Logo

Završeno mektebsko takmičenje na nivou Mešihata IZ u Njemačkoj

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj je 14.05.2011 u džematu Offenbach organizovao savezno takmičenje iz mektebske nastave. Učešće u ovom takmičenju se uzeli džemati sa četiri regije/medžlisa a predstavljali su ih džemati: Dortmund, Kamp-Lintfort, Offenbach, Ulm, Nirnberg i Ravensburg.

mek-takmicenje-njemacka-2011

Kao i na regionalnom takmičenju, učesnici su se takmičili u dvije oblasti. Teorijsko poznavanje vjerskih propisa i učenje Kur'ani-Kerima. Isto tako takmičari su bili podijeljeni na dvije starosne grupe. Prva grupa takmičari do 11 godina, a druga grupa od 12 do 16 godina.

Takmičenje je počelo u 11:30 gdje su takmičari u obje grupe rješavali testove iz opšteg znanja. Testovi se rade na bosanskom jeziku i primjetno je da smo imali više intervencija kod mlađih takmičara kod kojih je trebalo otkloniti jezičke nejasnoće. Nakon testova pristupilo se njihovom ispravljanju i ocjenjivanju, a zatim su učači u Kur'ani-Kerima pokazali svoj nivo učenja u Kur'anu.

Shodno rezultatima testa u kategoriji do 16 godina prvo mjesto je osvojila Pintol Meliha, (Nirnberg), drugo Redžepović Medina, (Nirnberg) i treće Kajan Ajla, (Ulm).

U kategoriji do 11 godina poredak je bio sljedeći: prvo mjesto je pripalo Jašarević Amini (Ulm), drugo Brkić Sari (Ravensburg) i treće Hadžić Alemi (Nirnberg).

U Učenju Kur'ani-Kerima u kategoriji do 16 godina prvo mjesto je osvojio Bajrić Semir (Ulm), drugo Mujanović Medina (Offenbach), i treće Pintol Meliha (Nirnberg).

U kategoriji do 11. godina prvo mjesto je pripalo Mujanović Rusmiru (Offenbach), a drugo Čokić Sadudinu (Dortmund).

Nakon proglašavanja pobjednika i dodjeljivanja nagrada uslijedilo je klanjanje podne namaza, zajedničko slikanje te ručak u prirodi u bašti kod džematlije džemata Offenbacha.

IZBNJ se zahvaljuje domaćinu ovog takmičenja na prelijepom gostoprimstvu i ugodnim trenucima provedenim u ovom džematu.

(www.igbd.eu)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.