A+ A A-

Doboj: Promoviran pojekat "Monitoring napada na vjerske objekte"

Međureligijsko vijeće u BiH, od 01.11.2010. godine, pokrenulo je projekat Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice u BIH.

mrv-doboj-maj-2011Emir Kovačević-izvršni sekretar MRV posjetio je MIZ Doboj, 19.05.2011. godine , gdje je održan sastanak povodom napada na Donju džamiju u Doboju i kancelarije MIZ Doboj (13.05.2011.g.).

Sastanku su prisustvovali: Emir Kovačević-izvršni sekretar MRV, lokalni vjerski predstavnici: Bajro ef. Džafić -glavni imam MIZ Doboj,Murvet Bajraktarević-predsjednik IO MIZ Doboj, Rasko Maksimović-namjesnik dobojske srpske pravoslavne crkve, Pero Iljkić-župnik katoličke crkve u Doboju, Dario Atijas-sekretar jevrejske zajednice u Doboju, kao i predstavnici lokalne vlasti: Zdravko Petrović-predsjednik Skupštine opštine Doboj i Milenko Gligorić-predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama u Doboju.

Na samom početku Emir Kovačević (MRV),upoznao je prisutne o projektu „Monitoring napada" na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice u BIH, te cilju ovog projekta da se poboljša zaštita vjerskih objekata na području BIH. Zatim je upoznao prisutne na praćenje ovih napada od novembra 2010 do aprila 2011., njih 28 prijavljenih, od toga 10 na IZ, 7 na SPC, 9 na KC i 2 JZ. On je naglasio da će se zajedničkim naporima predstavnika vjerskih zajednica i crkava, kao i predstavnika nadležnih policijskih i organa vlasti, te medija, moći obezbijediti bolja zaštita svim vjerskim objektima i drugim objektima od značaja za crkve i vjerske zajednice širom BiH.

mrv-doboj-maj-2011-1Domaćin Bajro ef. Džafić, glavni imam MIZ Doboj, ukazao je na napad koji se desio 13.05.2011. godine, na sabah-namazu, u Donjoj džamiji Trnjak, ukazujući da je ovo ciljani napada, budući da se desio poslije četiri sata ujutro kada prestaje policijska zaštita na vjerskim objektima, kao i to da je osoba vješto izbjegla video nadzor koji posjeduje  napadnuta džamija. On je podsjetio da je posljedica kamenovanja bilo razbijanje stakala na prozoru mektebske učionice, kada je  kamen prošao unutar učionice.

Predstavnici lokalnih vjerski zajednica bili su istog mišljenja , osuđujući ovaj napad,kao i svaki napad na vjerski objekat,te da takav čin nije mogao uraditi vjernik,jer sve vjere,i svete Knjige pozivaju na ljubav, mir i suživot.

Predstavnici lokalnih vlasti ukazali su da je Doboj jedan od rijetkih gradova u BiH, gdje se u jednoj ulici  mogu naći četiri vjerska objekta (džamija, pravoslavna crkva, katolička crkva i sinagoga), i da ovakvi napadi daju ružnu sliku o Doboju. Od konkretnih prijedloga je i sastanak Foruma bezbijednosti na kojem će se uspostaviti kontakt s MUP, o pojačanju broja pozornika i policajaca na obezbijeđenju vjerskih  objekata.

Murvet Bajraktarević,predsjednik IO MIZ Doboj i vijećnik u opštini Doboj, istakao je da je uzrok većini problema sve veći loš odgoj i slabo nadziranje djece od strane roditelja, kao i da je  sve veći broj ljudi kojima policija „ne može ništa". Na kraju sastanka se zahvalio prisutnima na podršci i solidarnosti.

Adil Rudanović