A+ A A-

Delegacija Vakufske direkcije posjetila podrinjske medžlise

Posjeta Medžlisu IZ Ustikolina

U skladu sa planom aktivnosti koje se odnose na posjete medžlisima IZ u BiH, delegacija Vakufske direkcije u sastavu: Amel Mešić, sekretar i Huso Salihović, pravnik, dana 18.05.2011. godine, boravila je u radnoj posjeti Medžlisu IZ Ustikolina.

vd-ustikolina-maj-2011

Predmet radne posjete bio je sagledavanje trenutnog stanja i perspektiva vakufske imovine na području Medžlisa IZ Ustikolina, kao i identifikacija i uknjižba, popis, unapređenje vakufske imovine, i dr. U cilju sprovedbe projekta jedinstvene baze podataka vakufskih nekretnina u BiH predstavnici Vakufske direkcije su dali stručne savjete te ukazali na obavezu prikupljanja i dostavljanja dokumentacije i podataka kako bi iste mogli unijeti u bazu. Prilikom posjete data su stručna mišljenja i savjeti u cilju što adekvatnije zaštite i raspolaganja vakufskom imovinom. Također se razgovaralo o značaju identifikacije i uknjižbe vakufske imovine koja nije prošla kompletnu proceduru uknjiženja.

Na području Medžlisa IZ Ustikolina egzistira preko 250 000 m2 vakufske imovine i ona se odnosi na njive, livade, greblja, šume, džamije i dr.

Sastanku su, pored predsjednika IO Medžlisa i glavnog imama, prisustvovali članovi Izvršnog odbora Medžlisa IZ Ustikolina, kao i predsjednici džematskih odbora.

vd-ustikolina-maj-2011-1

Predstavnici Vakufske direkcije su prilikom posjete Medžlisu IZ Ustikolina uručili vakufnamu rodbini rahmetli Sajme Šundo, iz Mrđalića, koja je uvakufila svoj zlatni nakit za potrebe rada i održavanja džamije u džematu Ustikolina, a novac dobiven po osnovu prodaje uvakufljenog nakita u vrijednosti od 1.025,00 €, kao i drugi primjerak vakufname, uručen je predsjedniku IO Medžlisa IZ Ustikolina.

Posjeta Medžlisu IZ Čajniče

Delegacija vakufske direkcije je istog dana posjetila i Medžlis Islamske zajednice Čajniče.

Nakon obilaska Mir Muhammedove džamije i upoznavanja sa historijom grada Emin ef. Bakalu, v.d. glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Čajniče, uručena je donacija kompjuterske opreme obezbijeđena od strane Vakufske direkcije. Time je kompletirano opremanje kancelarije Medžlisa. Ovom prilikom se zahvaljujemo Vakufskoj direkciji i njenom direktoru hfz. Senaidu Zaimoviću na podršci koju nam pružaju. Medžlis Islamske zajednice Čajniče je još uvijek doslovno u fazi dizanja iz pepela pa nam je svaki vid pomoći dobrodošao.

vd-cajnice-maj-2011

Nakon posjete i podrške Muftijstva zeničkog, ova posjeta i donacija Vakufske direkcije Medžlisu Islamske zajednice Čajniče još je jedan dokaz koji pokazuje da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini aktivno radi na obnovi i očuvanju Bosne i Hercegovine u njenim stoljetnim granicama.