A+ A A-

U Visokom promovirana „Reisofobija"

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Visoko, Medrese „Osman-ef. Redžović" Čajangrad - Visoko i Omladinskog udruženje „Bedem" u petak je (20. maja 2011.) u velikoj sali Općine Visoko održana promocija "Reisofobije" Fatmira Alispahića.

Autor je u izjavi za lokalne medije, a i u toku predstavljanja, naglasio da je cilj knjige da ukaže na bolesne tačke u dejtonskom društvu, u kome se medijski i politički napadi na islam smatraju demokratskom vrlinom, umjesto da budu javno tretirani i pravosudno sankcionirani kao šovinizam i ekstremizam.

reisofobija-visoko-maj-2011

- Među stotine islamofobičnih primjera koje sam analizirao ima i onih koji islam upoređuju sa nacizmom i fašizmom, jer se u jednoj ilustraciji umjesto kukastog križa našao polumjesec i zvijezda, a na drugom mjestu je Časni Kur'an označen psećim atributom. Reisu-l-ulema dr. Cerić je najprizemnije vrijeđan i omalovažavan, kao ni jedna ličnost u povijesti bh. medija. Sve to ukazuje da je Sarajevo centar islamofobije na Balkanu, ali i da ova pojava ima svoje ideološke sponzore. Riječ je o diskriminaciji jednog naroda, o vrijeđanju njegovih vjerskih osjećanja, iskazivanju i izazivanju rasističke mržnje i netrpeljivosti, o napadu na ustavni poredak, i zbog toga su na ovu pojavu trebali reagirati pravosudni organi, politički faktori, kao i civilno društvo. Međutim, nikome od njih nije zasmetalo poređenje islama sa fašizmom, kao i stotine drugih uvreda vjerskih osjećanja u Bošnjaka. Time su se vladajuće stranke, kao i Helsinški komitet, PEN centar, Krug 99 i mnogi drugi lažni tumači demokratije i humanizma svrstali na stranu bošnjačkih progonitelja - rekao je Alispahić.

On je u kritički govorio o činjenici da su istaknuti bošnjački intelektualci, prvenstveno okupljeni oko Bošnjačke zajednice kulture „Preporod", Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, potpuno zakazali pred obavezom da upravo oni prepoznaju, tematiziraju i osude islamofobiju u Sarajevu.

- Sada će se morati pomiriti sa smjenom generacija i dolaskom mladih i pismenih ljudi koji nemaju kompleksa, kalkulacija i ambicija da se ulizuju medijskim i političkim gelipterima koji za račun velikosrba i velikohrvata istjeruju Bošnjake iz njihove vjere. Jedan događaj je posve neočekivano na scenu izbacio novu i odvažnu generaciju bošnjačkih intelektualaca, i to je važnije od samog događaja, kao što je pokret za vakufsko-mearifsku autonomiju iz 1899. važniji od događaja iz kojeg je nastao, iz protesta u povodu otmice djevojčice Fate Omanović od strane katoličkih misionara. Nakon mnogo godina šutnje i izgubljenosti obnovljena je bošnjačka javnost, jer su na scenu stupili mladi i obrazovani Bošnjaci koji znaju čitati i tumačiti stvarnost, i koji znaju reagirati pravim riječima. Pokušaj da se u Kantonu Sarajevo diskriminiraju bošnjačka djeca koja pohađaju vjeronauku, urodio je serijom kritičkih tekstova na bošnjačkim web portalima, kroz koje smo saznali da Bošnjake ima ko braniti. Na ove nove i mlade autore će se ubuduće naslanjati bošnjačko dostojanstvo. Oni koji su šutjeli, i odšutjeli na sve ove napade i povijesne izazove, služit će kao negativna poduka budućim generacijama slobodnih i odvažnih Bošnjaka - rekao je Fatmir Alispahić.

reisofobija-visoko-maj-2011-2

Alispahić je upozorio da su uvijek žive snage koje priželjkuju unutarbošnjački sukob i da treba biti oprezan pri reakciji na različite provokacije lažnih nevladinih organizacija, iza kojih stoje one snage u Sarajevu koje su već jednom, prije deset godina, progonile Bošnjake, izmišljale tzv. islamski terorizam i pravile montirane sudske procese.

- Iz istog ideološkog legla je legitimiziran tzv. hrvatski entitet, jer je federalna vlast namjerno stvarana sa minornim hrvatskim strankama, iz istog legla se blokira državna vlast, kako bi ispalo da je Republika Srpska jedinio što u ovoj državi funkcionira, i iz istog tog legla se krenulo u diskriminaciju bošnjačke djece koja pohađaju vjeronauku. Isto to leglo je onomad organiziralo rušilačke pohode po Sarajevu, težeći destabilizaciji glavnog grada, što znači da su oni spremni na sve, pa i da među Bošnjacima zapodjenu kavgu. Jer oni, iako žive od bošnjačkih glasova, služe nebosanskim, zapravo, velikosrpskim i velikohrvatskim interesima - rekao je, na kraju, Fatmir Alispahić.

reisofobija-visoko-maj-2011-1

U petak, 27. maja 2011., u 19 sati, na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, mr. sc. Fatmir Alispahić će održati predavanje na temu: BOŠNJAK BEZ ISLAMA = BOSNA BEZ BOŠNJAKA.

(Bnet)