski zamolio da damo hizmeta muslimanskom narodu.", prisjetio se muftija Smajkić.

Valorizirajući današnju poziciju svršenika medrese muftija je kazao kako Islamska zajednica više nama straha sličnog Đozinom.

"Vama su danas sve četvera vrata širom otvorena. Vi sa stečenim znanjima, bez imalo stida i srama, možete na koju god hoćete stranu, i ja sam siguran da ćete, ma gdje god da odete, adekvatno odgovoriti na iskušenja Islamske zajednice.", kazao je muftija Smajkić.

Hasan Eminović

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.